ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεσσαλονίκη: Ο Πύργος του ΟΤΕ με νέα εμφάνιση στην 89η ΔΕΘ – Απομακρύνονται οι σκαλωσιές

Ο Πύργος του ΟΤΕ ανανεώνεται πλήρως, έτοιμος να εντυπωσιάσει τους επισκέπτες της 89ης ΔΕΘ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και βαψίματος.

Ο Πύργος του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη, ένα εμβληματικό κτήριο ύψους 76 μέτρων που φιλοξενεί την περιστρεφόμενη καφετέρια Skyline, αποκαλύπτεται με νέα εμφάνιση στην 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης και βαψίματος που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2024. Οι σκαλωσιές έχουν πλέον αφαιρεθεί, και το κτήριο είναι έτοιμο να υποδεχτεί επισκέπτες, προσφέροντας πανοραμική θέα της πόλης.

Οι εργασίες, που δεν επηρέασαν τη στατικότητα του Πύργου, επικεντρώθηκαν στην εξωτερική του όψη, χρησιμοποιώντας σύγχρονα υλικά για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και τη διατήρησή του για τις επόμενες δεκαετίες. Ο Πύργος είχε λειτουργήσει για πρώτη φορά ως περίπτερο του ΟΤΕ το 1969 και έχει μακρά ιστορία ως σημαντικό τοπόσημο της πόλης, φιλοξενώντας και ραδιοφωνικό σταθμό.

Διαβάστε αναλυτικά

Με ανανεωμένη όψη και χωρίς σκαλωσιές θα υποδεχτεί τους επισκέπτες και επισκέπτριες της 89ης Διεθνούς ‘Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο Πύργος του ΟΤΕ, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την αποκατάσταση μικρών φθορών και για το βάψιμο του εμβληματικού κτηρίου, που είχαν ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2024, όπως γνωστοποίησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αλέξης Τσαξιρλής.

Η αφαίρεση των σκαλωσιών από το κτήριο, που δεσπόζει από το 1970 στο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ-Helexpo AE, άρχισε από τα υψηλότερα τμήματά του και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Αρχικά, η αποκατάσταση του πύργου προβλεπόταν να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024 ή τις αρχές του 2025. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι σε κάποια σημεία οι φθορές ήταν μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες, οπότε χρειάστηκε να εκπονηθεί νέα μελέτη και απαιτήθηκε μεγαλύτερος χρόνος αποκατάστασης, σύμφωνα πάντα με τον κ.Τσαξιρλή, ο οποίος επισημαίνει ότι μεταξύ άλλων έγινε αποκατάσταση όλων των επιχρισμάτων στους δακτύλιους του κτηρίου.

Στις εργασίες χρησιμοποιήθηκαν τα πιο σύγχρονα υλικά, κάτι που -όπως χαρακτηριστικά λέει- σημαίνει ότι «ο πύργος θα είναι απόλυτα ασφαλής για τους επισκέπτες του, ακόμη και σε 50 χρόνια από σήμερα».

Οι εργασίες εντάσσονταν στο πλαίσιο της ανανέωσης της συμφωνίας χρήσης του πύργου με τον ΟΤΕ μετά από 12 χρόνια. Δεν είχαν να κάνουν με τη στατικότητα του πύργου, η οποία δεν αμφισβητείται ούτε στο ελάχιστο, αλλά καθαρά με την εξωτερική όψη του κτηρίου, που κλείνει φέτος 55 χρόνια από την κατασκευή του. Η περιστρεφόμενη καφετέρια στον τελευταίο όροφό του λειτουργούσε κανονικά κατά τη διάρκεια των εργασιών -και θα λειτουργεί και κατά τη διάρκεια της 89ης ΔΕΘ.

Η τελευταία φορά που ο πύργος «ντύθηκε» με σκαλωσιές και προστατευτικές λινάτσες για την πραγματοποίηση αντίστοιχων εργασιών ήταν πριν από περίπου 20 χρόνια, το 2005-2006.

Ο Πύργος του ΟΤΕ είναι μια κατασκευή ύψους 76 μέτρων, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Αναστασιάδη. Η μελέτη του έργου του πύργου τηλεπικοινωνιών ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, το 1969, έγινε η γενική αρχιτεκτονική και στατική μελέτη, και κατασκευάστηκαν η θεμελίωση, το υπόγειο και ο πρώτος όροφος, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1969 (παρότι η κατασκευή δεν είχε ακόμα ολοκληρωθεί) λειτούργησε για πρώτη φορά ως περίπτερο του ΟΤΕ στην 34η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στη δεύτερη φάση του έργου, από την 1η Μαρτίου έως τα τέλη Αυγούστου του 1970, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Πύργου, ώστε να λειτουργήσει με τη σημερινή του μορφή στη διάρκεια της επόμενης έκθεσης (35ης ΔΕΘ).

Οι πρώτες εκπομπές της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης σε άσπρο και μαύρο αναμεταδόθηκαν από αυτό το κτήριο ένα χρόνο μετά την αποπεράτωσή του και επίσης χρησιμοποιήθηκε για αρκετά χρόνια ως περίπτερο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας στη Διεθνή Έκθεση. Επίσης φιλοξενούσε για αρκετά χρόνια ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το μοναδικό κτήριο με περιστρεφόμενο δάπεδο στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του καφέ-μπαρ Skyline, το οποίο εδρεύει σε αυτόν ακριβώς τον όροφο. Σε σχέση με την κίνηση του τελευταίου επιπέδου του Πύργου του ΟΤΕ έχει κατά καιρούς ειπωθεί πως δεν γυρίζει πλέον. Αιτία αυτής της φήμης αποτέλεσε μια βλάβη στον μηχανισμό περιστροφής το 1988, η οποία έκανε τον πύργο του ΟΤΕ να σταματήσει να λειτουργεί για λίγα χρόνια. Όμως, ο πύργος γυρίζει κανονικά. Το δάπεδό του περιστρέφεται με ταχύτητα μιας πλήρους περιστροφής σε 60 λεπτά. Το όλο σύστημα κίνησης, που στην πλήρη περιστροφή του προσφέρει πανοραμική θέα του Θερμαϊκού Κόλπου και σχεδόν όλων των υπόλοιπων βασικών τοπόσημων της πόλης (της Ακρόπολης του Επταπυργίου, του Λευκού Πύργου, της Ροτόντας και του βυζαντινού και αρχαιολογικού μουσείου, του Χορτιάτη αλλά και του Ολύμπου), ήταν ένα τεχνικό επίτευγμα του οίκου Rohr.

Συνοπτικά

  • Ο Πύργος του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη αποκτά νέα εμφάνιση και είναι έτοιμος να υποδεχτεί επισκέπτες στην 89η ΔΕΘ μετά την ολοκλήρωση εργασιών αποκατάστασης.
  • Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση της εξωτερικής όψης του κτηρίου, χωρίς να επηρεαστεί η στατικότητα του.
  • Η αποκατάσταση του πύργου έγινε με σύγχρονα υλικά, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του για τις επόμενες δεκαετίες.
  • Ο πύργος, που λειτουργεί ως καφετέρια και τοπόσημο της πόλης, κλείνει φέτος 55 χρόνια από την κατασκευή του.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ