Ο διευθυντής Λειτουργίας και Ελέγχου Συστήματος του ΑΔΜΗΕ, Βασίλης Ζιώγας, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει την απαραίτητη παραγωγική ικανότητα και ένα ανθεκτικό δίκτυο για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των καυσώνων. Η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά περίπου 10% λόγω της χρήσης κλιματιστικών, αλλά ο κ.
Ζιώγας τόνισε ότι το ηλεκτρικό σύστημα είναι επαρκώς προετοιμασμένο, χάρη σε αναβαθμίσεις και έργα που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Παρόλο που δεν συνιστά περιορισμό στη χρήση των κλιματιστικών, προτείνει μια λελογισμένη κατανάλωση.
Αν και δεν αποκλείει μικρές διακοπές ρεύματος λόγω καταπόνησης του εξοπλισμού, σημειώνει ότι αυτό είναι στα όρια του συνηθισμένου.
Διαβάστε αναλυτικά
«Μεγιστοποιείται η ζήτηση αυτή την περίοδο και αυτό για εμάς είναι πλάνο και φροντίζουμε για να έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τους συμπολίτες μας στις απαιτήσεις που επιβάλλονται από το περιβάλλον. Δηλαδή, με λίγα λόγια, αυτή τη στιγμή η χώρα έχει ικανότητα να καλύψει τη ζήτηση, δηλαδή έχει ικανότητα παραγωγής, όπως επίσης και το δίκτυο έχει την ανθεκτικότητα να μπορέσει να αντέξει αυτή την υψηλή ζήτηση», διαβεβαίωσε ο διευθυντής Λειτουργίας και Ελέγχου Συστήματος του ΑΔΜΗΕ, Βασίλης Ζιώγας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
«Αυτό δεν το κάνουμε τώρα, το κάνουμε τα τελευταία χρόνια με έργα, με αναβαθμίσεις του εξοπλισμού, με πολλά βήματα που έρχονται και δένουν πια όλο αυτό που λέμε ηλεκτρικό σύστημα μεταφοράς» συμπλήρωσε ο κ. Ζιώγας.
Ερωτηθείς πόσο αυξάνεται η ζήτηση αυτές τις ημέρες του καύσωνα κυρίως λόγω της χρήσης των κλιματιστικών, ο κ. Ζιώγας συνέκρινε την εβδομάδα που προηγήθηκε με την εβδομάδα που διανύουμε τις συνθήκες καύσωνα.
«Θα έλεγε κανείς αν συγκρίνει δύο κοντινές εβδομάδες πριν από τον καύσωνα, μια βδομάδα πριν, με τη σημερινή, φανταστείτε μια ζήτηση το μεσημέρι που έρχεται από περίπου 8.000-8.500 και φτάνει στα 10.500 όπως είναι σήμερα. Εκτιμούμε δηλαδή ότι σήμερα θα αγγίξουμε τα 10.500 μεγαβάτ» ανέφερε ο κ. Ζιώγας, σημειώνοντας ότι υπάρχει ουσιαστικά αύξηση έως 10% μεταξύ μιας τυπικής εβδομάδας, τυπικής ζήτησης καλοκαιριού και αυτού του καύσωνα.
Πάντως, ερωτηθείς αν συστήνει στους καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση των air condition, ο κ. Ζιώγας είπε «όχι, οι άνθρωποι να απολαμβάνουν όλα, ό,τι περιθώρια υπάρχουν για να βελτιώνουν τη ζωή τους, δεν το συζητάμε. Το μόνο που θα έλεγα εγώ, αν υπάρχει κάτι, να είναι στη σκέψη μας, μια λελογισμένη χρήση, δηλαδή να μην συντονίζουμε όλες τις καταναλώσεις. Δηλαδή την ίδια ώρα μαγειρεύουμε, αιρκοντίσιον, θερμοσίφωνες. Κάτι τέτοιο. Στο βαθμό του εφικτού βέβαια».
Ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμένες διακοπές ρεύματος, δεν το απέκλεισε, καθώς εμπίπτουν σε άλλου εύρους δίκτυα. «Φανταστείτε το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ που κάνει τη μεταφορά ενέργειας, έρχεται και δένει με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ που κάνει τη διανομή της ενέργειας στα σπίτια μας. Συνήθως το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ στις πόλεις είναι υπόγειο. Γενικά όλα αυτά τα στοιχεία του συστήματος καταπονούνται και από την παρατεταμένη καταπόνηση, κάπου θα υπάρχει κάποια αστοχία. Αυτό μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί να το αποφύγουμε. Υπάρχει εξοπλισμός ο οποίος σε κάποια σημεία δεν αντέχει και μπορεί να μας οδηγήσει σε κάποιες μικρές, μικρού εύρους διακοπές. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο στα όρια του συνηθισμένου» ανέφερε.
Συνοπτικά
- Η Ελλάδα διαθέτει επαρκή παραγωγική ικανότητα και ανθεκτικό δίκτυο για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των καυσώνων.
- Η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά περίπου 10% λόγω της χρήσης κλιματιστικών, φτάνοντας τα 10.500 μεγαβάτ.
- Ο Βασίλης Ζιώγας προτείνει λελογισμένη χρήση των συσκευών, χωρίς να ενθαρρύνει περιορισμούς στη χρήση κλιματιστικών.
- Μικρές διακοπές ρεύματος μπορεί να συμβούν λόγω καταπόνησης του εξοπλισμού, αλλά αυτό είναι συνήθες και εντός των αποδεκτών ορίων.