Το άρθρο αναφέρεται στη δυσαρέσκεια των τουριστών από τον συνωστισμό στη Σαντορίνη, έναν από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας. Παρά την εντυπωσιακή θέα και τις καρτποσταλικές εικόνες που υπόσχονται μαγευτικές διακοπές, η πραγματικότητα απογοητεύει πολλούς επισκέπτες λόγω της υπερβολικής τουριστικής κίνησης και της εμπορευματοποίησης.
Η Gabriella Barras και άλλοι τουρίστες περιγράφουν σκηνές χάους και έλλειψης οργάνωσης, που επισκιάζουν την αυθεντικότητα του τόπου. Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται μόνο στη Σαντορίνη, καθώς πολλοί ευρωπαϊκοί προορισμοί αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, με τους ψαγμένους ταξιδιώτες να προτείνουν πιο ήρεμες και λιγότερο τουριστικές επιλογές για ιδανικές διακοπές.
Διαβάστε αναλυτικά
Ένα πολυαναμενόμενο καλοκαιρινό ταξίδι. Καρτποσταλικές εικόνες, λευκά σπίτια με γαλάζια παράθυρα, πλακόστρωτα σοκάκια και ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα που υπόσχεται να μείνει αξέχαστο. Όμως τι γίνεται όταν όλα αυτά, αντί να σε μαγέψουν, σε… εξαντλούν;
Αυτό ακριβώς συνέβη στην 27χρονη Gabriella Barras, σύμφωνα με τη nypost, η οποία ξόδεψε σχεδόν 3.000 δολάρια για ένα τετραήμερο ταξίδι σε έναν από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της Ευρώπης, που βρίσκεται στην Ελλάδα. Όπως δηλώνει, «περίμενα ένα ήρεμο και αυθεντικό μέρος, μα τελικά συνάντησα κάτι εντελώς διαφορετικό».
Το ταξίδι της εξελίχθηκε σε απογοήτευση μόλις έφτασε στον προορισμό της: τη διάσημη Σαντορίνη. Αν και παραδέχεται πως το νησί είναι πράγματι εντυπωσιακό, με θέα που κόβει την ανάσα, η εμπειρία της επισκιάστηκε από την υπερβολική τουριστική κίνηση.
«Σε κάθε σημείο, σε κάθε σοκάκι, υπήρχαν αμέτρητοι τουρίστες. Το ηλιοβασίλεμα που ήλπιζα να δω με ηρεμία, μετατράπηκε σε σκηνικό συνωστισμού, με εκατοντάδες άτομα να προσπαθούν να σταθούν στο ίδιο σημείο για την τέλεια φωτογραφία», εξηγεί.
Ακόμα και η προσπάθεια μετακίνησης στο νησί αποδείχθηκε χαοτική.
Δεν είναι η μοναδική που έχει παράπονα
Άλλη τουρίστρια, η Claire, περιγράφει πως η επιβίβαση σε λεωφορείο έμοιαζε με «ζούγκλα χωρίς καμία οργάνωση». «Ήταν ένα απόλυτο χάος. Κανείς δεν ήξερε ποιος προηγείται, όλοι έσπρωχναν. Ήταν σαν να παίζεις μουσικές καρέκλες, αλλά χωρίς μουσική», λέει χαρακτηριστικά.
Η εμπορευματοποίηση και η τουριστική υπερφόρτωση έχουν αλλοιώσει, σύμφωνα με τις ίδιες, τον χαρακτήρα του τόπου. «Δεν ένιωσα ότι συνδέθηκα με την τοπική κουλτούρα. Ήταν σαν να βρίσκομαι σε σκηνικό φτιαγμένο αποκλειστικά για Instagram», σχολιάζει η Barras.
Η Σαντορίνη δεν είναι η μόνη που βιώνει αυτό το φαινόμενο. Σε πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, η μαζική προσέλευση επισκεπτών έχει προκαλέσει κυκλοφοριακά προβλήματα, μακρές ουρές, δυσανασχέτηση των ντόπιων και απογοήτευση των ταξιδιωτών.
Στη βόρεια Ιταλία, το θέρετρο Σιρμιόνε πνίγηκε από τουρίστες, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση και αγανάκτηση ακόμα και για απλές μετακινήσεις. Ίσως η ιδανική απόδραση ανάλογα με την εποχή, σύμφωνα με τους ψαγμένους τουρίστες, είναι να μην είναι εκεί που πηγαίνουν όλοι, αλλά εκεί που μπορείς να σταθείς ήσυχος, να κοιτάξεις τον ορίζοντα και να πεις: «Αυτό, ναι, είναι διακοπές».
Συνοπτικά
- Οι τουρίστες εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον υπερβολικό συνωστισμό στη Σαντορίνη, που επισκιάζει την εμπειρία τους.
- Η Gabriella Barras αναφέρει ότι η αναμονή για ήρεμες στιγμές μετατράπηκε σε χάος λόγω της μαζικής προσέλευσης επισκεπτών.
- Η εμπορευματοποίηση του νησιού έχει αλλοιώσει την αυθεντικότητα του τόπου, σύμφωνα με τις απόψεις των τουριστών.
- Το φαινόμενο του υπερτουρισμού παρατηρείται και σε άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, προκαλώντας αντίστοιχα προβλήματα.