ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Γρηγορόσημο» μέχρι 1.500 ευρώ για άδεια παραμονής – Κατηγορείται πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Ο πρώην αξιωματικός κατηγορείται για δωροληψία, καθώς φέρεται να ζήτησε χρήματα από πρόσφυγες για την ταχύτερη έκδοση αδειών παραμονής, με την υπόθεση να αφορά έξι περιπτώσεις το 2020.

Ένας πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κατηγορείται για δωροληψία καθώς φέρεται να εισέπραττε έως και 1.500 ευρώ από πρόσφυγες για να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης αδειών διαμονής και ταξιδιωτικών εγγράφων στη Βόρεια Ελλάδα, παρακάμπτοντας τη σειρά προτεραιότητας.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ μαζί του διώκονται ένας μεσάζων αλλοδαπός και οι επωφελούμενοι πρόσφυγες. Ο μεσάζων αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς βρέθηκαν αδικαιολόγητες καταθέσεις στους λογαριασμούς του.

Διαβάστε αναλυτικά

Αστυνομικός που υπηρετούσε σε Διεύθυνση Αλλοδαπών της Βόρειας Ελλάδας κατηγορείται ότι εισέπραττε «γρηγορόσημο» για να εξυπηρετήσει κατά προτεραιότητα πρόσφυγες στη διαδικασία έκδοσης αδειών διαμονής ενιαίου τύπου ή/και ταξιδιωτικών εγγράφων.

Διώκεται για δωροληψία υπαλλήλου και παραπέμφθηκε στον αρμόδιο ανακριτή για έξι περιπτώσεις χρηματισμού κατά το έτος 2020. Προηγήθηκε έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαδικασία μεσολαβούσε ένας αλλοδαπός, μέσω του οποίου ο κατηγορούμενος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. -που έχει αποστρατευθεί πλέον- φέρεται να εισέπραττε μέχρι και 1.500 ευρώ για κάθε ενδιαφερόμενο πρόσφυγα, δίνοντας στη συνεχεία στους υφισταμένους του εντολή να «τρέξουν» τις σχετικές αιτήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης των αλλοδαπών την περίοδο εκείνη έφτανε τον ένα χρόνο, ενώ όσοι κατέβαλαν το «γρηγορόσημο» φαίνεται πως εξυπηρετήθηκαν σε 1 με 2 μήνες, παρακάμπτοντας τη σειρά προτεραιότητας, παρότι δεν συνέτρεχαν λόγοι που να επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Εκτός από τον εν αποστρατεία αξιωματικό, για την υπόθεση διώκονται τόσο ο μεσάζων αλλοδαπός (άμεση συνέργεια σε δωροληψία) όσο και οι επωφελούμενοι πρόσφυγες (δωροδοκία υπαλλήλου).

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός ελέγχεται και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς σε τραπεζικούς του λογαριασμού εντοπίστηκαν αδικαιολόγητες καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ, που φαίνεται να συνδέονται με ανάλογες χορηγήσεις εγγράφων, μέσω άλλων διευθύνσεων αλλοδαπών.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ