ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνται τώρα στη Βουλή: Ξεκινά το σχέδιο αξιολόγησης των κοινοβουλευτικών υπηρεσιών

Η Βουλή ξεκινά την αξιολόγηση των υπηρεσιών της, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας και την αποτύπωση των αποτελεσμάτων, υπό την καθοδήγηση του γενικού γραμματέα.

Η Βουλή των Ελλήνων ξεκινά ένα σημαντικό έργο αξιολόγησης των κοινοβουλευτικών υπηρεσιών, με στόχο την καταγραφή και βελτίωση της λειτουργίας τους. Με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα, Βασίλη Μπαγιώκου, το έργο θα ανατεθεί απευθείας σε μία από τις τρεις εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές, με κόστος 68.200 ευρώ και διάρκεια τεσσάρων μηνών.

Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει την εκπόνηση έκθεσης για την τρέχουσα κατάσταση, την αναγνώριση στρατηγικών κενών, και τη δημιουργία δεικτών απόδοσης. Το προσωπικό της Βουλής περιλαμβάνει 2.127 εργαζόμενους, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών, εντός του πλαισίου του νέου συστήματος στοχοθεσίας και ανταμοιβής στο Δημόσιο.

Διαβάστε αναλυτικά

Στην αξιολόγηση και αποτύπωση της λειτουργίας των υπηρεσιών της προχωρά η Βουλή των Ελλήνων, έπειτα από τη σχετική απόφαση που υπεγράφη από τον γενικό γραμματέα του Κοινοβουλίου, κ. Βασίλη Μπαγιώκο. Το έργο αφορά τη «χαρτογράφηση του επιπέδου της υφισταμένης λειτουργίας και των αποτελεσμάτων των υπηρεσιών» και θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, σε μία από τις τρεις εταιρείες που είχαν κληθεί να καταθέσουν προσφορές.

Η εν λόγω πρωτοβουλία σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας συνολικής προσπάθειας που γίνεται να αποκτήσει η Βουλή πλήρη εικόνα για τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα οι υπηρεσίες της, σε όλα τα επίπεδα. Στόχος είναι να αποτυπωθεί αναλυτικά η υπάρχουσα οργανωτική δομή, οι διαδικασίες, η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και η ενδεχόμενη ύπαρξη στρατηγικών και λειτουργικών κενών, δηλαδή σημείων όπου εντοπίζονται τυχόν ελλείψεις ή δυνατότητες βελτίωσης.

Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο που θέσπισε ο νόμος του 2022 για το νέο σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου αυτού συστήματος, κάθε δημόσιος οργανισμός, συμπεριλαμβανομένης της Βουλής, καλείται να θέσει μετρήσιμους στόχους, να αξιολογεί τις υπηρεσίες και το προσωπικό του και να συνδέει, όπου προβλέπεται, τις καλές επιδόσεις με συστήματα ανταμοιβής.

Η σύμβαση που θα υπογραφεί με την εταιρεία που επελέγη αφορά:

– την εκπόνηση μιας λεπτομερούς έκθεσης για την αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης, η οποία θα επικεντρώνεται κυρίως στην αναγνώριση στρατηγικών κενών και σημείων που ενδεχομένως χρειάζονται βελτίωση (η γνωστή διαδικασία Strategic Gap Analysis).

– Την κατάρτιση μιας δεξαμενής βασικών δεικτών απόδοσης και αποτελεσματικότητας (Key Performance Indicators – KPIs), οι οποίοι θα αποτελέσουν το εργαλείο παρακολούθησης και μέτρησης της λειτουργίας των υπηρεσιών σε μελλοντικές φάσεις.

Το συνολικό κόστος της σύμβασης, ορίστηκε στις 68.200 ευρώ, ποσό που θα καλύψει το σύνολο των υπηρεσιών που θα παρασχεθούν. Η δε προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου έχει καθοριστεί στους τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης (με εξαίρεση τον Αύγουστο του 2025, καθώς κατά τον μήνα αυτό η λειτουργία των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου θα περιοριστεί λόγω καλοκαιρινών αδειών).

Το έργο θεωρείται σημαντικό, καθώς αναμένεται να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα το Κοινοβούλιο, τόσο σε διοικητικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Στο επίκεντρο της διαδικασίας βρίσκονται η αποδοτικότητα, η αποτελεσματικότητα και η ευθυγράμμιση των υπηρεσιών με τον θεσμικό ρόλο της Βουλής, με την προοπτική να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της μελέτης για τον σχεδιασμό πιο σύγχρονων και λειτουργικών δομών στο μέλλον.

Στοιχείο που αναδεικνύει το μέγεθος και τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, είναι και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται σήμερα στη Βουλή. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια και αφορούν την 1η Ιουλίου του 2025, το προσωπικό της Βουλής ανέρχεται συνολικά σε 2.127 άτομα. Πιο συγκεκριμένα:

–       623 άτομα είναι μόνιμοι υπάλληλοι,

–       793 απασχολούνται ως προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου,

–       113 είναι μετακλητοί υπάλληλοι,

–       1 άτομο υπηρετεί ως υπάλληλος Δημοσίου Δικαίου με θητεία,

–       ενώ 597 είναι επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Συνοπτικά

  • Η Βουλή των Ελλήνων ξεκινά ένα σχέδιο αξιολόγησης των κοινοβουλευτικών υπηρεσιών με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας τους.
  • Η αξιολόγηση θα ανατεθεί σε μία από τις τρεις εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές και θα κοστίσει 68.200 ευρώ.
  • Το προσωπικό της Βουλής ανέρχεται σε 2.127 εργαζόμενους, περιλαμβάνοντας μόνιμους υπαλλήλους, προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου και επιστημονικούς συνεργάτες.
  • Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο νέο σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης που θεσπίστηκε το 2022 για το Δημόσιο.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ