ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα τιμώνται σήμερα 15 Ιουλίου

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά σήμερα τον Άγιο Βλαδίμηρο, βασιλέα Ρωσίας, και τους Αγίους Κήρυκο και Ιουλίττα, Μεγαλομάρτυρες, με σημαντική συμβολή στην πίστη.

Σήμερα, 15 Ιουλίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Βλαδιμήρου, βασιλέως Ρωσίας, και των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης. Ο Άγιος Βλαδίμηρος, γνωστός ως Ισαπόστολος, υπήρξε καθοριστική μορφή για τη ρωσική ιστορία και Ορθοδοξία, καθώς εκχριστιάνισε τους Ρως του Κιέβου και προώθησε σημαντικές κοινωνικές και πολιτισμικές μεταρρυθμίσεις, επηρεασμένος από τη γιαγιά του, Αγία Όλγα.

Η μεταστροφή του στη χριστιανική πίστη το 988 μ.Χ. οδήγησε σε βαθιές αλλαγές στις αξίες και τον πολιτισμό της Ρωσίας, καθιερώνοντας τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της χώρας.

Η συμβολή του στην εθνική και κοινωνική αναγέννηση της Ρωσίας τον καθιστά φωτεινό παράδειγμα προσωπικής και πολιτειακής σοφίας.

Διαβάστε αναλυτικά

Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 15 Ιουλίου γιορτάζουν

Βλαδίμηρος, Βλαντίμηρος
Κήρυκος
Ιουλίτα, Ιουλίτη, Ιουλίττα, Ιουλίττη, Γιουλίτα, Γιουλίτη

Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη

Αγίου Βλαδιμήρου βασιλέως Ρωσίας, Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης Μεγαλομαρτύρων

Ο Άγιος Βλαδίμηρος, βασιλεύς Ρωσίας

Ο Άγιος Βλαδίμηρος ο Ισαπόστολος υπήρξε θεμελιώδης μορφή για τη ρωσική ιστορία και Ορθοδοξία, γνωστός ως ο ηγεμόνας που εκχριστιάνισε τους Ρως του Κιέβου και ταυτίστηκε με τη βαθιά αλλαγή στις αξίες και τον πολιτισμό της μεσαιωνικής Ρωσίας. Γεννήθηκε περίπου το 958 μ.Χ. ως γιος του ηγεμόνα Σβιατοσλάβ και εγγονός της Αγίας Όλγας, η οποία υπήρξε η πρώτη χριστιανή ηγεμόνας της Ρωσίας. Τα παιδικά του χρόνια και η άνοδός του στο θρόνο συνοδεύτηκαν από πολιτικές διαμάχες, ενώ ο ίδιος στα πρώτα χρόνια της εξουσίας του ήταν ενσυνείδητος ειδωλολάτρης και ακολουθούσε πολυγαμικό και άτακτο βίο.

Η μεγάλη στροφή στη ζωή του Βλαδίμηρου προήλθε μέσα από την επιθυμία του να εξερευνήσει τις θρησκείες των γειτονικών κρατών, σε συνδυασμό με την επιρροή της γιαγιάς του Όλγας. Επιχορήγησε αποστολές για να γνωρίσουν τη χριστιανική πίστη και, αποφασισμένος, βαπτίστηκε ο ίδιος το 988 μ.Χ. στη Χερσώνα της Κριμαίας, παίρνοντας ως σύζυγο την πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του αυτοκράτορα Βασιλείου Β’ του Βυζαντίου. Η προσωπική αυτή μεταστροφή μετατράπηκε σε ιστορική για όλο το ρωσικό λαό· ο Βλαδίμηρος κατέστρεψε τα ειδωλολατρικά αγάλματα του Κιέβου και βάπτισε μαζικά τον πληθυσμό στον ποταμό Δνείπερο.

Υπήρξε πρωτοπόρος κοινωνικής μεταρρύθμισης, φροντίζοντας για τους φτωχούς, δημιουργώντας ιδρύματα και σχολεία, ενθαρρύνοντας την εκκλησιαστική και πνευματική ζωή και ευνοώντας τον συγχρωτισμό των Ρως με τον Βυζαντινό πολιτισμό4. Η ενέργειά του αυτή θεμελίωσε τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της Ρωσίας και πρόσδωσε στην ηγεμονία του σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Ο Άγιος Βλαδίμηρος πέθανε το 1015 μ.Χ. Ο εκχριστιανισμός των Ρως απετέλεσε καθοριστικό γεγονός για τη ρωσική ταυτότητα, δικαιολογώντας την ανακήρυξή του ως Ισαποστόλου από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η μνήμη του τιμάται στις 15 Ιουλίου, ημέρα που βρίσκεται σταθερά στο ορθόδοξο εορτολόγιο. Ο Βλαδίμηρος παραμένει φωτεινό παράδειγμα προσωπικής μεταστροφής και πολιτειακής σοφίας, αναδεικνύοντας τη δύναμη του χριστιανικού οράματος στην εθνική και κοινωνική αναγέννηση.

Εορτολόγιο Ιουνίου

Σαν σήμερα

Συνοπτικά

  • Σήμερα, 15 Ιουλίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Βλαδιμήρου, βασιλέως Ρωσίας, και των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης.
  • Ο Άγιος Βλαδίμηρος εκχριστιάνισε τους Ρως του Κιέβου το 988 μ.Χ., επηρεάζοντας την πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Ρωσίας.
  • Η συμβολή του στην εθνική αναγέννηση και οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε τον καθιστούν φωτεινό παράδειγμα σοφίας.
  • Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Ιουλίου, καταδεικνύοντας τη σημασία του στο ορθόδοξο εορτολόγιο.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ