Οι πρώτοι 194 μετανάστες αναχώρησαν από την Κρήτη προς τον Πειραιά, όπου θα διαμοιραστούν σε δομές φιλοξενίας. Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, όπως συζητήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ο σχεδιασμός για μόνιμη δομή προσωρινής κράτησης στην Κρήτη. Παράλληλα, η Βουλή ψήφισε τροπολογία για την αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα από τη Βόρεια Αφρική, με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη να υπερασπίζεται τη συνταγματικότητα της ρύθμισης, υπογραμμίζοντας τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν.
Διαβάστε αναλυτικά
Αποχώρησαν από Χανιά και Ρέθυμνο, οι πρώτοι 194 από τους χιλιάδες μετανάστες που έχουν φτάσει στην Κρήτη από τη Λιβύη.
Αποστολή στην Κρήτη: Δημήτρης Καραστεφανής
Από τη δομή φιλοξενίας της Αγυιάς επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία για το λιμάνι 94 άτομα. Αρχικά ήταν να αποχωρήσουν 96, όμως οι δύο εξ αυτών συνελήφθησαν ως διακινητές. Ακόμα 100 άτομα αποχώρησαν από το Ρέθυμνο.
Οι σχεδόν 200 μετανάστες θα αποβιβαστούν στον Πειραιά και από εκεί θα διαμοιραστούν σε δομές φιλοξενίας, από τη Μαλακάσα μέχρι τη βόρεια Ελλάδα.
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης
Ο σχεδιασμός για μια μόνιμη η κλειστή δομή προσωρινής κράτησης επιβεβαιώθηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με αντικείμενο τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη.
Κατά τη συνάντηση δεν συζητήθηκαν οι εξεταζόμενες τοποθεσίες. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η δημιουργία μόνιμης δομής προσωρινής κράτησης στην Κρήτη, αλλά και οι μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, όλες οι πλευρές έθεσαν ζητήματα και προβληματισμούς σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης της κατάστασης. Στη σύσκεψη, υπό τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη, συμμετείχε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης.
Πλεύρης: Τέλος στο παραμύθι με τις μωρομάνες
Με ψήφους 177 υπέρ ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η υπουργική τροπολογία για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα με οποιοδήποτε πλωτό μέσο που προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική. Η τροπολογία, προβλέπει επίσης ότι τα άτομα αυτά επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής. Η ρύθμιση έχει διάρκεια τριών μηνών, ενώ με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου το χρονικό διάστημα αυτό, δύναται να συντέμνεται.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, ψήφισαν συνολικά 293 βουλευτές, εκ των οποίων οι 177 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, οι 74 κατά και 42 βουλευτές ψήφισαν «παρών».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτή η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουμε και σύνορα, έχουμε και Επικράτεια και θα την προστατεύσουμε», διεμήνυσε από την Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος απάντησε στην αντιπολίτευση σχετικώς με το αίτημά της να απορριφθεί ως αντισυνταγματική η τροπολογία για το άσυλο.
Ο κ. Πλεύρης, αφού περιέγραψε «έκτακτες συνθήκες» για τη χώρα με τις χιλιάδες παράνομων μεταναστών να καταφτάνουν και το ασύμβατο προφίλ των ανθρώπων αυτών με το προσφυγικό προφίλ (που θα έχριζε ανθρωπιστικής προστασίας), απέρριψε τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης, επικαλούμενος την απόλυτη συνάφεια της διάταξης με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εφαρμόστηκε το 2020 στον Έβρο και φέρει τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως συνταγματική. Ταυτοχρόνως, διαβεβαίωσε την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι η τροπολογία αυτή έρχεται μετά από πλήρη συνεννόηση και συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναγνώρισε καθεστώς έκτακτων συνθηκών για τη χώρα.
Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται με το «παρών» στην ψηφοφορία για την τροπολογία, ωστόσο υποστήριξε την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας, ο υπουργός διερωτήθηκε «πώς μπορεί να λέει ότι κάτι είναι αντισυνταγματικό και να μην το καταψηφίζει;» και απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Θεωρείτε ότι είναι αντισυνταγματικό το άρθρο 1 που λέει ότι αναστέλλεται η υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται παράνομα;
Ως προς το προφίλ των μεταναστών, ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε ότι από τους 507 που εισήλθαν στο Λαύριο, 495 είναι άνδρες και 16 γυναίκες. «Τέλος λοιπόν το παραμύθι με τις μωρομάνες, εδώ έχουμε παρουσία ανθρώπων από 18 έως 30 ετών, οι οποίοι με βάση το προφίλ τους, που είναι στην συντριπτική πλειοψηφία από την Αίγυπτο, δεν δικαιούνται καμίας προστασίας», υπογράμμισε.
Συνοπτικά
- Οι πρώτοι 194 μετανάστες αναχώρησαν από την Κρήτη για τον Πειραιά, όπου θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.
- Στη σύσκεψη στο υπουργείο Μετανάστευσης επιβεβαιώθηκε ο σχεδιασμός για μόνιμη δομή προσωρινής κράτησης στην Κρήτη.
- Η Βουλή ψήφισε τροπολογία που αναστέλλει την υποβολή αιτήσεων ασύλου για άτομα που εισέρχονται παράνομα από τη Βόρεια Αφρική.
- Ο υπουργός Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε τις έκτακτες συνθήκες και την ανάγκη για αυστηρότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.