Η δίκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα συνεχίζεται με ένταση και συναισθηματική φόρτιση. Η μητέρα του κατηγορούμενου, Σοφία Μάρκου, εκρήγνυται κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, υπερασπιζόμενη τον γιο της και τις προσπάθειές της να τον στηρίξει, ενώ παραδέχεται ότι πρέπει να τιμωρηθεί για την πράξη του.
Η οικογένεια της Κυριακής εκφράζει την οργή της, υπογραμμίζοντας το αδικοχαμένο της ζωής της κόρης τους. Η ένταση κορυφώνεται όταν αναφέρονται τα τατουάζ του κατηγορούμενου και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο οικογενειών.
Η δίκη διακόπτεται, ενώ οι συναισθηματικές αντιδράσεις από όλες τις πλευρές καταδεικνύουν το βαθύ πόνο και την οργή που έχει προκαλέσει το έγκλημα.
Διαβάστε αναλυτικά
Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η κατάθεση της μητέρας του κατηγορούμενου για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα. Σειρά ερωτήσεων από συνήγορο της οικογένειας της Κυριακής, που αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο η ίδια χειρίστηκε τα προβλήματα του γιου της, προκάλεσε την έκρηξη της Σοφίας Μάρκου.
«Έχω περάσει τα πάνδεινα. Δεν σας επιτρέπω… Είναι φονιάς, σκότωσε. Καταδικάστε τον, δεν θα μου πείτε, όμως, τι έχω περάσει εγώ, τις αγωνίες μου» φώναξε, επιμένοντας πως ο γιος της δεν ήταν επιθετικός.
«Ποτέ δεν μου είπε κανένας γιατρός ότι ο Θανάσης είναι επικίνδυνος και αν δεν του δώσετε τα φάρμακα στο στόμα μπορεί να κάνει κακό και να σκοτώσει άνθρωπο. Μόνο ότι είναι αυτοκαταστροφικός ήξερα γιατί είχε κάνει τόσες απόπειρες. Πάντα ήμουν δίπλα του…» ανέφερε σε έντονο ύφος, σημειώνοντας πως η Κυριακή γνώριζε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο γιος της και είχε επιλέξει να παραμένει μαζί του.
«Το εαυτό σου υπερασπίζεσαι, όχι το Θανάση» ήταν το σχόλιο που ακούστηκε από το ακροατήριο.
Οι ερωτήσεις συνεχίστηκαν και η ένταση κορυφώθηκε με τη μητέρα να ουρλιάζει: «Το μόνο θύμα εδώ μέσα είναι η Κυριακή, αυτό δεν αλλάζει, την έσφαξε, το εάν ήταν ή δεν ήταν καλά όταν το έκανε θα το κρίνουν οι ειδικοί, όχι εγώ. Εγώ δεν μπορώ να κοιμηθώ γιατί βλέπω την Κυριακή στον ύπνο μου. Εγώ μαζί τους είμαι, με αυτήν τη μαμά και αυτόν τον πατέρα, αυτή η μάνα που κατέθεσε ότι έξι χρόνια τα γνώριζε όλα και αυτός ο πατέρας που δεν γνώριζε τίποτα γιατί δεν είχε σχέση με το παιδί του…».
«Φοβόμουν για τη ζωή του, όχι για κάποιον άλλον…»
Η μάρτυρας κατέθεσε πως ο γιος της προσπαθούσε να είναι λειτουργικός, τονίζοντας πως όταν ήταν καλά «ήθελε να ζει τη ζωή του όπως όλοι στην ηλικία του».
«Λέτε δεν δούλευε… Με τι τον έτρεφε η Κυριακή με τα 4 κατοστάρικα που έπαιρνε το κορίτσι;» είπε απευθυνόμενη στη συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατέθεσε πως την προηγούμενη του φόνου ο γιος της «ήταν σε μαύρο χάλι».
«Φοβόμουν για τη ζωή του, όχι για κάποιον άλλον… Το προηγούμενο βράδυ ήταν 4 ώρες με την Κυριακή» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε φωνάζοντας: «Δεν είχε δώσει δικαίωμα ότι μπορεί να σηκώσει χέρι με μαχαίρι, να σκοτώσει άνθρωπο. Σκότωσε το κορίτσι… Να κριθούμε όλοι. Να κριθεί και η μητέρα της που είπε ότι τα γνώριζε και δεν έκανε τίποτα γιατί ήταν υπό την απειλή φόβου».
Η μάρτυρας επανέλαβε τη θέση της πως «δεν έπρεπε αυτά τα δυο παιδιά να είναι μαζί γιατί είχαν προβλήματα αλλά ήταν εξαρτημένα μεταξύ τους».
Η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας αμφισβήτησε ότι ο κατηγορούμενος υπήρξε τοξικομανής καθώς, όπως είπε, δεν προκύπτει από σχετικά έγγραφα.
«Δεν το άφησε η οικογένεια ποτέ να γίνει το τελειωμένο πρεζάκι…» απάντησε η μητέρα του η οποία λίγο αργότερα εξερράγη για ακόμη μια φορά φωνάζοντας: «Εδώ δικάζουμε φόνο, είναι ότι χειρότερο μπορούσε να γίνει, σκότωσε άνθρωπο, το κορίτσι…»
Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας: Έχετε έγγραφα που βεβαιώνουν τις νοσηλείες και τα προγράμματα που παρακολούθησε για τα ναρκωτικά;
Μάρτυρας: Δεν ήξερα ότι το παιδί μου θα σκοτώσει για να ζητήσω αυτά τα έγγραφα.
Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας: Επικαλείται μειωμένο καταλογισμό.
Μάρτυρας: Υπάρχουν ψυχιατρικές γνωματεύσεις. Μας είχε θάψει σαν οικογένεια.
Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας: Έθαψε την Κυριακή.
Μάρτυρας: Αυτό ήταν το χειρότερο.
Πατέρας Κυριακής: Και ήρθατε να την πείτε π…
Μάρτυρας: Σας πήρε τηλέφωνο και σας το είπε (σ.σ. για απιστία).
Πατέρας Κυριακής: Και του είπα να την αφήσει ήσυχη…
Η μητέρα του κατηγορούμενου ανέφερε πως ο γιος της είχε διαγνωστεί με διπολική διαταραχή.
«Όταν δεν ήταν σε καταθλιπτικά επεισόδια ήταν σε υπερδιέγερση, πολλή δουλειά, παρέες, έξω, όλα σε υπερβολικό βαθμό. Όταν ήταν στρεσαρισμένος έκανε χρήση αλκοόλ, που έτσι κι αλλιώς δεν έπρεπε να πίνει, και έχανε τον έλεγχο…» είπε.
Συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας: Τι ακριβώς αλλάζει και σκοτώνει την Κυριακή;
Μάρτυρας: Μου ζητάτε να κάνω διάγνωση; Θεωρώ ότι το κόψιμο δυο φαρμάκων που του έκανε ο γιατρός, από 15 Ιανουαρίου, γιατί είχε δυσλειτουργία σεξουαλική…
Η μητέρα του κατηγορούμενου ανέφερε πως «με έναν κακοποιητή τεμπέλη» όπως περιγράφεται ο γιος της από την οικογένεια της Κυριακής «δεν μένει μια κοπέλα 6 χρόνια αν έχει υποστηρικτικό περιβάλλον».
Μάλιστα, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς της για απιστία της Κυριακής στο παρελθόν ανέφερε πως ο γιος της «δεν είναι γυναικοκτόνος, δεν τη σκότωσε, μάζεψε τα πράγματα της και την πήγε σπίτι της».
«Το τι έπαθε εκείνο το βράδυ δεν το ξέρω, μακάρι να ήξερα. Δεν σας ζητάω να μου τον βγάλετε έξω…» φώναξε και λίγο αργότερα συμπλήρωσε: «Ήμουν πάντα δίπλα του, ποτέ δεν περίμενα να γίνει φονιάς, σας το λέω με όλη μου την ειλικρίνεια… Δεν θεωρούσα ότι ήταν επικίνδυνος να σκοτώσει».
Η αναφορά της ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι γυναικοκτόνος στάθηκε η αφορμή να αντιδράσει νωρίτερα στη θέα του ο πατέρας της Κυριακής, ο οποίος του φώναξε: «Καλώς το παιδί που δεν είναι γυναικοκτόνος».
Η μάρτυρας επέμεινε πως ο γιος της δεν είναι γυναικοκτόνος. «Για εμένα δεν είναι γυναικοκτονία, θα μπορούσε να σκοτώσει το παλικάρι δίπλα της…» ανέφερε με τη συνήγορο υποστήριξης της κατηγορίας να ζητά από τους γονείς της Κυριακής να βγουν από την αίθουσα και αμέσως μετά να δείχνει στη μάρτυρα φωτογραφίες από τα τραύματα της δολοφονημένης κοπέλας.
«Αυτό δεν είναι γυναικοκτονία; Αυτό δεν είναι γυναικοκτονία;» επαναλάμβανε η συνήγορος δείχνοντας τις φωτογραφίες της νεκρής Κυριακής και τη μάρτυρα να ξεσπά φορτισμένη: «Μην μου το κάνετε αυτό, το βλέπω στον ύπνο μου, γιατί το κάνετε αυτό…».
«Όλα έχουν ένα όριο» ανέφερε η συνήγορος με τη μάρτυρα να λέει ουρλιάζοντας: «Δεν ζω από τότε, τι μου λέτε».
Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας: Πόσες μαχαιριές; (σ.σ. δείχνει τις φωτογραφίες)
Μάρτυρας: Πέντε.
Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας: Πόσες μπρος, πόσες πίσω;
Συνήγορος υπεράσπισης: Τι σου φταίει, συνάδελφε, να την κάνετε λιώμα, δεν έκανε αυτή το έγκλημα αλλά πληρώνει για αυτό.
Μάρτυρας: Όλη η οικογένεια πληρώνει… Ήθελα το κοριτσάκι να μπει στο χώμα; Γιατί δεν τα έλεγε η μάνα στο πατέρα να τον πιάσει να τον θάψει στο χώμα.
Η μάρτυρας όταν κλήθηκε να εξηγήσει τους λόγους που δεν ακολούθησε τις οδηγίες των γιατρών να ζητήσει εισαγγελική παραγγελία για να νοσηλευτεί ο γιος της πριν το έγκλημα, ανέφερε πως ήταν συνεργάσιμος.
«Εδώ δεν δικάζεται η μάνα» παρενέβη η πρόεδρος, ενώ η μάρτυρας υπογράμμισε πως «για τον εαυτό του ήταν πάντα επικίνδυνος».
Η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας επικαλέστηκε έγγραφο του νοσοκομείου «Αττικό» σύμφωνα με το οποίο ο κατηγορούμενος «είναι έτεροκαταστροφικός».
«Δεν το ξέρω, κύριε συνήγορε» ανέφερε η μητέρα απευθυνόμενη στον συνήγορο υπεράσπισης του γιου της, ο οποίος από την πλευρά του της απάντησε: «Έχεις ευθύνη, έπρεπε να το ξέρεις…».
Η μάρτυρας κλήθηκε να εξηγήσει ποια είναι τελικά η υπερασπιστική γραμμή του γιου της.
«Εδώ ήρθα να πω την αλήθεια μου. Πρέπει να πληρώσει για το έγκλημα που έκανε, σκότωσε ένα κορίτσι άδικα, δεν της άξιζε της Κυριακής, όχι να της στερήσει τη ζωή ο Θανάσης, ο οποιοσδήποτε, της στέρησε το δικαίωμα της ζωής… Να καταδικαστεί όπως κρίνει το δικαστήριο, δεν ζητάω ελαφρυντικά αρκεί να παίρνει τα φάρμακά του γιατί εγώ ένα γιο επικίνδυνο να βγει έξω δεν το θέλω… Δεν ζητάω ούτε τρελός να βγει, ούτε να αθωωθεί… Έχω δώσει αγώνα για να τον βοηθήσω στην πάθησή του μέχρι τώρα, ήμουν δίπλα του. Αυτό μπορούσα να κάνω…»
Η αναφορά πως πλέον μπορεί να βλέπει το γιο της κάθε Τετάρτη στο ψυχιατρείο των φυλακών προκάλεσε την έκρηξη των γονιών της Κυριακής.
«Εσύ κάθε Τετάρτη βλέπεις το γιο σου. Εγώ κάθε Σάββατο πηγαίνω να βλέπω τα μάρμαρα και περιμένω τα τρία χρόνια να δω αν το παιδί μου έχει λιώσει» φώναξε η μητέρα της Κυριακής.
Μάρτυρας: Αυτό ήθελα εγώ;
Πατέρας Κυριακής: Το ήθελε ο γυναικοκτόνος.
Η ένταση χτύπησε κόκκινο και το δικαστήριο υποχρεώθηκε σε διακοπή με αφορμή ερώτηση που αφορούσε τα τατουάζ του κατηγορούμενου, τα οποία, σύμφωνα με την οικογένεια της Κυριακής, εμπεριέχουν ναζιστικά και σατανιστικά σύμβολα.
Η μητέρα του κατηγορούμενου απάντησε πως «Δεν έχει ναζιστικά και σατανιστικά σύμβολα. Κομποσκοίνια, έναν άγγελο, ένα λύκο μοναχικό στην πλάτη και ποιήματα που μιλάνε για μοναξιά και ευαισθησία, έχει» και ζήτησε να του πουν να βγάλει το μακρυμάνικο πουκάμισό του.
«Να μας πει για τον γερμανικό αετό που έχει στο λαιμό» φώναξε ο πατέρας.
«Ποια εννοείται τα πουλιά;» ρώτησε η μητέρα του κατηγορούμενου, η οποία πλησίασε το γιο της.
Ήταν η στιγμή που για πρώτη φορά ο κατηγορούμενος αντέδρασε και ψιθύρισε: «Να δείξεις και εσύ τα δικά σου», εννοώντας τον πατέρα της Κυριακής.
Μέχρι τότε ο κατηγορούμενος καθόταν στο εδώλιο, σε απόσταση αναπνοής από τη μητέρα του, ατάραχος, ανέκφραστος και με σκυμμένο το κεφάλι.
Η διαδικασία πήρε «φωτιά» με τη μητέρα της Κυριακής να φωνάζει: «Καταλάβατε ότι είναι υποκριτής; Μίλησε;» και τον πατέρα της να απευθύνεται στη μάρτυρα φωνάζοντας: «Ντροπή σου να πεις το κορίτσι μου π… και εσύ πού ήσουν;».
Το δικαστήριο κατέβηκε από την έδρα, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση των αστυνομικών για να συγκρατήσουν τους συγγενείς της Κυριακής την ώρα που οδηγούσαν τον κατηγορούμενο έξω από την αίθουσα.
«Δεν είναι γυναικοκτόνος», «Δεν είναι φονιάς, ο γιος σου καλό παιδί είναι» φώναζαν οι συγγενείς.