Από τη Δευτέρα 14 Ιουλίου έως το Σάββατο 30 Αυγούστου, οι θερινές εκπτώσεις αρχίζουν στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας στους καταναλωτές ευκαιρίες για αγορές σε μειωμένες τιμές. Την Κυριακή 20 Ιουλίου, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά, με προτεινόμενο ωράριο 11:00 – 18:00.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προειδοποιεί τους εμπόρους να συμμορφώνονται με τις νόμιμες διατάξεις σχετικά με τις εκπτώσεις, καθώς η παραβίαση τους ενδέχεται να επιφέρει αυστηρές ποινές. Οι καταστηματάρχες οφείλουν να αναγράφουν τη προγενέστερη τιμή για κάθε προϊόν, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στις προσφορές.
Διαβάστε αναλυτικά
Από τη Δευτέρα 14 Ιουλίου μέχρι και το Σάββατο 30 Αυγούστου, η αγορά της Θεσσαλονίκης μπαίνει σε ρυθμούς θερινών εκπτώσεων, προσφέροντας στους καταναλωτές ευκαιρίες για αγορές σε χαμηλότερες τιμές. Την Κυριακή 20 Ιουλίου, τα εμπορικά καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν ρολά προαιρετικά, με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) να προτείνει ωράριο 11:00 – 18:00, αν και όπως επισημαίνεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση, δίνεται η ευχέρεια στους εμπόρους να διατηρήσουν τα καταστήματά τους ανοιχτά μέχρι τις 20:00, εφόσον το επιθυμούν.
Οι θερινές εκπτώσεις διαρκούν το προαναφερόμενο διάστημα σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 ν. 4177/2013 και η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή από την έναρξή τους επιτυγχάνεται με βάση την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, όπως επισημαίνει ο ΕΣΘ στην ανακοίνωσή του.
Μάλιστα, ο φορέας δίνει και χρήσιμες συμβουλές στους εμπόρους, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 9ι ν. 2251/1994, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5111/2024, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή (αναφέρεται συχνά και ως τιμή αναφοράς), βάσει της οποίας αυτή εφαρμόζεται. Η προγενέστερη τιμή είναι η χαμηλότερη που εφάρμοσε ο έμπορος στο κάθε προϊόν του κατά την περίοδο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της πρώτης έκπτωσης στις 14 Ιουλίου.
Ειδικά για τις τακτικές εκπτώσεις, σύμφωνα και με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας (ΥΑ 66877/30-8-2024), η μείωση τιμής μπορεί να έχει την εξής μορφή: ποσοστό (%), π.χ. «20% έκπτωση», συγκεκριμένο ποσό, π.χ. «10 ευρώ έκπτωση» και αναγραφή νέας χαμηλότερης μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης που εφαρμόστηκε, π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ». Η προγενέστερη τιμή μπορεί να εμφανίζεται και διαγραμμένη, π.χ. «50 ευρώ 100 ευρώ».
Ο ΕΣΘ τονίζει ότι οι καταστηματάρχες πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές.