ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χάρης Δούκας: Αντιμέτωπος με τις ανεπαρκείς κλιματικές στρατηγικές

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναλύει τις επιπτώσεις των ανεπαρκών κλιματικών πολιτικών στην Ευρώπη, με 2.300 θανάτους από καύσωνα σε 12 πόλεις τον Ιούνιο.

Το άρθρο αναφέρεται στις αποτυχημένες κλιματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τεχνάσματα και ανεπαρκή χρηματοδότηση, παρά τις αυξανόμενες φυσικές καταστροφές και την κλιματική κρίση. Ενώ η Ευρώπη μετρά χιλιάδες θανάτους από καύσωνες, οι νέοι κλιματικοί στόχοι και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο απογοητεύουν, με τις πόλεις να παραγκωνίζονται και τους πόρους να κατευθύνονται σε στρατιωτικές δαπάνες.

Στην Ελλάδα, η ξηρασία και η απώλεια υδάτινων αποθεμάτων επιδεινώνουν την κατάσταση, ενώ οι προσπάθειες κλιματικής ουδετερότητας παραμένουν ανεπαρκείς. Το άρθρο υπογραμμίζει την ανάγκη για μια υπεύθυνη και αποτελεσματική προσέγγιση, βασισμένη στη διαφάνεια, την αποκέντρωση και τη συμμετοχή των πολιτών, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Διαβάστε αναλυτικά

Άρθρο του Δημάρχου Αθηναίων στην εφημερίδα “Τα Νέα”, μαζί με τον Μ. Χριστοδουλάκη

Είναι ανεξήγητο;

Η Ευρώπη την τελευταία βδομάδα του Ιουνίου, στο πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού, μέτρησε 2.300 θανάτους σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που δημοσιεύτηκε από το Grantham Institute του Imperial College London. Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), ανακοινώνοντας τους κλιματικούς στόχους για το 2040, κατέβασε τον πήχη και κατέφυγε σε τεχνάσματα. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα μπορούν να χρηματοδοτούν κλιματικά έργα σε χώρες εκτός Ευρώπης και να προσμετρούν τη μείωση των εκπομπών στους δικούς τους στόχους.

Πριν δέκα μέρες, η ΕΕ παρουσίασε και την πρόταση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Μεγάλος χαμένος είναι πάλι οι πόλεις, οι οποίες παραγκωνίζονται. Τα αντίστοιχα προγράμματα ανθεκτικότητας και πρόληψης συρρικνώνονται, την ώρα που οι αντίστοιχοι πόροι για την ευρωπαϊκή άμυνα αυξάνονται κατά 500%.

Η Ελλάδα, την τελευταία 5ετία, έχει πληγεί από μεγάλες φυσικές καταστροφές. Οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τον προηγούμενο μήνα, διέγνωσαν ότι μεγάλο μέρος της Κρήτης, της Πελοποννήσου και της δυτικής Στερεάς Ελλάδας καταγράφουν ακραία επίπεδα ξηρασίας με άμεσες συνέπειες στις καλλιέργειες,ενώ η Αττική έχει χάσει το 50% των αποθεμάτων νερού της. Και την ίδια ώρα, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας μας έχουν εναποτεθεί στα χέρια λίγων και ακατάλληλων, ενώ κοινοτικοί πόροι κατασπαταλώνται.

Το νέο Κλιματικό Σύμφωνο της Αθήνας που διαμορφώσαμε και πήρε την έγκριση της ΕΕ (EU Mission Label) εκτιμά το κόστος των επενδύσεων για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030, στα 6,5 δισ. ευρώ. Σήμερα ο δήμος της Αθήνας, για έργα, διαχειρίζεται μόλις μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε περιπέτεια εξελίσσεται η όποια προσπάθεια να αποκτήσει πρόσβαση σε επιπλέον χρηματοδότηση.

Πώς είναι δυνατόν ενώπιον της μεγάλης απειλής της κλιματικής κρίσης να πορευόμαστε με αβάσταχτη ελαφρότητα;

Η απάντηση βρίσκεται σε ένα δυστοπικό πολιτικό περιβάλλον που ανασυντίθεται τα τελευταία χρόνια, σε όλο τον κόσμο.

Στις ΗΠΑ η επανεκλογή του Τραμπ έβαλε πάλι μπροστά τα τρυπάνια των εξορύξεων, στην Ευρώπη οι τελευταίες ευρωεκλογές ανέδειξαν μια ισχυρή συντηρητική πλειοψηφία που θεωρεί σχεδόν πολυτέλεια την Πράσινη Συμφωνία και στην Ελλάδα τα θέματα της κλιματικής κρίσης αντιμετωπίζονται ως επικοινωνιακό σωσίβιο. Όπως οι τελευταίες ανακοινώσεις για τα θαλάσσια πάρκα, που υποτίθεται ότι θεσπίζουν καθεστώς προστασίας σε θαλάσσιες περιοχές, ενώ σε λίγα χιλιόμετρα απόσταση, προβλέπονται εξορύξεις υδρογονανθράκων. Όπως τα δήθεν μέτρα για τη λειψυδρία, που εργαλειοποιούν την κρίση για να προχωρήσουν τα βήματα προς την απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την κατάργηση της συνταγματικά προβλεπόμενης τοπικότητας στη διαχείριση και τιμολόγηση του νερού, και τελικά, την αμφισβήτηση του ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.

Πρόκειται για δυνάμεις που μόνο πολιτικές ήττας μπορούν να χαράξουν για το κλίμα.

Η νίκη, για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, θα έρθει μέσα από έναν άλλο δρόμο, ευθύνης και αποτελεσματικότητας. Ένα βιώσιμο δρόμο, που περνά μέσα από τη διαφάνεια και την αποκέντρωση. Αλλά πρώτα και κύρια, μέσα από τους ίδιους τους πολίτες.

Έναν δρόμο που απαιτεί τόλμη. Θα τον βαδίσουμε, ενώνοντας δυνάμεις.

Συνοπτικά

  • Οι κλιματικές πολιτικές της ΕΕ και της Ελλάδας χαρακτηρίζονται από ανεπαρκή χρηματοδότηση και τεχνάσματα, παρά τις αυξανόμενες φυσικές καταστροφές.
  • Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω ξηρασίας και απώλειας υδάτινων αποθεμάτων, με τις προσπάθειες κλιματικής ουδετερότητας να παραμένουν ανεπαρκείς.
  • Η χρηματοδότηση για κλιματικά έργα είναι περιορισμένη, με τον δήμο Αθηναίων να διαχειρίζεται μόλις λίγα εκατομμύρια ευρώ για σημαντικές επενδύσεις.
  • Η λύση απαιτεί υπεύθυνες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις, βασισμένες στη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών, για μια βιώσιμη αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ