ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αντιδήμαρχος στο στόχαστρο της Αρχής για Ξέπλυμα Χρήματος, με “κέρδη” 1 εκατ. ευρώ

Η Αρχή εντόπισε αδικαιολόγητο πλουτισμό σε δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, εστιάζοντας σε αντιδήμαρχο και άλλους δημόσιους λειτουργούς, προκαλώντας ανησυχία για διαφθορά.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος εντόπισε αδικαιολόγητο πλουτισμό σε τρεις περιπτώσεις, συγκρίνοντας δηλώσεις «πόθεν έσχες» και φορολογικές δηλώσεις. Στη Βόρεια Ελλάδα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου αποκόμισε 100.000 ευρώ από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενώ αντιδήμαρχος στη Δωδεκάνησο κέρδισε παράνομα 1.000.000 ευρώ από κατασκευαστικά έργα.

Επιπλέον, μέλη της διοίκησης των ΚΤΕΛ Πελοποννήσου απέκτησαν 600.000 ευρώ από οικονομικές ενισχύσεις. Η Αρχή δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία των εμπλεκομένων και έστειλε πορίσματα στην Εισαγγελία και το Ελεγκτικό Συνέδριο για περαιτέρω ενέργειες και επιστροφή των χρημάτων στο Δημόσιο.

Διαβάστε αναλυτικά

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, συγκρίνοντας τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» (περιουσιακής κατάστασης) και τις φορολογικές δηλώσεις, διαπίστωσε αδικαιολόγητο πλουτισμό σε μία καθηγήτρια Πανεπιστημίου της Βόρειας Ελλάδας, έναν αντιδήμαρχο σε δήμο του Νομού Δωδεκανήσων και στα μέλη της διοίκησης των ΚΤΕΛ Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Αρχής, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών θυρίδων, μετοχών, περιουσιακών στοιχείων, κ.λπ. των εμπλεκομένων προσώπων σε αυτές τις τρεις ανεξάρτητες περιπτώσεις, που δεν μπορούσαν από τα εισοδήματά τους να δικαιολογήσουν τα χρηματικά ποσά τα οποία είχαν στην κατοχή τους.

Και στις τρεις περιπτώσεις υπήρξε αδικαιολόγητος πλουτισμός, που προέκυψε από το περιεχόμενο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» σε σύγκριση με τις φορολογικές δηλώσεις.

Από την Αρχή συντάχθηκαν τρία πορισμάτα και εστάλησαν στην αρμόδια κατά τόπο Εισαγγελία για τα περαιτέρω. Παράλληλα, διαβιβαστήκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα αναγκαία στοιχεία, προκειμένου να προβεί στους καταλογισμούς για να επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά που εισπράχθηκαν παράνομα.

Ειδικότερα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου της Βόρειας Ελλάδας, από ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για το οποίο ήταν υπεύθυνη και το διαχειριζόταν, αποκόμισε 100.000 ευρώ.

Αντιδήμαρχος της Δωδεκανήσου, από τις δημοτικές υποθέσεις (κατασκευαστικών-επισκευαστικών έργων, κ.λπ.) που χειρίστηκε με την ιδιότητα που είχε στο Δήμο, αποκόμισε παράνομα το συνολικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Επίσης, τρία-τέσσερα μέλη της διοίκησης των ΚΤΕΛ Πελοποννήσου αποκόμισαν συνολικά 600.000 ευρώ από οικονομικές ενισχύσεις, κ.λπ. που έγιναν προς το ΚΤΕΛ.

Συνοπτικά

  • Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος εντόπισε αδικαιολόγητο πλουτισμό σε τρεις περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιδημάρχου που κέρδισε 1.000.000 ευρώ.
  • Καθηγήτρια Πανεπιστημίου στη Βόρεια Ελλάδα αποκόμισε 100.000 ευρώ από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ενώ μέλη της διοίκησης των ΚΤΕΛ Πελοποννήσου απέκτησαν 600.000 ευρώ από οικονομικές ενισχύσεις.
  • Η Αρχή προχώρησε στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων και απέστειλε πορίσματα στην Εισαγγελία και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
  • Τα πορίσματα αφορούν την επιστροφή των παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων στο Δημόσιο.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ