ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΚΕΔΕ για μεταναστευτικό: «Δεν ανεχόμαστε αποφάσεις χωρίς εμάς»

Η ΚΕΔΕ απαιτεί ενεργό συμμετοχή και χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τονίζοντας την ανάγκη για συνεργασία και σεβασμό στις αποφάσεις που επηρεάζουν τις τοπικές κοινωνίες.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) απαιτεί θεσμικό ρόλο και πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, τονίζοντας ότι οι Δήμοι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως απλοί αποδέκτες των συνεπειών. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, κατέστησε σαφές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη λήψη αποφάσεων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ορθολογική κατανομή των πληθυσμών και τη διάκριση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών.

Παράλληλα, έθιξε το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, ζητώντας υποστήριξη για την κάλυψη αυτής της αρμοδιότητας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην προσοχή που απαιτείται στην εφαρμογή του προγράμματος MyStreet, ώστε να μην πλήττονται οι τοπικές κοινότητες.

Διαβάστε αναλυτικά

Η ΚΕΔΕ ζητά θεσμικό ρόλο και πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος

Λ. Κυρίζογλου: «Η Αυτοδιοίκηση είναι στην πρώτη γραμμή για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού – Δεν δεχόμαστε όμως αποφάσεις ερήμην μας»

Με ισχυρή πολιτική τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) τοποθετήθηκε με σαφήνεια απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Προσφυγικό – Μεταναστευτικό: «Οι Δήμοι δεν είναι απλοί αποδέκτες των συνεπειών»

Ο κ. Κυρίζογλου έστειλε σαφές μήνυμα προς την Πολιτεία:

«Ως ΚΕΔΕ είμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους Δήμους που δέχονται πίεση από τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Όμως η διαχείριση του ζητήματος είναι πρωτίστως ευθύνη της κεντρικής διοίκησης. Οι Δήμοι δεν πρέπει να μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους, χωρίς θεσμικό ρόλο και χωρίς πόρους.»

Τόνισε ότι είναι αδιανόητο να λαμβάνονται αποφάσεις για τοπικές κοινωνίες χωρίς τη συμμετοχή των ΟΤΑ, και κάλεσε την κυβέρνηση να εντάξει τους Δήμους στα αρμόδια όργανα σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων.

«Η αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων και μεταναστών γίνεται στις πόλεις, στις γειτονιές, στις κοινότητες. Εκεί που λειτουργεί ο Δήμος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει ρόλο και λόγο.»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε δύο κεντρικά ζητήματα:

• Πρώτον, την ανάγκη σαφούς διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με το διεθνές και εθνικό δίκαιο.
• Δεύτερον, την απαίτηση για ορθολογική κατανομή των πληθυσμών στην επικράτεια, με στόχο την κοινωνική συνοχή και την αναλογική επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.
«Το κράτος λαμβάνει ευρωπαϊκούς πόρους για το μεταναστευτικό. Αντίστοιχα, οφείλει να ενισχύσει και την Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι έδωσαν εξετάσεις το 2016 και θα βοηθήσουν ξανά. Όμως χωρίς υποστήριξη, δεν μπορούμε να σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος», υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συντάχθηκε πλήρως με τις παραπάνω επισημάνσεις.

Ζώα συντροφιάς: Αρμοδιότητα χωρίς πόρους και εργαλεία

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, κ. Νικόλαος Χρυσάκης, με αντικείμενο τα προβλήματα που απορρέουν από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε:
«Η αρμοδιότητα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς μεταφέρθηκε στους Δήμους χωρίς πόρους, χωρίς προσωπικό και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές.
Θέλουμε να ανταποκριθούμε, όμως πρόκειται για ένα επαχθές βάρος για την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση όταν δεν συνοδεύεται από τα απαραίτητα μέσα.»

Η ΚΕΔΕ ζήτησε ουσιαστική θεσμική και οικονομική υποστήριξη των Δήμων για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις.

MyStreet: Υπέρ της εφαρμογής με προσοχή στην τοπική πραγματικότητα

Ο κ. Κυρίζογλου ενημέρωσε το Σώμα για τις επαφές του με Υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος MyStreet, που στοχεύει στην αποτροπή της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου.
«Είναι ένα χρήσιμο πρόγραμμα, αρκεί να μην εφαρμοστεί με ακρότητες, ιδίως σε μικρά χωριά και κωμοπόλεις, όπου η τοπική οικονομία στηρίζεται σε μικρές επιχειρήσεις και παραδοσιακές πρακτικές».

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ