Η τουριστική σεζόν στη Ρόδο παρουσιάζει αύξηση αφίξεων, ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο και το τουριστικό λιμάνι, ωστόσο ανησυχία προκαλεί η μείωση των διανυκτερεύσεων και τα αυξημένα κόστη λόγω επιβολής διαφόρων τελών, όπως το τέλος ανθεκτικότητας και το τέλος κρουαζιέρας. Οι τουριστικοί παράγοντες εκφράζουν προβληματισμό για τη μείωση των εσόδων, καθώς οι επισκέπτες ξοδεύουν λιγότερο, επηρεασμένοι από τις αυξημένες τιμές.
Παράλληλα, η κίνηση στα κρουαζιερόπλοια είναι αυξημένη, με την επιβολή του τέλους κρουαζιέρας να αναμένεται να αποφέρει σημαντικά έσοδα, τα οποία θα πρέπει να διατεθούν για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. Ωστόσο, η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω περικοπής πόρων από την κυβέρνηση.
Διαβάστε αναλυτικά
Πολύ καλά εξελίσσεται από πλευράς αφίξεων η τουριστική σαιζόν στη Ρόδο, τόσο στο αεροδρόμιο, όσο και στο τουριστικό λιμάνι που δέχεται τα κρουαζιερόπλοια και τους επιβάτες από την Τουρκία.
Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί η μείωση των διανυκτερεύσεων και το κόστος των διακοπών που έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από την άνοδο των τιμών και την επιβολή διαφόρων τελών (τέλος ανθεκτικότητας, τέλος κρουαζιέρας κλπ).
«Από αφίξεις πάμε αρκετά καλά. Και αν υπολογίσουμε και αυτές τις δύο εβδομάδες που είχαμε πρόβλημα από την αγορά του Ισραήλ, η σαιζόν εξελίσσεται πάρα πολύ καλά» είπε στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδ/σου Χρήστος Μιχαλάκης. Πρόσθεσε όμως ότι καταγράφεται τάση μείωσης των διανυκτερεύσεων και προβληματισμός για τα έσοδα. «Υπάρχει γκρίνια στην αγορά για το αν ξοδεύουν και πόσο ξοδεύουν οι πελάτες μας. Αν δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη, γιατί από εκεί αντλούμε το σύνολο των επισκεπτών μας, θα διαπιστώσουμε ότι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με εμάς. Όταν εμείς έχουμε ακριβύνει αρκετά το προϊόν μας, ο πελάτης μας έχει λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα να ξοδέψει. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα» ανέφερε.
Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί και η επιβολή διαφόρων τελών, που επιβαρύνουν τον επισκέπτη, όπως το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση και το τέλος κρουαζιέρας που επιβάλλεται από σήμερα.
«Όταν θέλουμε να βγάλουμε εύκολο χρήμα επιβάλλουμε ένα τέλος. Βρίσκουμε μια ωραία καραμέλα, πχ την κλιματική κρίση και επιβάλλουμε ένα τέλος. Αλλά είναι τελείως ανήθικο να εισπράττεις χρήματα, τα οποία ονομάζεις «τέλος» που έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και να μην τα αποδίδεις στον τόπο από τον οποίο εισπράττονται» είπε ο κ. Μιχαλάκης. Αναφέρθηκε παράλληλα στην επιβάρυνση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων και στην πρόθεση του Δήμου Σύμης να επιβάλλει τέλος στους ημερήσιους επισκέπτες, για να προσθέσει ότι «πρέπει να σταματήσουμε να υπερχρεώνουμε το τουριστικό μας προϊόν με αυτόν τον τρόπο».
Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
Πολύ καλά εξελίσσεται η κίνηση και στο τουριστικό λιμάνι, καθώς φέτος έχουν προγραμματιστεί περί τις 100 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, περισσότερες από πέρσι.
Από σήμερα, με την επιβολή του τέλους κρουαζιέρας, ο επιβάτης που αποβιβάζεται στη Ρόδο, θα πληρώνει επιπλέον 5 ευρώ για τους όδοςμήνες αιχμής, 3 ευρώ την άνοιξη και το φθινόπωρο και ένα ευρώ τους μήνες του χειμώνα.
Από το τέλος αυτό, ο Δήμος Ρόδου αναμένεται να εισπράξει για φέτος, σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, περί τις 500.000 ευρώ, τις οποίες θα πρέπει να διαθέσει στην αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών.
«Έχουμε απώλεια εσόδων της τάξης των 750.000 ευρώ για φέτος, από την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τα λιμενικά τέλη για να συγκρατηθούν οι τιμές στην ακτοπλοΐα και θα μας αποδώσουν 500.000 ευρώ, για να αναβαθμίσουμε τις υποδομές μας» δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδ/σου Βασίλης Βαγιανάκης, για να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση φορτώνει στην Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, την ίδια ώρα που της αφαιρεί πόρους, καθιστώντας επαίτες τους δημάρχους».
Συνοπτικά
- Η τουριστική σεζόν στη Ρόδο καταγράφει αύξηση αφίξεων, αλλά ανησυχία προκαλεί η πτώση των διανυκτερεύσεων και η μείωση των εσόδων.
- Τα αυξημένα κόστη λόγω επιβολής τελών, όπως το τέλος ανθεκτικότητας και το τέλος κρουαζιέρας, επιβαρύνουν τους επισκέπτες.
- Η κίνηση στα κρουαζιερόπλοια είναι αυξημένη, με προγραμματισμένες περίπου 100 προσεγγίσεις για φέτος.
- Η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις λόγω περικοπής πόρων από την κυβέρνηση, επηρεάζοντας την αναβάθμιση των υποδομών.