Ο Δήμος Παρανεστίου Δράμας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα πληθυσμιακής μείωσης, με τον δήμαρχο Αναστάσιο Καγιάογλου να κατηγορεί την κεντρική εξουσία για εγκατάλειψη της περιοχής. Παρά τις προσπάθειες να ενταχθεί το Παρθένο Δάσος Φρακτού στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η δημογραφική συρρίκνωση είναι έντονη, με τον πληθυσμό να έχει μειωθεί κατά 27% τη δεκαετία 2011-2021.
Ο δήμος προσπαθεί να αναστρέψει την κατάσταση με πρωτοβουλίες όπως η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων και η στήριξη του εκπαιδευτικού τουρισμού, αλλά η ανάγκη για υποδομές και μέτρα προσέλκυσης νέων κατοίκων παραμένει επιτακτική. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να διατηρηθούν οι υπάρχουσες υποδομές άρδευσης και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, ενώ η έλλειψη υποστήριξης από την πολιτεία δυσχεραίνει την ανάπτυξη της περιοχής.
Διαβάστε αναλυτικά
Η φυσική ομορφιά του Παρθένου Δάσους Φρακτού, που ο Δήμος Παρανεστίου Δράμας αγωνίζεται να ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μπορεί να «κόβει» την ανάσα, αλλά, δυστυχώς, η πολιτεία τηρεί σιγή ιχθύος απέναντι στη δραματική εγκατάλειψη του πανέμορφου τόπου. Ο Δήμος Παρανεστίου «αιμορραγεί» δημογραφικά, όντας τέταρτος στην ποσοστιαία μείωση πληθυσμού πανελλαδικά. Τη δεκαετία 2011-2021 μειώθηκε ο πληθυσμός κατά 1.058 κατοίκους, ποσοστό 27,12%, ήτοι από 3.901 σε 2.843 κατοίκους.
«Είμαστε ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση ορεινός δήμος πανελλαδικά με τον μικρότερο πληθυσμό. Είμαστε ο μικρότερος ηπειρωτικός δήμος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μετά τον Δήμο Σαμοθράκης, που είναι νησί. Το πρόβλημα έρχεται από την κεντρική διοίκηση, που άφησε ορισμένα πράγματα να προχωρούν με αυτόματο πιλότο», τονίζει ο δήμαρχος, Αναστάσιος Καγιάογλου, μιλώντας στην «ΥΧ».
Όπως προσθέτει, οι ημερίδες, τα πάνελ και οι ωραίες εκδηλώσεις για το δημογραφικό δεν χτίζουν υποδομές και δεν επιλύουν προβλήματα. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως απαιτούνται μέτρα υποστήριξης για τους εναπομείναντες κατοίκους, μέτρα προσέλκυσης καινούργιων και λιγότερα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Η εικόνα εγκατάλειψης της περιοχής αποτυπώνεται στα μισοάδεια εναπομείναντα καφενεία. Ο δήμαρχος δηλώνει πως για να μείνουν οι νέοι και να αναχαιτιστεί το δημογραφικό χρειάζονται υποδομές και κίνητρα. Ο ίδιος, ως τρίτεκνος, γνωρίζει ότι δεν δίνονται από την πολιτεία. Ο δήμος δημιουργεί κατά το δυνατόν «αναχώματα» για τη συγκράτηση του πληθυσμού.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Καγιάογλου, όταν επιχειρήθηκε να κλείσει το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου κατόπιν προσπαθειών της διοίκησης, αυτό έμεινε ανοιχτό. Σήμερα, στο κέντρο πραγματοποιείται ενεργειακή αναβάθμιση, ενώ τους παραχωρήθηκε ISO BOX, ειδικός εξοπλισμός και μηχανήματα.
Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων
Ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής υπογράμμισε, επίσης, πως ο δήμος έλαβε το 2023 το πρώτο βραβείο στο Ζάππειο Μέγαρο, ως ο καλύτερος «πράσινος δήμος» της χώρας, επισημαίνοντας: «Στα σχολεία μας, παρέχεται ρεύμα δωρεάν από φωτοβολταϊκά, κάναμε ενεργειακή αναβάθμιση. Την περίοδο της COVID-19, δώσαμε τάμπλετ σε όλους τους μαθητές. Επίσης, λάβαμε έγκριση για τη δημιουργία αίθουσας πληροφορικής, σύμφωνα με νέες τεχνολογίες και συστήματα ρομποτικής, για να μεταφέρεται η γνώση στα παιδιά. Το Γυμνάσιο Νικηφόρου διαθέτει υπαίθριο εργαστήριο φυσικής και αστροπαρατήρησης, δημιουργώντας προϋποθέσεις συμμετοχής των μαθητών σε πανελλήνιους επιστημονικούς διαγωνισμούς. Οι υποδομές στοχεύουν στην προσέλκυση μαθητών και από άλλες περιοχές». Επίσης, αναφέρει ότι μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» ολοκληρώνεται η κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου στην Αδριανή, χωρητικότητας 200 θεατών που θα καλύψει τις ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας των παιδιών.
Στον Δήμο Παρανεστίου, λειτουργούν δύο γυμνάσια με λυκειακές τάξεις σε Νικηφόρο και Παρανέστι, καθώς και δύο δημοτικά και νηπιαγωγεία στους ίδιους οικισμούς. Το μαθητικό δυναμικό είναι 140 παιδιά, που αντιπροσωπεύουν τα όνειρα του τόπου, αλλά δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τα δικά τους. «Η μεγάλη μείωση του μαθητικού δυναμικού ξεκίνησε το 2010 με την οικονομική κρίση, οπότε οι νέοι έφευγαν στο εξωτερικό και τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, παρόλο που οι γονείς τους έχουν χωράφια, κτηνοτροφικές μονάδες, μελίσσια, καταστήματα», σημειώνει. Ο δήμαρχος, επίσης, αναφέρει ότι δημιουργήθηκαν δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, που επιτρέπουν στους γονείς να εμπιστευτούν τα παιδιά τους τις ώρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία, για δημιουργική απασχόληση, ώστε να μη μετακινούνται σε γειτονικούς δήμους.
Προσθέτει, δε, ότι από την πανδημία κι έπειτα δεν υπήρχε σύνδεση με λεωφορείο της έδρας του δήμου με τη Δράμα, που εξυπηρετούσε τους μαθητές που πηγαίνουν στο Μουσικό Σχολείο και κάτοικους που στερούνται ΙΧ. «Πέρυσι, αποφασίσαμε από το περίσσευμα του δήμου μας να πληρώνουμε 38.000 ευρώ ετησίως και μισθώνουμε από το ΚΤΕΛ Δράμας καθημερινά δύο λεωφορεία, το πρωί και το μεσημέρι», επισημαίνει.
Εκπαιδευτικός τουρισμός
Ο δήμαρχος Παρανεστίου εξηγεί ότι καταβάλλονται προσπάθειες προσέλκυσης εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών, έχοντας δυνατότητα φιλοξενίας 250 ατόμων. «Κάθε χρόνο, φιλοξενούμε 120 φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας του ΔΠΘ για 40 μέρες, οι οποίοι τρώνε στα εστιατόρια και πηγαίνουν στις καφετέριες του τόπου. Πέρυσι, φιλοξενήσαμε φοιτητές – κινηματογραφιστές από τη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Συνεργαζόμαστε με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου και υλοποιούμε δράσεις. Φιλοξενήσαμε Βούλγαρους εκπαιδευτικούς, φέραμε μαθητές από την Αθήνα, τη Γρανάδα που μιλούσαν ελληνικά», αναφέρει.
Αναγκαίες οι υποδομές στον πρωτογενή τομέα
Εστιάζοντας στις υποδομές για τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Καγιάογλου στέκεται στον οικισμό Μεσοχώρι, όπου υπάρχουν οικίσκοι παραχωρημένοι στον δήμο, λέγοντας ότι «προτείναμε να δημιουργηθεί σχολείο εκπαίδευσης για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους υλοτόμους, ώστε να τους κατευθύνουν, για παράδειγμα, για τα ζώα που είναι καλό να αγοράσουν, ποιες καλλιέργειες να επιλέξουν κ.λπ.».
Στον τομέα της άρδευσης, διατίθενται δύο αρδευτικά δίκτυα, στο Παρανέστι και την Αδριανή. Ο δήμαρχος τονίζει ότι αγωνίζονται να μη μετακυλήσουν την πραγματική αξία του νερού στους αγρότες, γιατί θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες. «Προσπαθούμε να συντηρήσουμε τα υπάρχοντα δίκτυα του 1970 και του 1980 και να λάβουμε χρηματοδότηση από νέα προγράμματα. Στην ύδρευση, η κατάσταση είναι καλή, αλλά πέρυσι αντιμετωπίσαμε μεγάλο πρόβλημα με τη λειψυδρία. Πέρυσι, στέγνωσαν όλες οι πηγές μας και αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε σε γεωτρήσεις που δούλευαν στο φουλ», λέει χαρακτηριστικά.
Πηγή ypaithros.gr
Συνοπτικά
- Ο δήμος Παρανεστίου Δράμας αντιμετωπίζει σοβαρή πληθυσμιακή μείωση, με τον πληθυσμό να έχει μειωθεί κατά 27% την τελευταία δεκαετία.
- Ο δήμαρχος κατηγορεί την κεντρική εξουσία για την εγκατάλειψη της περιοχής και τονίζει την ανάγκη για υποδομές και μέτρα προσέλκυσης νέων κατοίκων.
- Προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων και ενίσχυση του εκπαιδευτικού τουρισμού για την ανάπτυξη της περιοχής.
- Η κατάσταση του πρωτογενούς τομέα και οι υποδομές άρδευσης παραμένουν κρίσιμα ζητήματα, με τον δήμο να προσπαθεί να διατηρήσει τις υπάρχουσες υποδομές.