ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σαν σήμερα 22 Ιουλίου: Η σοκαριστική επίθεση στη Μυρτώ στην Πάρο

Η επίθεση στη Μυρτώ συγκλόνισε την Ελλάδα, φέρνοντας στο φως ζητήματα ασφάλειας και δικαιοσύνης, ενώ η οικογένειά της συνεχίζει να αγωνίζεται για την αποκατάστασή της.

Στις 22 Ιουλίου 2012, η Ελλάδα συγκλονίστηκε από τη φρικτή επίθεση κατά της 15χρονης Μυρτώς Παπαδομιχελάκη στην Πάρο, η οποία υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς και βαριές αναπηρίες μετά από βιασμό και κακοποίηση από νεαρό Πακιστανό. Το γεγονός προκάλεσε κύμα στήριξης για την οικογένειά της και έθεσε ερωτήματα για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση θυμάτων βίας.

Παράλληλα, η ημέρα αυτή είναι γεμάτη ιστορικά γεγονότα, από το πρώτο ράλι αυτοκινήτων το 1894 μέχρι την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Επίσης, σήμερα είναι γενέθλια πολλών διασημοτήτων, όπως ο σχεδιαστής Όσκαρ ντε λα Ρέντα και η ηθοποιός Σελένα Γκόμεζ, ενώ τιμάται η μνήμη του Έλληνα ποιητή Μάνου Ελευθερίου.

Διαβάστε αναλυτικά

Στις 22 Ιουλίου 2012, ένα τραγικό γεγονός διατάραξε τη γαλήνη της Πάρου και συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η 15χρονη Μυρτώ Παπαδομιχελάκη βρισκόταν στη Χρυσή Ακτή του νησιού όταν δέχτηκε άγρια κακοποίηση από νεαρό Πακιστανό. Ο δράστης αρχικά προσπάθησε να της κλέψει το κινητό τηλέφωνο. Όταν εκείνη αντέδρασε, την χτύπησε βίαια με πέτρα στο κεφάλι και στα βράχια. Αφού έχασε τις αισθήσεις της, ο δράστης προχώρησε στον βιασμό της, αφαιρώντας της τα ρούχα και καταφέροντάς της ακόμη περισσότερα χτυπήματα. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο τόσο για τη ληστεία όσο και για τον βιασμό και του επέβαλε ισόβια και πολύχρονη κάθειρξη για τα εγκλήματά του.

Οι πρώτες εικόνες της άτυχης κοπέλας στο νοσοκομείο αποτέλεσαν σοκ για την ελληνική κοινωνία, ενώ η υπόθεσή της ανέδειξε σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση των θυμάτων βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.

Έπειτα από την επίθεση, η Μυρτώ υπέστη σοβαρότατους τραυματισμούς στο κεφάλι και στο σώμα, με αποτέλεσμα να δώσει έναν πολύχρονο και επώδυνο αγώνα αποκατάστασης. Μέχρι σήμερα, η ίδια και η οικογένειά της ζουν καθημερινά έναν «Γολγοθά», με τη Μυρτώ να βρίσκεται διαρκώς σε στάδιο θεραπειών και αποκατάστασης. Το δράμα της οικογένειας αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη στάση της πολιτείας απέναντι στα θύματα βίας και στα δικαιώματα των ανθρώπων που καλούνται να συνεχίσουν τη ζωή τους με μόνιμες συνέπειες.

Το περιστατικό προκάλεσε πρωτοφανή συγκίνηση και κύμα στήριξης από ολόκληρη την Ελλάδα. Πολίτες, φορείς και οργανώσεις ανέλαβαν πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση χρημάτων και την ηθική στήριξη της οικογένειας της Μυρτώς. Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα ερωτήματα για τις παραλείψεις των αρμόδιων αρχών κι αν η υπόθεση εξετάστηκε με τη δέουσα προσοχή.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1894: Το πρώτο ράλι αυτοκινήτων σε δημόσιο δρόμο διεξάγεται στη Γαλλία, από το Παρίσι στη Ρουέν, σηματοδοτώντας την αυγή της αυτοκίνησης. Νικητής ανακηρύσσεται ο κόμης Ντε Ντιόν, με μέση ταχύτητα 22,5 χλμ./ώρα.

1942: Αρχίζει η μαζική απέλαση Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας στο στρατόπεδο εξόντωσης Τρεμπλίνκα. Είναι μία από τις πιο σκοτεινές φάσεις του Ολοκαυτώματος, με χιλιάδες να μεταφέρονται καθημερινά προς θάνατο.

1943: 200.000 διαδηλωτές στην κατεχόμενη Αθήνα βγαίνουν στους δρόμους κατά της παράδοσης της Βόρειας Ελλάδας στη Βουλγαρία. Οι 100 νεκροί αναγκάζουν τον Χίτλερ να αναστείλει την απόφαση «επ’ αόριστον».

1944: Ολοκληρώνεται η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θέτοντας τα θεμέλια της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομίας. Δημιουργούνται το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ το δολάριο αντικαθιστά τον χρυσό ως βασικό μέσο συναλλαγών.

1970: Αεροπειρατεία σε πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας από Παλαιστίνιους κομάντο, που ζητούν την απελευθέρωση κρατουμένων στην Ελλάδα. Το αεροσκάφος παραμένει 8 ώρες στο Ελληνικό και τελικά οι 55 όμηροι απελευθερώνονται χωρίς αιματοχυσία.

1974: Ο Νίκος Σαμψών κηρύσσει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, την ώρα που η τουρκική εισβολή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη: άρματα στην Κυρήνεια, 80 αεροπλάνα στην Αγύρτα και παραβίαση της κατάπαυσης πυρός που είχε διατάξει ο ΟΗΕ.

1980: Ο Στέλιος Μυγιάκης γράφει ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, κατακτώντας χρυσό μετάλλιο στα 62 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης, το πρώτο για την Ελλάδα σε αυτό το άθλημα.

1987: Ο καύσωνας του 1987 αποτέλεσε τον φονικότερο που έχει πλήξει ποτέ την Ελλάδα, με παρατεταμένες ακραίες θερμοκρασίες από τις 20 έως τις 31 Ιουλίου, θερμόμετρα να ξεπερνούν αλλεπάλληλα τους 40°C (μέχρι και 43,6°C στη Νέα Φιλαδέλφεια) και υψηλή υγρασία, ιδίως στην Αθήνα. Οι νύχτες ήταν επίσης αφόρητες, αφού το θερμόμετρο σπάνια έπεφτε κάτω από τους 30°C, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον πληθυσμό. Οι επίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 1.115 στην Αττική, κυρίως ηλικιωμένους ή ανθρώπους με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία γρήγορα γέμισαν, ενώ αξιοποιήθηκαν και στρατιωτικοί θάλαμοι ή ψυγεία τρένων για τη φύλαξη των νεκρών. Η απουσία κλιματιστικών και η έλλειψη σχεδιασμού οδήγησαν σε σκηνές ασφυξίας και μαζικής απώλειας, αφήνοντας αυτό το τραγικό καλοκαίρι ανεξίτηλο στη συλλογική μνήμη ως μία από τις μεγαλύτερες ειρηνικές καταστροφές στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

1991: Συλλαμβάνεται ο κανίβαλος Τζέφρι Ντάμερ, ένας από τους πιο διαβόητους serial killers των ΗΠΑ. Η σύλληψή του αποκαλύπτει τα φρικιαστικά εγκλήματά του σε 17 νεαρούς άνδρες και αγόρια.

2003: Σκοτώνονται οι γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι, έπειτα από τρίωρη μάχη με τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μοσούλη. Ήταν διαβόητοι για τη σκληρότητα και τη βιαιότητά τους.

2012: Η Μυρτώ Παπαδομιχελάκη δέχεται φρικτή επίθεση από νεαρό Πακιστανό στην παραλία Χρυσή Ακτή της Πάρου. Η 15χρονη κοπέλα επιβιώνει αλλά μένει με βαριές αναπηρίες, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα έναν μακρύ δρόμο αποκατάστασης.

Γεννήσεις

1932 – Όσκαρ ντε λα Ρέντα (Oscar de la Renta), Δομινικανός σχεδιαστής μόδας και μία από τις διαχρονικές μορφές της παγκόσμιας υψηλής ραπτικής. Γεννημένος στις 22 Ιουλίου στη Σάντο Ντομίγκο, σπούδασε στην Ισπανία και μαθήτευσε δίπλα στους Κριστόμπαλ Μπαλενθιάγκα και Αντόνιο ντελ Καστίγιο, πριν αναδειχτεί στο διεθνές προσκήνιο τη δεκαετία του ’60 ντύνοντας πρώτες κυρίες όπως η Τζάκι Κένεντι. Το 1965 ίδρυσε το ομώνυμο fashion label στη Νέα Υόρκη, ενώ διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στον οίκο Balmain στο Παρίσι — ο πρώτος Αμερικανός που κατέλαβε αυτή τη θέση.

1955 – Γουίλεμ Νταφόε (Willem Dafoe), Αμερικανός ηθοποιός με σημαντική παρουσία στον κινηματογράφο και το θέατρο. Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1955 στο Γουινσκόνσιν και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πειραματικού θεάτρου The Wooster Group. Ξεχώρισε σε ταινίες όπως «Platoon», «Ο Τελευταίος Πειρασμός», «Ο Άγγλος ασθενής», «Spider-Man», και πρόσφατα με συμμετοχές σε καλλιτεχνικές παραγωγές διεθνούς κύρους. Έχει υπάρξει υποψήφιος για Όσκαρ και θεωρείται ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και διακεκριμένους πρωταγωνιστές της γενιάς του

1969 – Δέσποινα Βανδή (κατά κόσμον Δέσποινα Μαλέα), Ελληνίδα τραγουδίστρια με πολυετή, λαμπρή πορεία στη λαϊκή και pop σκηνή. Γεννήθηκε στο Τύμπινγκεν της Γερμανίας στις 22 Ιουλίου 1969 και μεγάλωσε στην Καβάλα. Με 12 στούντιο άλμπουμ, περισσότερα από 1.500.000 αντίτυπα πωλήσεων και πληθώρα επιτυχιών, συγκαταλέγεται στις πιο εμπορικές Ελληνίδες καλλιτέχνιδες. Βραβευμένη με τα World Music Awards, έχει αφήσει το στίγμα της ως coach στο «The Voice» και παραμένει επίκαιρη με νέες εμφανίσεις και δυναμική παρουσία στα media

1992 – Σελένα Γκόμεζ (Selena Gomez), Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και εκτελεστική παραγωγός. Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1992 στο Τέξας και έγινε γνωστή από τη σειρά της Disney Channel «Οι Μάγοι του Γουέβερλι». Διέγραψε επιτυχημένη πορεία στη μουσική, τόσο ως μέρος του συγκροτήματος The Scene όσο και ως σόλο καλλιτέχνιδα, με παγκόσμιες επιτυχίες όπως το «Come & Get It», το «Bad Liar» και συνεργασίες με γνωστούς καλλιτέχνες. Παράλληλα, έχει δραστηριοποιηθεί φιλανθρωπικά μέσα από τη UNICEF και έχει μιλήσει ανοιχτά για ζητήματα ψυχικής υγείας

Θάνατοι

2018 – Μάνος Ελευθερίου, Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας και του τραγουδιού. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύρο, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το θέατρο και τη συγγραφή. Έγραψε στίχους για πολλά εμβληματικά τραγούδια συνεργαζόμενος με κορυφαίους συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος («Το τρένο φεύγει στις 8:00», «Η θητεία», «Άγιος Φεβρουάριος»), ενώ το λογοτεχνικό του έργο χαρακτηρίζεται από την ευαισθησία, την ιστορική μνήμη και τη βαθιά σκιαγράφηση της ανθρώπινης μοίρας. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συνολική του προσφορά.

Εορτολόγιο

Μαγδαληνή, Μαγδαληνός, Μαρκέλλα, Μάρκελλος

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι

Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους
Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου

Συνοπτικά

  • Στις 22 Ιουλίου 2012, η 15χρονη Μυρτώ από την Πάρο δέχεται φρικτή επίθεση που οδηγεί σε σοβαρές αναπηρίες και μακρόχρονη αποκατάσταση.
  • Η υπόθεση της Μυρτούς προκαλεί σοκ στην ελληνική κοινωνία και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και την υποστήριξη των θυμάτων βίας.
  • Η ημέρα αυτή συνδέεται με ιστορικά γεγονότα, όπως το πρώτο ράλι αυτοκινήτων το 1894 και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
  • Σήμερα, γιορτάζουν πολλοί διάσημοι, όπως ο Όσκαρ ντε λα Ρέντα και η Σελένα Γκόμεζ, ενώ τιμάται η μνήμη του Μάνου Ελευθερίου.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ