ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι ακολουθεί μετά τις Πανελλαδικές;

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής πλησιάζει, καθορίζοντας το μέλλον χιλιάδων υποψηφίων, ενώ παράλληλα ανοίγονται εναλλακτικές διαδρομές για όσους δεν επιτύχουν τον στόχο τους.

Μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι μαθητές αντιμετωπίζουν ποικίλες επιλογές για το μέλλον τους, καθώς αναμένονται οι βάσεις εισαγωγής. Για κάποιους, αυτή η στιγμή σηματοδοτεί την έναρξη της φοιτητικής ζωής, ενώ άλλοι μπορεί να επιλέξουν επαγγελματική κατάρτιση μέσω ΣΑΕΚ ή να εξετάσουν την εισαγωγή σε μη κρατικά πανεπιστήμια.

Υπάρχουν επίσης εναλλακτικές, όπως η φοίτηση σε ιδιωτικά κολλέγια ή η συνέχιση σπουδών στο εξωτερικό. Ανεξαρτήτως της διαδρομής, η δια βίου εκπαίδευση και η στοχευμένη εξειδίκευση είναι κρίσιμες για την επιτυχία στην αγορά εργασίας.

Το σημαντικό είναι οι μαθητές να επιλέξουν αυτό που τους εκφράζει και να επιδιώξουν την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Διαβάστε αναλυτικά

Του Θανάση Λέλε, Επιστημονικού Υπεύθυνου Career Gate

Οι Πανελλαδικές ολοκληρώθηκαν, οι βαθμολογίες ανακοινώθηκαν, τα μηχανογραφικά συμπληρώθηκαν και τώρα, το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.

Για κάποιους, αυτή η ανακοίνωση θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός ονείρου: Την εισαγωγή στο πανεπιστημιακό τμήμα που επιθυμούσαν. Άλλοι θα προχωρήσουν μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού σε μια διαδρομή που οδηγεί στην επαγγελματική κατάρτιση, επιλέγοντας σπουδές που συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που είτε δεν θα εισαχθούν σε κάποια σχολή, είτε τα αποτελέσματα δεν θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους. Για αυτούς, ανοίγεται ένα νέο πεδίο σκέψης και αναζήτησης με εναλλακτικούς δρόμους για να σχεδιάσουν το μέλλον τους με νέους όρους.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι γεμάτα ευχάριστες στιγμές και αναμνήσεις, αλλά παράλληλα οι νέοι θα θέσουν τα θεμέλια για την επαγγελματική τους πορεία. Η φοίτηση, είτε σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα είτε σε ένα δημόσιο ΣΑΕΚ αποτελεί την αφετηρία της εκπαιδευτικής διαδρομής τους στην ενήλικη ζωή. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η δια βίου εκπαίδευση αποτελεί πλέον μονόδρομο για τη διαρκή προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Η αγορά εργασίας εξελίσσεται συνεχώς και η στοχευμένη εξειδίκευση αποτελεί πλέον βασικό εφόδιο για μια σταθερή και επιτυχημένη καριέρα.

Για πολλούς υποψηφίους, η ανακοίνωση των βάσεων θα σημάνει την έναρξη ενός συναρπαστικού κεφαλαίου: Της φοιτητικής ζωής σε ένα αντικείμενο που πραγματικά τους ενδιαφέρει. Η είσοδος στο πανεπιστήμιο είναι σίγουρα ένα σημαντικό επίτευγμα, αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως το τέλος της διαδρομής — αντιθέτως, είναι μόνο η αρχή. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι απλώς ο δρόμος προς ένα πτυχίο. Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος όπου οι νέοι καλούνται να χτίσουν γερά θεμέλια για την επιστημονική και επαγγελματική τους πορεία. Είναι η περίοδος όπου, μέσα από τη γνώση, την έρευνα και τη συμμετοχή, μπορούν να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη, να μάθουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με λογική και δημιουργικότητα και να αναπτύξουν δεξιότητες που ζητούνται όλο και περισσότερο στην αγορά εργασίας. Το πανεπιστήμιο είναι γεμάτο δυνατότητες. Το πώς θα αξιοποιηθούν, είναι στο χέρι του κάθε φοιτητή.

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα τελικά αποτελέσματα της εισαγωγικής διαδικασίας δεν θα οδηγήσουν τους υποψηφίους σε κάποιο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο αλλά στην έναρξη ενός άλλου σημαντικού κεφαλαίου: Της φοίτησης σε ένα Δημόσιο ΣΑΕΚ. Πρόκειται για μια επιλογή που αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική, καθώς προσφέρει πρακτική γνώση και άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας. Η επαγγελματική κατάρτιση δεν είναι λιγότερο «σημαντική» από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αντίθετα, απαντά σε πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και δίνει στους νέους τα εργαλεία για να ξεκινήσουν μια πορεία με ουσιαστικές προοπτικές απασχόλησης. Οι τομείς που καλύπτουν τα ΣΑΕΚ είναι ποικίλοι και περιλαμβάνουν επαγγέλματα με ζήτηση, από τον τουρισμό και την πληροφορική έως την υγεία, την αισθητική, την ενέργεια και τις νέες τεχνολογίες.

Υπάρχουν και μαθητές που, παρά την προσπάθειά τους, δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα – είτε λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, είτε επειδή τα τμήματα στα οποία πέρασαν δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους κλίσεις και ενδιαφέροντα. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος απογοήτευσης. Για κάποιους, η πρώτη σκέψη είναι να προσπαθήσουν ξανά. Μπορούν να δώσουν ξανά Πανελλαδικές την επόμενη χρονιά, έχοντας στο μεταξύ περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούν, να οργανώσουν καλύτερα το πλάνο τους και να προσεγγίσουν πιο συνειδητά τις επιλογές τους. Για όσους η απόκλιση από τις βάσεις των σχολών που επιθυμούσαν είναι μικρή, ή για εκείνους που τελικά δεν είναι ικανοποιημένοι με τη σχολή στην οποία εισήχθησαν, υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία του 10%. Μέσα από αυτή, μπορούν να καταθέσουν νέο μηχανογραφικό, χωρίς να ξαναδώσουν εξετάσεις, αξιοποιώντας τη φετινή τους βαθμολογία.

Φυσικά, ένα νέο και ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο στις επιλογές των μαθητών αποτελεί πλέον η φοίτηση σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο. Καθώς αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με τα τμήματα και τις σχολές που θα λειτουργήσουν, αρκετοί υποψήφιοι εξετάζουν ήδη τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε ένα αντικείμενο στοχευμένο στα δικά τους χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα. Για την εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια, βασική προϋπόθεση είναι οι μαθητές να έχουν καλύψει τη χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου, ενώ παράλληλα κάθε ίδρυμα ενδέχεται να θέσει και δικές του επιπλέον προϋποθέσεις. Παράλληλα, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική επιλογή η δυνατότητα φοίτησης σε ιδιωτικά κολλέγια και προσφέρουν πτυχία με επαγγελματικά δικαιώματα σε περιζήτητους τομείς, ενώ αρκετοί μαθητές επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους απευθείας στο εξωτερικό, με χώρες όπως η Κύπρος, η Ολλανδία και η Ιταλία να αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι αναμφίβολα ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή κάθε μαθητή. Δεν αποτελούν όμως τον μοναδικό δρόμο ούτε καθορίζουν από μόνες τους το μέλλον. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι επιλογές που ανοίγονται μπροστά σου είναι πολλές και διαφορετικές. Είτε μέσα από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είτε μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης, είτε ακολουθώντας εναλλακτικές διαδρομές, ο καθένας μπορεί να χαράξει τη δική του πορεία.

Το πιο σημαντικό είναι να νιώθεις δημιουργικός και να έχεις το θάρρος να αναζητήσεις αυτό που αγαπάς — τόσο στην επαγγελματική σου εξέλιξη, όσο και στην προσωπική και κοινωνική σου ζωή. Γιατί τελικά, η επιτυχία δεν μετριέται μόνο με μόρια ή πτυχία, αλλά με το πόσο κοντά φτάνεις σε αυτό που πραγματικά σε εκφράζει.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ

Συνοπτικά

  • Μετά τις Πανελλαδικές, οι μαθητές έχουν πολλές επιλογές, όπως η φοιτητική ζωή, η επαγγελματική κατάρτιση και η φοίτηση σε μη κρατικά πανεπιστήμια.
  • Η δια βίου εκπαίδευση και η στοχευμένη εξειδίκευση είναι κρίσιμες για την επιτυχία στην αγορά εργασίας.
  • Η ανακοίνωση των βάσεων μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για τους φοιτητές, αλλά και για εκείνους που δεν εισάγονται σε πανεπιστήμια.
  • Οι μαθητές μπορούν να εξερευνήσουν εναλλακτικές επιλογές, όπως ιδιωτικά κολλέγια ή σπουδές στο εξωτερικό, για να βρουν τον κατάλληλο δρόμο για την καριέρα τους.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ