ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επαναστατικές αλλαγές στα crypto – Πώς επηρεάζουν τα νέα αμερικανικά νομοσχέδια επενδυτές και αγορές

Η έγκριση τριών νομοσχεδίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων φέρνει ελπίδες για ρυθμιστική σαφήνεια, επηρεάζοντας θετικά την επενδυτική κοινότητα και την αγορά κρυπτονομισμάτων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγκρίθηκαν τρία νέα νομοσχέδια για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, δημιουργώντας αισιοδοξία για μεγαλύτερη ρυθμιστική σαφήνεια στην αγορά. Ένα από αυτά, ο νόμος Genius Act, αφορά τη ρύθμιση των stablecoins και αναμένει την υπογραφή από την εκτελεστική εξουσία.

Τα νομοσχέδια αποτυπώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να ενισχύσει τη crypto βιομηχανία, ενώ το Bitcoin βρίσκεται κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά. Τα νομοσχέδια στοχεύουν στη σαφή διάκριση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και την αποφυγή μαζικής παρακολούθησης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Αν και υπάρχει αισιοδοξία για τη νέα ρυθμιστική κατεύθυνση, ορισμένοι εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την πολιτική δυναμική υπέρ των κρυπτονομισμάτων. Παράλληλα, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες εξετάζουν την υιοθέτηση stablecoins, προσβλέποντας σε μια νέα εποχή ψηφιακών πληρωμών, ενώ η διεθνής συζήτηση στρέφεται στη διαφάνεια και την τεχνολογική εποπτεία μέσω blockchain.

Διαβάστε αναλυτικά

Νέο κεφάλαιο για τη ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων ανοίγει στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε τρία νομοσχέδια που σχετίζονται με τον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, προκαλώντας αισιοδοξία στην επενδυτική κοινότητα για μεγαλύτερη ρυθμιστική σαφήνεια. Όλα αυτά, τη στιγμή που η τιμή του «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων, του Bitcoin, βρίσκεται κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά.

Το ένα από τα νομοσχέδια, ο νόμος Genius Act που αφορά τη ρύθμιση των stablecoins (πρόκειται για τα κρυπτονομίσματα που είναι συνδεδεμένα με την αξία του δολαρίου ή άλλου παραδοσιακού περιουσιακού στοιχείου), έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία και πλέον απομένει η υπογραφή από την εκτελεστική εξουσία για να τεθεί σε ισχύ. Τα άλλα δύο – το Anti-CBDC Surveillance State Act και το Digital Asset Market Clarity Act– θα πρέπει να περάσουν από τη Γερουσία.

Οι κινήσεις αυτές αντανακλούν την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να δώσει ώθηση στον κλάδο. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε άλλωστε δηλώσει, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία, ότι θα σταθεί «σύμμαχος της crypto βιομηχανίας», ενώ η αγορά αντέδρασε θετικά αμέσως μετά την εκλογή του.

Σταθερά υψηλά, αναμονή για νέα ώθηση

Το Bitcoin – μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων- παραμένει κοντά στα 119.000 δολάρια, ελαφρώς χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 123.165 δολαρίων που κατέγραψε τη Δευτέρα. Από την αρχή του έτους, καταγράφει άνοδο 27%. Αντίστοιχα, το Ethereum βρίσκεται στα 3.600 δολάρια, ενώ μέσα στο 2025 έχει ενισχυθεί κατά περίπου 8%.

Τι προβλέπουν τα νέα νομοσχέδια

Το Anti-CBDC Surveillance State Act εμποδίζει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να εκδώσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική παρακολούθηση των συναλλαγών των πολιτών. Αντίθετα, ενθαρρύνεται η ανάπτυξη της αγοράς από τον ιδιωτικό τομέα.

Το Digital Asset Market Clarity Act του 2025 επιχειρεί να διαχωρίσει ποια ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία λογίζονται ως εμπορεύματα (commodities) και ποια ως επενδύσεις (securities), ώστε να καθοριστεί ποια εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και ποια από την Επιτροπή Συμβολαίων Εμπορευμάτων (CFTC).

Αισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της National Cryptocurrency Association, Stu Alderoty, οι νέοι νόμοι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς το 75% των Αμερικανών που χρησιμοποιούν crypto πιστεύει ότι χρειάζονται «έξυπνοι και σαφείς κανονισμοί». «Η διαφάνεια, η λογοδοσία και η δυνατότητα ελέγχου είναι βασικά στοιχεία για την προστασία του καταναλωτή», δήλωσε στο marketwatch.

Παρόλα αυτά, ορισμένοι διατηρούν επιφυλάξεις. Ο Terry Haines, ιδρυτής της εταιρείας Pangaea Policy, εκτιμά πως το κύμα ενθουσιασμού είναι υπερβολικό: «Δεν υπάρχει ουσιαστική πολιτική δυναμική υπέρ των crypto στην Ουάσιγκτον. Ακόμα κι αν περάσει το νομοσχέδιο για τα stablecoins, αυτό θα είναι το μοναδικό όφελος της βιομηχανίας για αρκετό διάστημα».

ΗΠΑ εναντίον Ευρώπης

Η νέα αμερικανική προσέγγιση συγκλίνει με τον κανονισμό MiCA (Markets in Crypto-Assets) της Ε.Ε., ειδικά σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών (CBDCs). Ο MiCA είναι ένας ενιαίος κανονισμός της ΕΕ που θεσπίζει το πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα που δεν καλύπτονταν από προηγούμενες χρηματοπιστωτικές ρυθμίσεις. Δημιουργεί κανόνες για τη διαφάνεια, την αδειοδότηση, την εποπτεία και την προστασία των επενδυτών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Όμως, όπως επισημαίνει ο Przemysław Kral, διευθύνων σύμβουλος του ευρωπαϊκού ανταλλακτηρίου zondacrypto, υπάρχει και μία ειδοποιός διαφορά: «Η αμερικανική πολιτική, υπό την ηγεσία Τραμπ, προτιμά να δώσει χώρο στην καινοτομία του ιδιωτικού τομέα και όχι σε κρατικά ψηφιακά νομίσματα».

Ο ίδιος τονίζει πως το αφήγημα γύρω από τις ρυθμίσεις έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια: «Παλαιότερα θεωρούνταν εμπόδιο, σήμερα οι ρυθμίσεις προσδίδουν αξιοπιστία και σταθερότητα – αυτό ακριβώς περίμεναν οι θεσμικοί επενδυτές».

Το επόμενο βήμα: Τεχνολογικά πρότυπα και διαφάνεια

Πέρα από το ζήτημα του ποια αρχή εποπτεύει τι, η διεθνής συζήτηση στρέφεται πλέον στο πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η ίδια η τεχνολογία blockchain για τη διαφάνεια και την εποπτεία των αγορών.

Όπως σημειώνουν αναλυτές στο MarketWatch, «χρειαζόμαστε τεχνικά πρότυπα για διαφάνεια σε πραγματικό χρόνο, ελέγχους εντός της αλυσίδας και αμετάβλητα δεδομένα. Αυτό μπορεί να φέρει αληθινή αλλαγή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Η προσέγγιση αυτή βρίσκει έρεισμα και σε διεθνείς θεσμούς όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, που τονίζουν τη σημασία της τεχνολογικής ουδετερότητας και της εφαρμογής «έξυπνης εποπτείας».

Την ίδια ώρα, μεγάλες αμερικανικές τράπεζες κάνουν πλέον σαφή βήματα προς την ενσωμάτωση του blockchain στις δικές τους λειτουργίες εξετάζοντας την υιοθέτηση stablecoins ως εργαλείο για την είσοδο στη νέα εποχή των ψηφιακών πληρωμών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Brian Moynihan, δήλωσε ότι η τράπεζα εργάζεται πάνω στην έκδοση δικού της stablecoin, τονίζοντας ότι «η βιομηχανία και εμείς θα έχουμε απαντήσεις – έχουμε ήδη κάνει πολλή δουλειά». Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, το stablecoin της BofA αναμένεται να κυκλοφορήσει πιθανώς σε συνεργασία με άλλους φορείς του κλάδου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η CEO της Citigroup, Jane Fraser, αποκάλυψε ότι η τράπεζα εξετάζει σοβαρά την έκδοση ενός «Citi stablecoin» για τη διευκόλυνση ψηφιακών πληρωμών, χαρακτηρίζοντάς το «μια καλή ευκαιρία». Η Morgan Stanley παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όπως δήλωσε η CFO της τράπεζας, ενώ και η JPMorgan –παρά τη γνωστή δυσπιστία του CEO Jamie Dimon απέναντι στο bitcoin– έχει δηλώσει ότι θα εμπλακεί ενεργά στον τομέα των stablecoins.

Η νομοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου για τα stablecoins, που προωθείται ήδη στο Κογκρέσο, αναμένεται να δημιουργήσει τον απαραίτητο «διάδρομο κανονιστικής απογείωσης» για τις τράπεζες και τις εταιρείες fintech.

Ήδη, στο πλαίσιο του κανονισμού MiCA στην Ευρώπη, η ESMA και η EBA έχουν ξεκινήσει τη διαμόρφωση τεχνικών προτύπων, με στόχο να καλυφθούν ζητήματα όπως η δημοσιοποίηση στοιχείων, η ανθεκτικότητα δικτύων και η καταγραφή συναλλαγών. Το ζητούμενο δεν είναι απλώς η δημιουργία κανόνων, αλλά η ενσωμάτωσή τους στο ίδιο το blockchain, μέσω υποδομών που διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα, την on-chain ταυτοποίηση (KYC), και τη συνεχή παρακολούθηση της αγοράς σε πραγματικό χρόνο.

Με φόντο την επιτυχία των ETFs σε Βitcoin το 2024 με τις τεράστιες εισροές κεφαλαίων και την αυξανόμενη εμπλοκή θεσμικών επενδυτών, η αγορά δείχνει έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση: την ωρίμανση μέσω τεχνολογικής εποπτείας και νομικής σταθερότητας. Και αυτό είναι ίσως το πιο ουσιαστικό βήμα για να χτιστεί εμπιστοσύνη, όχι μόνο μεταξύ επενδυτών και εταιρειών, αλλά και μεταξύ πολιτών και της ίδιας της ψηφιακής οικονομίας.

Συνοπτικά

  • Στις ΗΠΑ, εγκρίθηκαν τρία νομοσχέδια για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, δημιουργώντας αισιοδοξία στην αγορά.
  • Ο νόμος Genius Act ρυθμίζει τα stablecoins και αναμένεται να υπογραφεί από την εκτελεστική εξουσία.
  • Οι μεγάλες τράπεζες εξετάζουν την υιοθέτηση stablecoins, προετοιμάζοντας τη μετάβαση σε ψηφιακές πληρωμές.
  • Παρά την αισιοδοξία, υπάρχουν επιφυλάξεις για την πολιτική στήριξη των κρυπτονομισμάτων στην Ουάσιγκτον.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ