ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: Ενισχύει το ΕΣΥ με βάση το γερμανικό μοντέλο Υγείας – «Αυτό που θεωρούμε αυτονόητο, αλλού δεν υπάρχει»

Ο Υπουργός Υγείας επισημαίνει τις διαφορές μεταξύ ΕΣΥ και γερμανικού συστήματος, τονίζοντας την ανάγκη παραπεμπτικού για πρόσβαση σε νοσοκομεία στη Γερμανία.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω ανάρτησής του, υπερασπίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) της Ελλάδας, συγκρίνοντάς το με το γερμανικό σύστημα υγείας. Επισημαίνει ότι στην Ελλάδα παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους ανασφάλιστους και χαμηλές συμμετοχές στις διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ στη Γερμανία απαιτείται παραπεμπτικό για πρόσβαση σε νοσοκομεία, με το κόστος να επιβαρύνει πλήρως τον ασθενή αν δεν υπάρχει.

Η ανάρτησή του βασίζεται σε μαρτυρία Ελληνίδας στη Γερμανία, που περιγράφει τις δυσκολίες πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας εκεί. Ο Γεωργιάδης καλεί τους πολίτες να εκτιμήσουν τις παροχές του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι πολλοί Έλληνες του εξωτερικού προτιμούν να κάνουν εξετάσεις στην Ελλάδα λόγω χαμηλότερου κόστους.

Διαβάστε αναλυτικά

Με μια εκτενή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα «Χ», ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπίστηκε τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), φέρνοντας ως αντιπαράδειγμα το υγειονομικό σύστημα της Γερμανίας.

Ο υπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να απευθυνθεί σε νοσοκομείο της Γερμανίας χωρίς παραπεμπτικό γιατρού, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου με το κόστος.

Αντιθέτως, τόνισε ότι στην Ελλάδα το ΕΣΥ παρέχει 100% δωρεάν υπηρεσίες στους ανασφάλιστους, ενώ ο ΕΟΠΥΥ προσφέρει τις διαγνωστικές εξετάσεις με τις χαμηλότερες συμμετοχές στην Ε.Ε.

Αφορμή για τον υπουργό Υγείας ήταν η προσωπική εμπειρία Ελληνίδας που ζει στη Γερμανία και, όπως αναφέρει, αναγκάστηκε να περιμένει έως τον επόμενο Φεβρουάριο για ένα ραντεβού με ενδοκρινολόγο μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας. Όπως εξηγεί η ίδια, ούτε τα Εξωτερικά Ιατρεία του γνωστού νοσοκομείου Charité μπορούσαν να τη δεχτούν χωρίς παραπεμπτικό, το οποίο, όμως, αρνήθηκε να της χορηγήσει η γενική ιατρός της, επειδή –όπως της είπε– «δεν ταίριαζαν ως άνθρωποι».

Η ασθενής περιγράφει την κατάσταση ως πραγματική άρνηση ιατρικής φροντίδας, προσθέτοντας ότι βρέθηκε σε ψυχική κατάρρευση χωρίς να έχει δυνατότητα παραπομπής σε άλλον γιατρό, παρά τις σοβαρές ενδείξεις αυτοάνοσου νοσήματος. Η ίδια καταγγέλλει ότι το σύστημα στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης αφήνει τους πιο ευάλωτους στο περιθώριο, με τις διαγνωστικές εξετάσεις να πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω γιατρών, καθώς δεν υπάρχουν αυτόνομα διαγνωστικά κέντρα.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Αν δεν είσαι ιδιωτικά ασφαλισμένος ή δεν πληρώσεις από την τσέπη σου (300 ευρώ ανά επίσκεψη), δεν έχεις άμεση πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα».

Συγκρίνοντας με την Ελλάδα, δηλώνει:

«Ειλικρινά πιστεύω ότι στην κατακαημένη Ελλάδα οι ιατρικές υπηρεσίες είναι πιο αποτελεσματικές, παρά τη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Στην καρδιά της Ευρώπης, δεν έχω νιώσει ποτέ τόσο μετέωρη για την υγεία μου».

Ο Υπουργός Υγείας, με αφορμή αυτή τη μαρτυρία, κάλεσε τους πολίτες να επανεκτιμήσουν όσα θεωρούν αυτονόητα:

«Φροντίζουμε δωρεάν όλους, ακόμα και τους περιπατητικούς ασθενείς στα ΤΕΠ. Αυτό δεν είναι αυτονόητο ούτε στην Ευρώπη ούτε στον υπόλοιπο κόσμο. Έχουμε ένα από τα πιο ανοιχτά συστήματα υγείας διεθνώς».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού επιλέγουν να κάνουν τις εξετάσεις τους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, καθώς τους κοστίζουν πολύ λιγότερο.

Δείτε την ανάρτηση του υπουργού

Συνοπτικά

  • Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης υπερασπίζεται το ΕΣΥ, συγκρίνοντάς το με το γερμανικό σύστημα υγείας.
  • Επισημαίνει ότι στην Ελλάδα οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, ενώ στη Γερμανία απαιτείται παραπεμπτικό.
  • Μαρτυρία Ελληνίδας στη Γερμανία αναδεικνύει τις δυσκολίες πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.
  • Ο Γεωργιάδης καλεί τους πολίτες να εκτιμήσουν τις παροχές του ΕΣΥ, τονίζοντας ότι πολλοί Έλληνες προτιμούν να κάνουν εξετάσεις στην Ελλάδα λόγω χαμηλότερου κόστους.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ