Σαν σήμερα, στις 19 Ιουλίου 1967, οι Beatles εξέτασαν το ενδεχόμενο να αγοράσουν το νησί Αγία Τριάδα κοντά στην Ερέτρια, το οποίο είχε σχήμα κιθάρας, ενισχύοντας τη μαγεία της Ελλάδας ως τόπου απόδρασης. Η είδηση προκάλεσε ενθουσιασμό διεθνώς, αν και η αγορά δεν ολοκληρώθηκε λόγω νομικών και πολιτικών εμποδίων.
Το ενδιαφέρον των Beatles για την Ελλάδα εντάχθηκε στο πλαίσιο της αναζήτησης ενός δημιουργικού καταφυγίου, ενώ η επίσκεψή τους απαθανατίστηκε σε φωτογραφίες, συμβάλλοντας στη ροκ μυθολογία. Στο άρθρο επίσης αναφέρονται σημαντικά γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν την ημερομηνία αυτή, όπως η γέννηση του Μπράιαν Μέι των Queen και η δολοφονία του Έλληνα δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια το 2010.
Διαβάστε αναλυτικά
Στην καρδιά του πιο δημιουργικού και ψυχεδελικού καλοκαιριού της δεκαετίας του ’60, μια μέρα σαν αυτήν το 1967, οι Beatles εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αγοράσουν το νησάκι Αγία Τριάδα, κοντά στην Ερέτρια. Η είδηση σκάει σαν έκρηξη στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, ενισχύοντας τον μύθο του συγκροτήματος και τη μαγεία της Ελλάδας ως τόπο απόδρασης και δημιουργίας. Το νησάκι, που φημολογούνταν πως είχε σχήμα κιθάρας, φάνηκε σαν ιδανικό σύμβολο για την επόμενη, πιο εσωτερική φάση της ζωής τους.
Ήταν η εποχή του «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band», του άλμπουμ που έμελλε να αλλάξει τη ροή της μουσικής Ιστορίας. Παράλληλα, όμως, οι Beatles ένιωθαν εξουθενωμένοι από τη δόξα και την υπερέκθεση. Ήθελαν απομόνωση, αναζήτηση, μια δημιουργική ουτοπία. Και τότε προέκυψε η Ελλάδα.
Το νησάκι-κιθάρα και ο ελληνικός πειρασμός
Η Αγία Τριάδα ήταν τότε ιδιόκτητη και, σύμφωνα με τις αφηγήσεις, είχε ήδη προσελκύσει τα βλέμματα διεθνών προσωπικοτήτων. Το ιδιαίτερο σχήμα της –που θύμιζε κιθάρα από ψηλά– λειτούργησε σχεδόν μυθικά στους Beatles, καθώς συνδύαζε τη μουσική τους ταυτότητα με ένα απόλυτα προσωπικό και ήσυχο καταφύγιο.
Η προετοιμασία της αγοράς, σύμφωνα με μαρτυρίες, έγινε από στενούς συνεργάτες τους, όπως ο Αλέξης Μάρδας, γνωστός ως Magic Alex, ένας Έλληνας που είχε βρεθεί στο εσωτερικό κύκλο των Beatles. Εκείνος φέρεται να έφερε σε επαφή το συγκρότημα με το νησί, οργανώνοντας μάλιστα και επίσκεψη του group στην Ελλάδα.
Ένα ειδύλλιο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ
Παρότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε –και φέρεται να περιλάμβανε κρουαζιέρα με θαλαμηγό, εξερεύνηση διαφόρων νησιών και ολιγοήμερες διακοπές με φίλους και γκουρού– η αγορά της Αγίας Τριάδας δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Νομικά και οικονομικά εμπόδια, αλλά και η περίπλοκη πολιτική κατάσταση λόγω της Χούντας, φρέναραν την επένδυση. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα σε βρετανικά αρχεία, υπήρξαν σοβαρές προστριβές τόσο με την ελληνική πολιτεία όσο και με την οικογένεια των ιδιοκτητών.
Η είδηση που προκάλεσε παγκόσμιο ενθουσιασμό
Η φήμη ότι οι Beatles ενδιαφέρονταν να αγοράσουν ελληνικό νησί προκάλεσε φρενίτιδα ενθουσιασμού. Τα διεθνή μέσα ασχολήθηκαν με το σχέδιο, ο ελληνικός Τύπος το αποθέωσε και οι θαυμαστές τούς περίμεναν στην Ερέτρια. Το νησί, ξαφνικά, απέκτησε την αίγλη ενός μουσικού μύθου που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά συνεχίζει να συγκινεί.
Η σχέση των Beatles με την Ελλάδα
Η σύντομη παρουσία των Beatles στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1967 δεν περιορίστηκε στην Αγία Τριάδα. Το συγκρότημα επισκέφτηκε και άλλα σημεία της χώρας, αναζητώντας πιθανές εναλλακτικές τοποθεσίες και απολαμβάνοντας την ελληνική φιλοξενία. Η παραμονή τους απαθανατίστηκε σε φωτογραφίες και καταγράφηκε σε δημοσιεύματα, αφήνοντας πίσω της ένα ίχνος ροκ μυθολογίας.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1780: Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης (πατέρας του Θεόδωρου) και ο Παναγιώταρος Βενετζιανάκης σκοτώνονται από τους Οθωμανούς κατά την πολιορκία της Καστανίτσας, στη διάρκεια των τοπικών εξεγέρσεων στην Πελοπόννησο, προάγγελοι της μελλοντικής Επανάστασης.
1799: Ένας Γάλλος στρατιώτης βρίσκει κοντά στη Ροζέτα της Αιγύπτου τη στήλη της Ροζέττας, βασάλτινη πλάκα με επιγραφές σε ιερογλυφικά, δημοτική και αρχαία ελληνικά. Το εύρημα γίνεται το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των αρχαίων αιγυπτιακών γραφών από τον Σαμπολιόν.
1843: Καθελκύεται το «Great Britain», το πρώτο σιδερένιο και ελικοκίνητο υπερωκεάνιο στον κόσμο, σχεδιασμένο από τον μηχανικό Ίζαμπαρντ Κινγκντομ Μπρουνέλ. Αποτελεί ορόσημο στη ναυπηγική επανάσταση του 19ου αιώνα.
1870: Η Γαλλία κηρύσσει πόλεμο στην Πρωσία, δίνοντας την εκκίνηση στον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο που θα οδηγήσει στην πτώση του Ναπολέοντα Γ’ και τη δημιουργία της Γερμανικής Αυτοκρατορίας υπό την ηγεσία της Πρωσίας.
1941: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ καθιερώνει το σήμα της νίκης με το σύμβολο «V for Victory», που μεταδίδεται από το BBC προς τις κατεχόμενες ευρωπαϊκές χώρες, λειτουργώντας ως έμπνευση αντίστασης στον ναζισμό.
1943: Πάνω από 500 συμμαχικά βομβαρδιστικά ισοπεδώνουν τη Ρώμη, προκαλώντας τουλάχιστον 3.000 θανάτους και εκτεταμένες ζημιές στην πόλη. Ήταν η πρώτη μεγάλη επίθεση στη ρωμαϊκή πρωτεύουσα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1944: Στη Χώρα Αγορέλιτσας της Δυτικής Μακεδονίας, ο ΕΛΑΣ στήνει ενέδρα σε γερμανική φάλαγγα, εξοντώνοντάς την πλήρως. Η επιχείρηση θεωρείται μία από τις πλέον επιτυχημένες μάχες ανταρτοπολέμου στην Κατοχή.
1967: Οι Beatles ενδιαφέρονται να αγοράσουν το νησάκι Αγία Τριάδα κοντά στην Ερέτρια, το οποίο έχει σχήμα κιθάρας. Η επένδυση δεν ολοκληρώνεται, αλλά η είδηση προκαλεί ενθουσιασμό και εντάσσεται στο πλαίσιο της σχέσης του συγκροτήματος με την Ελλάδα.
1974: Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, μετά την ανατροπή του από το πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β’, προσφεύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας την παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη χούντα της Αθήνας. Η ομιλία του σηματοδοτεί την έναρξη της διεθνούς διπλωματικής κινητοποίησης.
1975: Εγκαινιάζεται το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, στη διασταύρωση Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη, με σκοπό την ανάδειξη της στρατιωτικής ιστορίας της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες εποχές.
1979: Οι Σαντινίστας αντάρτες καταλαμβάνουν τη Μανάγκουα, πρωτεύουσα της Νικαράγουας, ανατρέποντας τον δικτάτορα Αναστάσιο Σομόζα. Η επικράτησή τους τερματίζει δεκαετίες αιματηρής καταπίεσης και σηματοδοτεί την άνοδο της επαναστατικής κυβέρνησης.
1980: Ξεκινούν στη Μόσχα οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με πάνω από 50 χώρες να τους μποϊκοτάρουν ως διαμαρτυρία για την σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για τους πιο πολιτικά φορτισμένους Ολυμπιακούς του Ψυχρού Πολέμου.
1989: Η ελληνική Βουλή αποφασίζει την παραπομπή πέντε πρώην υπουργών –μεταξύ αυτών και του Ανδρέα Παπανδρέου– για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Η υπόθεση συγκλονίζει την κοινή γνώμη και οδηγεί σε ειδικό δικαστήριο.
1996: Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, ο θρύλος της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι, ήδη χτυπημένος από Πάρκινσον, ανάβει με τρεμάμενα χέρια την Ολυμπιακή Φλόγα. Οι Αγώνες γιορτάζουν την επέτειο των 100 χρόνων της σύγχρονης Ολυμπιάδας.
2002: Ο Περικλής Ιακωβάκης καταρρίπτει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Θανάση Καλογιάννη στα 400 μέτρα με εμπόδια, σημειώνοντας χρόνο 48.66 στο μίτινγκ του Λιντς. Με αυτή την εντυπωσιακή επίδοση, αφήνει πίσω του ένα ρεκόρ που διατηρούνταν για 15 χρόνια, εδραιώνοντας τη θέση του ως κορυφαίος εμποδιστής στην ιστορία του ελληνικού στίβου και ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στις ελληνικές επιτυχίες του αγωνίσματος.
2004: Μετά από 44 χρόνια απουσίας, το τραμ επιστρέφει στην Αθήνα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι γραμμές από το Σύνταγμα προς Νέο Φάληρο και Γλυφάδα σηματοδοτούν τη νέα εποχή στις αστικές συγκοινωνίες.
2010: Ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας δολοφονείται έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη με 16 σφαίρες. Η επίθεση αποδίδεται στην οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών», όμως η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη, προκαλώντας φόβο και οργή στον δημοσιογραφικό κόσμο.
Γεννήσεις

1834 – Εντγκάρ Ντεγκά, Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης, από τους θεμελιωτές του ιμπρεσιονισμού, αν και προτιμούσε να αυτοπροσδιορίζεται ως ρεαλιστής. Γεννημένος στο Παρίσι, διακρίθηκε για τη μοναδική απόδοση της κίνησης και της καθημερινότητας, με ιδιαίτερη αγάπη για τις χορεύτριες του μπαλέτου, τις ιπποδρομίες και τη γυναικεία μορφή. Τα έργα του ξεχωρίζουν για τη δεξιοτεχνία, τη ρεαλιστική απεικόνιση και την ψυχολογική εμβάθυνση, με γνωστότερο γλυπτό τη «Μικρή χορεύτρια δεκατεσσάρων ετών». Θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές μορφές της γαλλικής και παγκόσμιας τέχνης του 19ου αιώνα.

1947 – Μπράιαν Μέι, Άγγλος μουσικός, κιθαρίστας, συνθέτης και συνιδρυτικό μέλος των Queen, γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου στο Λονδίνο. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους και πιο αναγνωρίσιμους κιθαρίστες στην ιστορία της ροκ, με χαρακτηριστική χρήση της κιθάρας «Red Special», που κατασκεύασε ο ίδιος με τον πατέρα του. Υπήρξε ο δημιουργός εμβληματικών τραγουδιών όπως «We Will Rock You», «I Want It All», «Fat Bottomed Girls» και πολλών ακόμη επιτυχιών των Queen. Εκτός από τη σπουδαία μουσική του πορεία, ο Μέι είναι και αστροφυσικός με διδακτορικό από το Imperial College, ενώ έχει τιμηθεί με τον τίτλο του σερ για τη συνολική προσφορά του στη μουσική και τις επιστήμες

1952 – Άλεν Κόλινς, Αμερικανός κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Lynyrd Skynyrd, γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα. Συνυπέγραψε με τον Ρόνι Βαν Ζαντ τις μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος, όπως τα «Free Bird» και «That Smell», βάζοντας τη σφραγίδα του στον νότιο ροκ ήχο με το δυναμικό του παίξιμο. Επιβίωσε από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του 1977, αλλά αργότερα καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1986. Πέθανε το 1990 από επιπλοκές της παράλυσής του, αφήνοντας ανεξίτηλη παρακαταθήκη στην ιστορία της ροκ μουσικής

1962 – Δήμητρα Παπαδοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτιδα, γεννημένη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 19 Ιουλίου. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και ξεκίνησε την καριέρα της στη δεκαετία του 1980, διακρινόμενη για τον πρωτοποριακό της ρόλο τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητή μέσα από τις επιτυχημένες σειρές «Οι Απαράδεκτοι» και «Σ’ αγαπώ – μ’ αγαπάς», στα περισσότερα από τα οποία υπήρξε και δημιουργός. Επίσης έχει γράψει και πρωταγωνιστήσει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, ενώ έχει εργαστεί και ως ραδιοφωνική παραγωγός και παρουσιάστρια. Η προσωπικότητά της χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο χιούμορ και κοινωνική παρατήρηση, συμβάλλοντας καθοριστικά στη σύγχρονη ελληνική κωμωδία.

1976 – Μπένεντικτ Κάμπερμπατς (Benedict Cumberbatch), Άγγλος ηθοποιός με διεθνή ακτινοβολία, ιδιαίτερα γνωστός για τον ρόλο του ως Σέρλοκ Χολμς στη βραβευμένη σειρά «Sherlock», με την οποία απέσπασε Έμμυ και παγκόσμια αναγνώριση. Γεννημένος στο Λονδίνο στις 19 Ιουλίου 1976, ξεχώρισε στη βρετανική σκηνή από τα πρώτα του βήματα σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση. Στην ταινία «The Imitation Game» ενσάρκωσε τον Άλαν Τιούρινγκ, κατακτώντας υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, ενώ στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα κυριαρχεί ως Doctor Strange στο Marvel Cinematic Universe. Τιμήθηκε με το βρετανικό παράσημο CBE και θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους και αναγνωρίσιμους ηθοποιούς της εποχής του.
Θάνατοι

1969 – Στράτης Μυριβήλης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Ευστράτιου Σταματόπουλου), Έλληνας συγγραφέας από τους μεγάλους πεζογράφους της Γενιάς του ’30. Γεννήθηκε το 1890 (ή 1892) στη Συκαμιά Λέσβου και πολέμησε στους Βαλκανικούς πολέμους, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία, εμπειρίες που διαμόρφωσαν το έργο του. Εμβληματικά του βιβλία το αντιπολεμικό «Η ζωή εν τάφω», η «Δασκάλα με τα χρυσά μάτια» και η «Παναγιά η Γοργόνα». Το ύφος του συνδυάζει ρεαλισμό, λυρισμό και αγάπη για την παράδοση και το αιγαιοπελαγίτικο τοπίο. Πέθανε στην Αθήνα στις 19 Ιουλίου 1969

2010 – Σωκράτης Γκιόλιας, Έλληνας δημοσιογράφος, blogger και διευθυντής ραδιοφώνου. Ιδρυτικό μέλος του ενημερωτικού blog «troktiko» και διευθυντής του «Θέμα 9,89», διακρίθηκε για την πρωτοποριακή παρουσία του στη διαδικτυακή ενημέρωση. Δολοφονήθηκε στις 19 Ιουλίου 2010 έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών», σε μια υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο και παραμένει ανεξιχνίαστη, αναδεικνύοντας τη βία κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα.

2021 – Τόλης Βοσκόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Κοκκινιά το 1940 και καθιερώθηκε ως μία από τις σπουδαιότερες μορφές του ελληνικού τραγουδιού με το προσωνύμιο «Πρίγκιπας». Η καριέρα του ξεκίνησε στο θέατρο το 1958 και στον κινηματογράφο το 1963, ενώ η επιτυχία του απογειώθηκε με το τραγούδι «Αγωνία» το 1968. Συνέβαλε σημαντικά στο λαϊκό τραγούδι για πάνω από πέντε δεκαετίες, αφήνοντας πλούσια δισκογραφία και διαχρονικές επιτυχίες. Απεβίωσε στις 19 Ιουλίου 2021, λίγες μέρες πριν από τα 81α γενέθλιά του, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική μουσική σκηνή

2021 – Γκέλυ Μαυροπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός με μακρά και πολυσχιδή πορεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη το 1932, κόρη των ηθοποιών Άγγελου Μαυρόπουλου και Μαρίκας Κρεβατά, υπήρξε πρωταγωνίστρια σε πάνω από 40 ταινίες – από κλασικές κωμωδίες μέχρι μελό του ’60. Στο θέατρο ξεχώρισε από νεοελληνική κωμωδία έως και το κλασικό ρεπερτόριο, ενώ έγραψε ιστορία στην τηλεόραση με τον «Άγνωστο Πόλεμο». Η επιτυχία της σημάδεψε ολόκληρες γενιές, ενώ ήταν ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη και ενεργή στα καλλιτεχνικά συνδικαλιστικά. Έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιουλίου 2021, σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας μία σπουδαία παρακαταθήκη στην ελληνική τέχνη
Εορτολόγιο
Γαρυφαλλιά, Δίας, Μακρίνα
Συνοπτικά
- Οι Beatles εξέτασαν το 1967 την αγορά του νησιού Αγία Τριάδα στην Ερέτρια, το οποίο είχε σχήμα κιθάρας, ενισχύοντας τον μύθο της Ελλάδας ως δημιουργικού καταφυγίου.
- Η προσπάθεια αγοράς δεν ολοκληρώθηκε λόγω νομικών και πολιτικών εμποδίων, αλλά η είδηση προκάλεσε διεθνή ενθουσιασμό.
- Η σύντομη παρουσία των Beatles στην Ελλάδα περιλάμβανε εξερεύνηση άλλων τοποθεσιών, συνδέοντας το συγκρότημα με την ελληνική ροκ μυθολογία.
- Η ημερομηνία αυτή συνδέεται επίσης με σημαντικά γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν την ελληνική και παγκόσμια ιστορία.