ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πλεύρης: Φυλάκιση ή απέλαση, η πορεία για όσους δεν δικαιούνται άσυλο

Ο υπουργός Μετανάστευσης ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα για την παράνομη είσοδο, καθιστώντας τη φυλάκιση ή την απέλαση τις μόνες επιλογές για όσους δεν δικαιούνται άσυλο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει αυστηρό πλαίσιο για την παράνομη είσοδο στη χώρα, όπου όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα αντιμετωπίζουν φυλάκιση ή απέλαση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τροπολογία που αναστέλλει τις αιτήσεις ασύλου, σημειώνοντας ότι έχει ήδη μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, ειδικά στην Κρήτη.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της με τη βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, ενώ η υπηρεσία ασύλου λειτουργεί γρήγορα, απορρίπτοντας πολλές αιτήσεις.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, οι παράνομοι μετανάστες τίθενται υπό κράτηση και προωθείται άμεσα η διαδικασία επιστροφής τους.

Διαβάστε αναλυτικά

«Θα είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με το πιο αυστηρό πλαίσιο για την παράνομη είσοδο. Όποιος δεν δικαιούται άσυλο, η διαδρομή θα είναι φυλακή ή επιστροφή», ξεκαθάρισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, αναφέρθηκε στη δέσμη των μέτρων με τα οποία θα επιχειρηθεί η αντιμετώπιση των αυξημένων ροών.

Ο κ. Πλεύρης είχε να απαντήσει σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις, μια του προέδρου της «Νίκης» Δημήτρη Νατσιού και μια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία για το συγκεκριμένο ζήτημα, διαπνεόμενες από διαμετρικά αντίθετες φιλοσοφίες. Ο μεν κ. Νατσιός κατηγόρησε την κυβέρνηση για χαλαρή πολιτική που οδηγεί στον εξισλαμισμό της Ευρώπης και μετατρέπει την Ελλάδα στο πρώτο «ισλαμικό εμιράτο της Ευρώπης», ο δε κ. Καζαμίας κατηγόρησε τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ότι οραματίζεται «να μετατρέψει την Κρήτη σε Γάζα».

Στην αιχμή της κριτικής βρέθηκε και η πρόσφατη τροπολογία για την αναστολή των αιτήσεων ασύλου, για την οποία ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε ότι ήδη αποδίδει διότι μειώθηκαν οι ροές στην Κρήτη. Αν και αναγνώρισε ότι στην ύφεση του φαινομένου έπαιξε ρόλο και ο καιρός, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι και με την ψήφιση της τροπολογίας και με το επικείμενο νομοσχέδιο έχει σταλεί το μήνυμα ότι όποιος μπαίνει στη χώρα χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα, τότε είτε θα επιστρέφει από εκεί που ήρθε οικειοθελώς είτε θα μπαίνει φυλακή. «Από την προηγούμενη Τετάρτη, από την ψήφιση της τροπολογίας δηλαδή, δεν υπάρχει καμία είσοδος στην Κρήτη. Καμία είσοδος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, και το θέμα του καιρού και το θέμα της διπλωματίας που κάνουμε αλλά και το θέμα της τροπολογίας», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της όπως έκανε και το 2020 στον Έβρο, όπως και τώρα, με τις φρεγάτες και το Λιμενικό Σώμα, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και επισήμανε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2025 ήταν 7% λιγότερες οι ροές, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2024. Το μεγάλο όμως πρόβλημα ήταν στην Κρήτη, είπε ο κ. Πλεύρης, και γι’ αυτό η κυβέρνηση πήρε ιδιαίτερα μέτρα. «Άρα, επιχειρησιακά, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό προστατεύουν τα σύνορά μας», σημείωσε ο υπουργός. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή, το πρώτο εξάμηνο του 2025 υπεβλήθησαν 27.425 αιτήματα ασύλου. Το πρώτο εξάμηνο του 2025 υπήρξαν απορριπτικές αποφάσεις, στον πρώτο βαθμό, σε 15.041 περιπτώσεις και στον δεύτερο βαθμό σε 4.760 περιπτώσεις (σ.σ. δεν αφορούν αναγκαστικά τις ίδιες αιτήσεις, αλλά μπορεί να αφορούν και προηγούμενες αιτήσεις). «Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπηρεσία ασύλου λειτουργεί πολύ γρήγορα», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ανέφερε ο κ. Πλεύρης, όσοι έρχονται τώρα στη χώρα παράνομα, μπαίνουν σε καθεστώς κράτησης. «Άρα διασφαλίζουμε ότι δεν θα πάνε στα Πατήσια, στον Άγιο Παντελεήμονα και στην Αχαρνών. Θα μπουν σε κλειστή δομή, χωρίς δικαίωμα ασύλου και θα βγει πράξη επιστροφής. Άμεση διαδικασία. Και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τις επιστροφές. Άρα με την τροπολογία που ψηφίσαμε, παρακάμπτουμε μια ολόκληρη διαδικασία, που θα είχε τους συγκεκριμένους παρανόμως εισερχόμενους στη χώρα, σε καθεστώς ελευθερίας, γιατί θα είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να τους έχουμε σε καθεστώς διοικητικής κράτησης 12 μηνών και να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες επιστροφής».

Σε σχέση με τις επιστροφές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, ο υπουργός ενημέρωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2025 ήταν 26 άτομα συνολικά. Σε σχέση με την ευαλωτότητα, από τις 27.000 αιτήσεις περίπου, οι 1.323 αφορούσαν ασυνόδευτους ανήλικους και άλλες 4.816 αιτήσεις ήταν λοιπές ευαλωτότητες.

Συνοπτικά

  • Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει αυστηρό πλαίσιο για όσους δεν δικαιούνται άσυλο, περιλαμβάνοντας φυλάκιση ή απέλαση.
  • Η πρόσφατη τροπολογία αναστέλλει τις αιτήσεις ασύλου και έχει ήδη μειώσει τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη.
  • Ο Πλεύρης τόνισε ότι οι παράνομοι μετανάστες θα κρατούνται και θα προωθούνται άμεσα για επιστροφή, αποφεύγοντας τη διαδικασία ελευθερίας.
  • Η υπηρεσία ασύλου λειτουργεί γρήγορα, με υψηλό ποσοστό απορριπτικών αποφάσεων για αιτήματα ασύλου τους πρώτους μήνες του 2025.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ