Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναγνώρισε δημόσια την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, χαρακτηρίζοντας το πρόβλημα διαχρονικό και βαθιά ριζωμένο. Από το 1996, η Ελλάδα έχει πληρώσει πάνω από 1,5 δισ.
ευρώ σε πρόστιμα. Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, μεταφέροντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, και να αναλάβει ποινικές ευθύνες, ενώ θα διεξαχθεί Εξεταστική Επιτροπή για πλήρη διαλεύκανση της κατάστασης.
Η υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση, διασφάλιση της ορθής διανομής των επιδοτήσεων και ανάληψη ευθυνών.
Διαβάστε αναλυτικά
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει στο προσκήνιο, με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, να παραδέχεται ανοιχτά την αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της διαχείρισης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.
Μιλώντας στο MEGA, η υπουργός τόνισε πως το πρόβλημα είναι διαχρονικό και βαθιά ριζωμένο, επισημαίνοντας ότι από το 1996 η Ελλάδα έχει πληρώσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε πρόστιμα. Με σαφές μήνυμα αυτοκριτικής αλλά και αποφασιστικότητας για ριζική αναδιάρθρωση, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε ποινικές ευθύνες, δομικές αλλαγές και πλήρη διαλεύκανση μέσω Εξεταστικής Επιτροπής.
«Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, ένα ζήτημα για το οποίο διαχρονικά, από το 1996, η χώρα μας έχει πληρώσει σε πρόστιμα πάνω από 1,5 δισ. Μία πρακτική η οποία συνεχιζόταν και συνεχίζεται και γίνεται. Ο πρωθυπουργός έδωσε το μήνυμα, το μαχαίρι στο κόκκαλο».
«Δεν νομίζω ότι θα βρείτε και δεν πρέπει νομίζω να βρείτε κανένα κυβερνητικό στέλεχος να πει ότι πετύχαμε. Δεν πετύχαμε. Πετύχαμε σε πάρα πολλά άλλα πράγματα, στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πετύχαμε», σημειώνει.
Σύμφωνα με την υπουργό:
«Στο κομμάτι του τι κάνουμε αναγνωρίζοντας το πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτό, το ένα είναι το κομμάτι το πρακτικό. Το ότι τα χρήματα πρέπει να πηγαίνουν, τόσο των φορολογούμενων όσο και των Ευρωπαίων, στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που πραγματικά μοχθούν. Εδώ πέρα βλέπουμε πώς τα παίρνουμε πίσω όλα αυτά τα χρήματα τα οποία κακώς και παρανόμως δόθηκαν τόσο από το κράτος όσο και εισπράχθηκαν από όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήξεραν ότι γη που δήλωναν δεν ήταν καν δική τους και δεν ήταν καν γη στην οποία κάποιος μπορούσε να βάλει τα ζώα του».
«Το δεύτερο είναι η αναδιάρθρωση η οποία γίνεται σε πολύ σημαντικό τρόπο, παίρνοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ, βάζοντάς τον στην ΑΑΔΕ και με τη λειτουργία του Κτηματολογίου και των ειδικών σχεδίων βόσκησης πλέον μπορεί να γίνει σοβαρά και αποτελεσματικά η δουλειά αυτή και να ξέρουμε τι δηλώνει ο καθένας και ποιανού είναι το κάθε τι», σημειώνει, τονίζοντας:
«Το τρίτο είναι οι ποινικές ευθύνες. Τις ποινικές ευθύνες δεν πρέπει να γλιτώσει κανείς».
Απαντώντας γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της Εξεταστικής και όχι της Προανακριτικής Επιτροπής, σημειώνει:
«Σε δεύτερο επίπεδο μπορεί να γίνει και κάτι τέτοιο. Αρχικά, μέσω μίας Εξεταστικής, πρέπει να καταλάβουμε τι γινόταν. Έχουμε ένα πόρισμα της εισαγγελέως, ξέρουμε ότι η κατάσταση δεν είναι σωστή, την αλλάζουμε».
«Η Προανακριτική δεν είναι ένα σενάριο το οποίο αφοριστικά έρχεται η κυβέρνηση και λέει δεν θα πάω ποτέ σε Προανακριτική. Λέει ότι σε αυτό το σημείο, με τα στοιχεία που έχουμε, πηγαίνουμε σε μία Εξεταστική, παράλληλα δουλεύουμε το να μπει στη σωστή τροχιά ο ΟΠΕΚΕΠΕ που τόσο καιρό δεν έχει μπει και δεν το καταφέραμε και εμείς. Πρέπει να το λέμε, παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και κοιτάμε και ποινικά τι ευθύνες μπορεί να υπάρχουν», υπογραμμίζει.
Συνοπτικά
- Η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου παραδέχτηκε την αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Από το 1996, η Ελλάδα έχει πληρώσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε πρόστιμα για κακή διαχείριση.
- Η κυβέρνηση προγραμματίζει δομικές αλλαγές και θα αναλάβει ποινικές ευθύνες μέσω Εξεταστικής Επιτροπής.
- Η υπουργός τόνισε την ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση και ορθή διανομή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους.