Επτά χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, οι οικογένειες των θυμάτων συνεχίζουν να αναζητούν δικαίωση, υποστηρίζοντας ότι η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Παρά την ανυπολόγιστη καταστροφή, οι ευθύνες παραμένουν αδιευκρίνιστες, με λίγους κατηγορούμενους να βρίσκονται στο εδώλιο.
Οι συγγενείς των θυμάτων, όπως ο Αναστάσιος Μπερέτας, εκφράζουν την αγωνία τους για την καθυστέρηση της δικαστικής διαδικασίας και τονίζουν την ανάγκη για απόδοση δικαιοσύνης, πριν παραγραφούν τα αδικήματα το 2025. Η δίκη συνεχίζεται με στόχο να αποδοθούν οι ευθύνες για την τραγωδία που έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στις ζωές των επιζώντων.
Διαβάστε αναλυτικά
Επτά χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές για όσους βίωσαν από κοντά την τραγωδία. Επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων που χάθηκαν το πρωινό της 15ης Νοεμβρίου 2017 συνεχίζουν να διεκδικούν δικαίωση, ζητώντας απαντήσεις για μια καταστροφή που, όπως τονίζουν, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Η ανυπολόγιστη καταστροφή που άφησε πίσω της η πλημμύρα -με εκατοντάδες κτίρια κατεστραμμένα σε Μάνδρα, Μέγαρα και Νέα Πέραμο- αναδεικνύει τις ελλείψεις που υπήρχαν στην περιοχή. Οι άνθρωποι που έχασαν τους δικούς τους επιμένουν: οι ευθύνες, τόσο ποινικές όσο και πολιτικές, παραμένουν αδιευκρίνιστες, την ώρα που η μνήμη της καταστροφής λειτουργεί ως υπενθύμιση του τι μπορεί να συμβεί όταν η πρόληψη και η θωράκιση των πόλεων υποτιμώνται.
«Έπρεπε να είναι περισσότεροι κατηγορούμενοι και βαρύτερες οι κατηγορίες»
«Εκπροσωπώ την οικογένεια της Σεραφίνας Ψαρρά, η οποία στις τραγικές πλημμύρες της Μάνδρας έχασε τον σύζυγό της σε ηλικία 47 ετών. Σήμερα, συνεχίζεται έπειτα από διακοπή η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων με τρεις κατηγορούμενους. Μόνο με τρεις κατηγορούμενους. Κατά την άποψή μας, θα έπρεπε οι κατηγορούμενοι να είναι πολύ περισσότεροι, γιατί για αυτούς τους θανάτους ευθύνονται αρκετά πράγματα» δηλώνει ο Δημήτριος Κατσούρας, δικηγόρος της οικογένειας.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κατσούρα τα βασικά σημεία που έχουν παραλειφθεί από το κατηγορητήριο είναι «το γεγονός ότι δεν υπήρχαν έργα ορεινής υδρονομίας. Επίσης, το γεγονός ότι δεν είχαν κατασκευαστεί αντιπλημμυρικά έργα. Όμως, δυστυχώς, για κανέναν από αυτούς τους δύο παράγοντες δεν είναι κάποιος σήμερα κατηγορούμενος».
Αυτές τις ημέρες, προσθέτει, «μετά από αίτηση των συγκεκριμένων θυμάτων και μετά από αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας, οι κατηγορούμενοι, κάποιοι από τους κατηγορούμενους, δικάζονται για τη μη αστυνόμευση των ρεμάτων, το οποίο φυσικά είναι ένας παράγοντας για το τραγικό συμβάν, όμως δεν είναι μόνο αυτός. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και ευελπιστούμε ότι στο τέλος θα αποδοθούν οι ευθύνες, γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ευθύνες μόνο για τις πλημμύρες και όχι για τους θανάτους. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Αυτό που σίγουρα περιμέναμε και εμείς ήταν ότι θα έπρεπε σήμερα οι κατηγορούμενοι να είναι περισσότεροι και οι κατηγορίες να είναι πιο βαριές» λέει κλείνοντας ο δικηγόρος Δημήτριος Κατσούρας.
Αγώνας δρόμου για να μην παραγραφούν τα αδικήματα
O Αναστάσιος Μπερέτας, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών, Θανόντων και Πληγέντων Μάνδρας 2017, ο οποίος έχασε τον πατέρα του στη Μάνδρα, ο οποίος ήταν μόλις 47 ετών, τονίζει ότι «τώρα εξετάζονται οι μάρτυρες και θεωρώ ότι μέχρι τέλος του μήνα θα τελειώσει η εξέταση των μαρτύρων και μετά θα ακολουθήσει η απολογία των κατηγορουμένων και λογικά Αύγουστο ή Σεπτέμβριο θα έχουμε και την απόφαση. Ο λόγος είναι ότι ένας εισαγγελέας έκανε λάθος τη δουλειά του, άσκησε έφεση εκπρόθεσμα».
Στις συνεδριάσεις αυτών των ημερών στο Εφετείο προκλήθηκαν εντάσεις. Ο Αναστάσιος Μπερέτας εξηγεί ότι «πρέπει να είμαστε εκεί να δηλώσουμε, να καταθέσουμε το τι έγινε, αλλά είμαστε και άνθρωποι. Δεν μπορούμε να μην “σπάσουμε”, δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε, δεν μπορούμε να μην ραγίσουμε. Έχουν καταστραφεί οι ζωές μας. Υπάρχουν άνθρωποι που από τότε ψυχολογικά τους έχει επηρεάσει τόσο πολύ που ακόμα και τώρα κάνουν χειρουργεία. Τους έχει επηρεάσει την υγεία τους. Εγώ προσωπικά, επειδή έχασα τον πατέρα μου, ήταν δύσκολο να σταθούμε στα πόδια μας γιατί ήμασταν τρία αδέρφια με μία αδερφή που σπούδαζε εκτός Αττικής και έπρεπε όλα τα έξοδα να πέσουν πάνω μας. Ήξερα τη δικιά μου τη μεριά. Όταν αργότερα μαθαίνω ότι υπήρχαν και άλλα τέτοια πράγματα, είναι βαρύ. Γιατί το νιώθω και το πονώ πολύ περισσότερο ακόμα».
Σημειώνεται ότι στην αρχική του απόφαση το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων είχε απαλλάξει τους κατηγορούμενους από το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Η εισαγγελική Αρχή, ωστόσο, άσκησε αναίρεση, η οποία έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο, με συνέπεια η υπόθεση να επιστρέψει στις δικαστικές αίθουσες. Οι μόνοι που κατηγορούνται για την υπόθεση είναι η πρώην δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο πρώην προϊστάμενος της ΥΔΟΜ και μια υπάλληλος της Περιφέρειας, η οποία είχε επιφορτιστεί με τον καθήκον της αστυνόμευσης των ρεμάτων. Η δίκη θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς στις 15 Νοεμβρίου του 2025 τα αδικήματα θα παραγραφούν, καθώς πρόκειται για πλημμελήματα.
Η δίκη για τις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας συνεχίζεται με συνεδριάσεις στις 17 και 18 Ιουλίου, στις αίθουσες 100 Δ και 100 Γ του Εφετείου της Λουκάρεως.
Συνοπτικά
- Επτά χρόνια μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα, οι οικογένειες των θυμάτων συνεχίζουν να διεκδικούν δικαίωση και να ζητούν ευθύνες για την καταστροφή.
- Η δίκη προχωρά με τρεις κατηγορούμενους, αλλά οι συγγενείς θεωρούν ότι οι ευθύνες θα έπρεπε να είναι περισσότερες και οι κατηγορίες βαρύτερες.
- Η καθυστέρηση της δικαστικής διαδικασίας προκαλεί ανησυχία καθώς τα αδικήματα παραγράφονται το 2025.
- Οι επιζώντες υπογραμμίζουν την ψυχολογική και οικονομική επίπτωση της τραγωδίας στις ζωές τους, ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης.