ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καιρίδης για το μεταναστευτικό: Η κατάσταση είναι κρίσιμη και χρειάζεται ευρωπαϊκός συντονισμός

Ο Δημήτρης Καιρίδης υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα και άμεση αποσυμφόρηση της Κρήτης, λόγω αυξημένων ροών από τη Λιβύη, ζητώντας ευρωπαϊκή συνεργασία.

Ο Δημήτρης Καιρίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, τόνισε την ανάγκη για ευρωπαϊκό συντονισμό στην αντιμετώπιση της κρίσιμης μεταναστευτικής κατάστασης, ειδικά λόγω των αυξημένων ροών από τη Λιβύη προς την Κρήτη. Η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί στρατηγική διοικητικής κράτησης και προωθεί την οικειοθελή επιστροφή των μεταναστών, ενώ οι υποχρεωτικές επιστροφές είναι δύσκολες λόγω έλλειψης συνεργασίας από τρίτες χώρες.

Παράλληλα, η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο με τη Λιβύη, ενώ συνεχίζει τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή. Ο Καιρίδης υποστηρίζει ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τη διαχείριση των αιτούντων άσυλο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα τελικού προορισμού αλλά διέλευσης, και ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.

Διαβάστε αναλυτικά

«Η κατάσταση είναι έκτακτη και απαιτεί συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, αναφορικά με την ανάγκη αυστηρότερων μέτρων και άμεσης αποσυμφόρησης της Κρήτης λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη.

Όπως τόνισε ο πρώην Υπουργός Μετανάστευσης μιλώντας στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση υιοθετεί πλέον στρατηγική διοικητικής κράτησης για όσους φτάνουν παράτυπα, με στόχο την «οικειοθελή επιστροφή» στις χώρες προέλευσης. «Η εναλλακτική είναι η φυλάκιση», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές είναι δύσκολες λόγω έλλειψης συνεργασίας από τρίτες χώρες.

Όπως τόνισε ο ίδιος αναφορικά με τις καθυστερήσεις, από το 2019 υπήρξε ριζική αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική και ότι «η χώρα απέκτησε υποδομές και ένα εθνικό σύστημα διαχείρισης».

Για την κλιμάκωση της πίεσης στην Κρήτη, ανέφερε πως ήδη γίνεται μεταφορά μεταναστών σε δομές της ενδοχώρας, ενώ πρόσθεσε ότι η προσπάθεια γίνεται σε συνθήκες τουριστικής αιχμής και με περιορισμένους πόρους. «Το Λιμενικό υπερβάλλει εαυτόν», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικά για τη Λιβύη, ο Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε ότι «δεν συνεργάζεται», ενώ κάνει «διαπραγμάτευση με την Ευρώπη», υπονοώντας ότι χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ως μέσο πίεσης. Αναφερόμενος στην επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη, σημείωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο, όπως έκανε και με την Τουρκία: «Με τον ίδιο τρόπο που επιτεύχθηκε η συνεννόηση με την Άγκυρα, θα γίνει και με τη Λιβύη».

Αναφερόμενος στην τουρκολιβυκή συμφωνία, ο Δημήτρης Καιρίδης τη χαρακτήρισε «ανυπόστατη, παράνομη και εκτός λογικής» και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. «Η ανακοίνωση της Λιβύης ήρθε σε απάντηση δικής μας ορθής πρωτοβουλίας για διεθνή διαγωνισμό έρευνας από πετρελαϊκές κολοσσούς», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις παροχές προς τους αιτούντες άσυλο, διευκρίνισε ότι μόνο όσοι έχουν ενεργή αίτηση ασύλου λαμβάνουν σίτιση και ένα επίδομα 75 ευρώ μηνιαίως, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο πρώην υπουργός υπερασπίστηκε επίσης το αυστηρότερο πλαίσιο που προωθείται με την τριμηνιαία αναστολή των νέων αιτήσεων ασύλου, λέγοντας ότι στόχος είναι να αποτραπεί η εγκατάσταση νέων μεταναστών σε δημόσιους χώρους, ιδίως στην Κρήτη. «Αυτές οι εικόνες δεν κάνουν καλό σε κανέναν, ιδίως σε τουριστική περίοδο», υπογράμμισε.

Τέλος, επιτέθηκε σε ακραίες φωνές τόσο από την ακροδεξιά όσο και από τη ριζοσπαστική αριστερά, λέγοντας ότι «ο “βομβαρδισμός” μεταναστών είναι πρόταση που βλάπτει ευθέως το εθνικό συμφέρον» και ότι «η Ελλάδα δεν είναι χώρα τελικού προορισμού, αλλά διέλευσης», επομένως η διαχείριση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.

«Το μεταναστευτικό είναι από τα πιο δύσκολα ζητήματα και πολιτικά πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο», συμπλήρωσε.

Συνοπτικά

  • Ο Δημήτρης Καιρίδης τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκού συντονισμού για την αντιμετώπιση της κρίσιμης μεταναστευτικής κατάστασης από τη Λιβύη.
  • Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει στρατηγική διοικητικής κράτησης και προωθεί την οικειοθελή επιστροφή μεταναστών, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες με τις υποχρεωτικές επιστροφές.
  • Η Ελλάδα επιδιώκει διάλογο με τη Λιβύη, ενώ συνεχίζει τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή.
  • Ο Καιρίδης υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα τελικού προορισμού και ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ