ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κουμουτσάκος: Μνημειώδης η απόφαση της UNESCO για τα Μινωικά Ανάκτορα Κρήτης

Η ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς αναδεικνύει τη σημασία της Κρήτης ως πολιτιστικό κέντρο της αρχαιότητας, ενισχύοντας την παγκόσμια αναγνώριση της ελληνικής κληρονομιάς.

Η πρόσφατη απόφαση της UNESCO να εντάξει τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα της Κρήτης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς αποτελεί σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO. Με την αναγνώριση αυτή, η UNESCO επιβεβαιώνει τη μοναδικότητα και σπουδαιότητα του μινωικού πολιτισμού, ο οποίος άνθισε πριν από 5.000 χρόνια.

Η απόφαση αυτή αποτελεί πηγή υπερηφάνειας αλλά και ευθύνης για την Ελλάδα, καθώς απαιτείται η προστασία και διατήρηση αυτών των σημαντικών πολιτιστικών μνημείων. Το επίτευγμα αυτό είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας των αρμόδιων φορέων, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Κρήτης, που εργάστηκαν με αφοσίωση και επαγγελματισμό για την επιτυχή υποψηφιότητα.

Διαβάστε αναλυτικά

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε «Μετά από μια ιστορική απόφαση τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα της Κρήτης αποτελούν πλέον μέρος του Καταλόγου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς»,

Όπως τονίζει «η UNESCO έβαλε στην Κνωσό, στη Φαιστό, στα Μάλια, στη Ζάκρο, στη Ζώμινθο, στη Κυδωνία, δική της σφραγίδα κύρους, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα του μινωικού πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που έλαμψε πριν από 5.000 χρόνια, με την πολιτιστική του δημιουργία, την ανάπτυξη του εμπορίου σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τη διαμόρφωση μιας στιβαρής κοινωνικής δομής που είχε στο επίκεντρό της τα ανακτορικά κέντρα. Ενός πολιτισμού που ταυτόχρονα πίστευε στη χαρά της ζωής, όπως αποδεικνύουν οι γνωστές σε όλον το κόσμο τοιχογραφίες. Η ιστορική αυτή απόφαση είναι για την Ελλάδα, για την Κρήτη, και για όλους μας, πηγή χαράς και υπερηφάνειας, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλης ευθύνης: για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, αυτό το μοναδικής σημασίας πολιτισμικό αγαθό. Κάθε μεγάλη επιτυχία είναι αποτέλεσμα συλλογικής, όχι ατομικής προσπάθειας. Ευχαριστώ από την καρδιά μου όλους εκείνους στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Υπουργείο Εξωτερικών και τους συνεργάτες μου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO που εργάστηκαν με πίστη, αφοσίωση και υψηλό επαγγελματισμό, ώστε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό. Η συνεργασία όλων υπήρξε άψογη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια στην Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη που καθοδήγησε με αποφασιστικότητα και γνώση όλην αυτήν την εθνικής εμβέλειας προσπάθεια.»

Η εγγραφή των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία ανακοινώθηκε χθες Σάββατο στο πλαίσιο των εργασιών της 47ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αποτελεί μεγάλη επιτυχία της χώρας μας, σημειώνει το Υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του. Συνιστά την διεθνή αναγνώριση της εξέχουσας οικουμενικής αξίας των έξι εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Κρήτης -της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας- που συγκρότησαν τη σειριακή υποψηφιότητα. Ταυτόχρονα, αποτελεί δέσμευση για την Ελλάδα να διατηρήσει και να προστατεύσει αλώβητες τις πολιτιστικές αξίες των σημαντικών αυτών μνημειακών συνόλων. Η εγγραφή αποτελεί το επιστέγασμα της συστηματικής, επίπονης, μακροχρόνιας προσπάθειας των έμπειρων στελεχών και υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της εποικοδομητικής συνεργασίας τους με την Περιφέρεια Κρήτης και συναρμόδιους φορείς για την προετοιμασία του φακέλου της υποψηφιότητας. Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, βασιζόμενη και στην αξιολόγηση του αρμόδιου συμβουλευτικού οργάνου της, ICOMOS, αναγνώρισε την Εξέχουσα Οικουμενική Αξία των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων, την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα του αγαθού, καθώς και την ύπαρξη ισχυρού πλαισίου προστασίας και δομημένου Σχεδίου Διαχείρισής του, συστατικά απαραίτητα της εγγραφής στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Συνοπτικά

  • Η UNESCO ενέταξε τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα της Κρήτης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητα του μινωικού πολιτισμού.
  • Η απόφαση αυτή αποτελεί πηγή υπερηφάνειας και ευθύνης για την Ελλάδα, απαιτώντας προστασία και διατήρηση των μνημείων.
  • Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας διαφόρων φορέων, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης.
  • Η εγγραφή αναγνωρίζει την εξαιρετική αξία έξι σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ελλάδας για την προστασία τους.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ