ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελλάδα διατηρεί επαφές με τον Χάφταρ – Το ανανεωμένο δόγμα για το μεταναστευτικό και οι εσωτερικές αντιδράσεις

Η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Λιβύη, ενώ αντιμετωπίζει εσωτερικές αντιδράσεις για τη στρατηγική της στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Η Ελλάδα συνεχίζει τις επαφές με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, παρά τις πρόσφατες διπλωματικές εντάσεις, με στόχο τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη. Η ελληνική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προχωρά σε αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική, επιδιώκοντας να ελέγξει τις εισροές και να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας.

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, σχεδιάζονται νέα μέτρα, όπως η δημιουργία κλειστής δομής κράτησης στην Κρήτη, ενώ επανεξετάζονται τα επιδόματα για παράτυπους μετανάστες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι κινήσεις αυτές είναι απαραίτητες για την προστασία της χώρας, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει το πράσινο φως.

Διαβάστε αναλυτικά

Με τη δέσμευση ότι δεν θα μείνει ημιτελής η προσπάθεια της ΕΕ να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη στη χώρα μας, επέστρεψε χθες βράδυ στην Αθήνα από τη Ρώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου παρέστη στην 4η Διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Οι άκομψοι διπλωματικοί χειρισμοί από τους αξιωματούχους της Κομισιόν που οδήγησαν στη διπλωματική εμπλοκή της περασμένης εβδομάδας στη Βεγγάζη δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας που έχει η Αθήνα με την πλευρά του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Αυτό φάνηκε, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και έμπειρους διπλωμάτες, από το γεγονός ότι μέσα σε δύο 24ωρα η πλευρά Χάφταρ έκανε όχι μία αλλά δύο κινήσεις καλής θέλησης.

Ο γιος του Χαλίφα Χάφταρ, Μπελκάσεμ, κάλεσε χθες το απόγευμα τον Έλληνα γενικό πρόξενο στη Βεγγάζη με αντικείμενο της συνάντησης τον προγραμματισμό της διμερούς συνεργασίας. Μάλιστα αναφέρθηκε στο διπλωματικό επεισόδιο της περασμένης Τρίτης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ήταν ένα απλό ζήτημα πρωτοκόλλου. Εκτός όλων των άλλων, ο γιος του Χαλίφα Χάφταρ ζήτησε τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε έργα υποδομής που είναι υπό εξέλιξη στην Ανατολική Λιβύη.

Η πρώτη κίνηση επαναπροσέγγισης είχε γίνει από τον έτερο γιο του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος είχε επισκεφθεί τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας.

Πλέον, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο δρόμος είναι ανοιχτός για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να οργανώσει προσεκτικά μια αποστολή της «Ομάδας Ευρώπης» στη Βεγγάζη προκειμένου να τεθεί το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, όπως συμφωνήθηκε στην τετραμερή που έγινε ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τζόρτζια Μελόνι και τον πρωθυπουργό της Μάλτας.

Στο εσωτερικό, με νομοθετική ρύθμιση η Ελλάδα προχωράει στην αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, είναι μια απαραίτητη προσωρινή αντίδραση, η οποία στηρίζεται ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν επιτυχημένα αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. Όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται.

Ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, είναι να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας, ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από το 2019 η κυβέρνηση είχε επισημάνει στην Ευρώπη ότι το προσφυγικό πρέπει να αφορά αποκλειστικά όσους πληρούν τις προϋποθέσεις διεθνούς προστασίας και υπογραμμίζουν πως είναι πλέον αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο επιστροφών.

Η αναστολή δεν είναι απεριόριστη, καθώς πρέπει να επανεξετάζεται βάσει των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας. Και αυτό έγινε κατανοητό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία έδωσε το πράσινο φως για τα μέτρα που υιοθετούνται.

Το νέο δόγμα

Η παραμονή στη χώρα μετά την απόρριψη ασύλου πλέον συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο παραβάτης θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 5 έτη χωρίς αναστολή, με μόνη εναλλακτική την επιστροφή στη χώρα προέλευσης.

Επίσης, δρομολογείται επανεξέταση όλων των επιδομάτων που δίνονται σε παράτυπους μετανάστες, ακόμα και το μενού που παρέχεται στις δομές, το οποίο είναι ξενοδοχειακού τύπου με τρία γεύματα την ημέρα.

Όσον αφορά στη δημιουργία νέας κλειστής δομής κράτησης στην Κρήτη, αυτή αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς το νησί βρίσκεται σε ζώνη αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης λόγω της γεωγραφικής του θέσης.

Ήδη έχουν παραχωρηθεί κατάλληλοι χώροι από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την άμεση κατασκευή της δομής.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι αυτοί οι οποίοι παριστάνουν τους ανθρωπιστές και θεωρούν ότι η πολιτική αυτή είναι μια σκληρή, άδικη, παράνομη, εκτός κράτους δικαίου πολιτική, όλες αυτές τις θεωρίες τις οποίες διατυπώνουν, τις λένε εκ του ασφαλούς καθώς η πολιτική ασκείται στο πεδίο και επί πραγματικών δεδομένων.

Συνοπτικά

  • Η Ελλάδα διατηρεί επαφές με τον Χάφταρ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη, παρά τις διπλωματικές εντάσεις.
  • Η κυβέρνηση αναστέλλει την εξέταση αιτήσεων ασύλου για μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική, προκειμένου να ελέγξει τις εισροές.
  • Σχεδιάζεται δημιουργία κλειστής δομής κράτησης στην Κρήτη, λόγω αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης.
  • Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κριτική από την αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές αυτές είναι αναγκαίες για την προστασία της χώρας.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ