Η ραγδαία αύξηση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Χαλκίδα, η Βόρεια Εύβοια και οι Σποράδες, έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς. Αν και το τσίμπημα δεν είναι επικίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φαγούρα, κνησμό και πόνο.
Συνιστάται να ξεπλύνουμε την περιοχή με θαλασσινό νερό και να αφαιρέσουμε τα πλοκάμια με άμμο. Ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη μόνο σε περιπτώσεις αλλεργιών ή αν τα συμπτώματα επιμείνουν.
Οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν την εξάπλωση των μεδουσών σε χάρτη σε πραγματικό χρόνο.
Διαβάστε αναλυτικά
Ανησυχία έχει προκαλέσει στους ειδικούς τον τελευταίο καιρό η ραγδαία αύξηση της εμφάνισης μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες. Έξαρση παρατηρείται σε παραλίες της Χαλκίδας, της Βόρειας Εύβοιας και των Σποράδων.
Στο ΕΡΤNews μίλησε ο Δημήτρης Παρασκευής, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Μέλος Δ.Σ. Ε.Ο.Δ.Υ., σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε.
Γενικά, το τσίμπημα της μέδουσας δεν είναι επικίνδυνο για την πλειονότητα του πληθυσμού.
Σε περίπτωση που μας τσιμπήσει μέδουσα, τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν είναι: φαγούρα, κνησμός στην περιοχή, ερεθισμός, τσούξιμο, πόνος. Κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει εμετό και σε σπάνιες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επιμείνουν.
Δείτε πιο αναλυτικές πληροφορίες από τον ΕΟΔΥ εδώ.
Δεν χρειάζεται να απευθυνθούμε σε γιατρό, εκτός αν γνωρίζουμε ότι έχουμε κάποια ευαισθησία ή αλλεργία, ή αν τυχόν τα συμπτώματα επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό λοιπόν που συστήνεται είναι να ξεπλύνουμε το σημείο αυτό με άφθονο θαλασσινό νερό, να απομακρύνουμε τα πλοκάμια της μέδουσας με άμμο και, αν έχουμε, να τοποθετήσουμε στο σημείο κάποια κρέμα για τσιμπήματα.
Δείτε χάρτη σε πραγματικό χρόνο με την παρουσία των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες εδώ.
Συνοπτικά
- Η ραγδαία αύξηση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες προκαλεί ανησυχία, κυρίως σε περιοχές όπως η Χαλκίδα και οι Σποράδες.
- Το τσίμπημα δεν είναι επικίνδυνο για τους περισσότερους, αλλά μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και πόνο.
- Συνιστάται να ξεπλένεται η περιοχή με θαλασσινό νερό και να αφαιρούνται τα πλοκάμια με άμμο.
- Οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν την εξάπλωση των μωβ μεδουσών σε χάρτη σε πραγματικό χρόνο.