ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεραπετρίτης: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να μετατραπεί σε κέντρο παράτυπης μετανάστευσης

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην ακύρωση της επίσκεψης Ευρωπαίων αξιωματούχων στη Βεγγάζη, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας για αυστηρό έλεγχο της μετανάστευσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να γίνει κέντρο παράτυπης μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για αυστηρότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, εάν χρειαστεί. Αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας με τη Λιβύη, μια χώρα με σύνθετη πολιτική κατάσταση και εκτεταμένα σύνορα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διατηρεί ισόρροπη στάση.

Επιπλέον, χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 ως άκυρο, εξηγώντας ότι δεν έχει νομική βάση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει αυτή τη θέση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συντονισμένης ευρωπαϊκής πολιτικής.

Διαβάστε αναλυτικά

Για τη χθεσινή κίνηση του Χαλίφα Χαφτάρ στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης που είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνει ποτέ η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ μαζί με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, και τους υπουργούς Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργάνωσε το χθεσινό ταξίδι στις δυο πλευρές της Λιβύης, ολοκληρώθηκε κανονικά στη δυτική Λιβύη με τον πρωθυπουργό Μπέιμπα, στη συνέχεια υπήρξε η μετάβαση στην ανατολική Λιβύη. Υπήρξε μια οργανωτική δυστοκία που οδήγησε και σε αδυναμία τήρησης των διπλωματικών πρωτοκόλλων», ανέφερε αρχικά ο υπουργός, ενώ απαντώντας για το αν ενόχλησε τον Χαφτάρ που η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφτηκε πρώτα την Τρίπολη, σημείωσε:

«Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι αυτό το ζήτημα, έχει να κάνει με το οργανωτικό πρωτόκολλο. Αυτήν τη στιγμή είναι πολύ πρώιμο να μιλήσουμε για λάθη, δεν θα το έκανα ποτέ. Δεν είναι κάτι που οργανώθηκε από την Ελλάδα, αλλά είναι μια απόπειρα που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Η Ελλάδα οφείλει να συζητά με τη Λιβύη, διότι είναι ο άμεσος γείτονάς της. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στη Λιβύη επικρατεί σήμερα μια κατάσταση, η οποία δεν είναι εξαιρετικά ευοίωνη. Τούτο διότι έχουμε στην πραγματικότητα δυο εξουσίες που ασκούνται. Έχουμε τη χώρα να περιβάλλεται από πολέμους, αρκεί κάποιος να δει τι συμβαίνει στην υποσαχάρια Αφρική. Είναι μια χώρα η Λιβύη με τεράστια χερσαία και θαλάσσια σύνορα – περίπου 5.000 χιλιόμετρα τα χερσαία, που σημαίνει σε ευθεία γραμμή από εδώ μέχρι το Νέο Δελχί. Η θαλάσσια ακτογραμμή της είναι περίπου 1.800 χιλιόμετρα, δηλαδή σαν να λέμε από την Αθήνα μέχρι το Βερολίνο, άρα καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μια τεράστια δυσκολία φύλαξης».

Μιλώντας για το αν καθυστερήσαμε τόσο ως Ευρώπη όσο και ως Ελλάδα να αντιδράσουμε απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη Λιβύη με το μεταναστευτικό, ο υπουργός δήλωσε ρητά ότι καμία αργοπορία δεν υπήρξε, καθώς η Λιβύη βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του δικού μας ενδιαφέροντος.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μια ισόρροπη στάση απέναντι στη Λιβύη σε ένα κράτος που αυτήν τη στιγμή δεν έχει ενιαία εξουσία. Εγώ όπως γνωρίζετε πριν από λίγες μέρες ταξίδεψα και είχα μια παραγωγική συζήτηση με τον Χαφτάρ και τους γιους του. Θεωρώ ότι θα υπάρξει μια καλή σχέση με τη Λιβύη και θα το θέσω το ζήτημα αυτό στη συνέχεια», υπογράμμισε.

«Αν χρειαστεί, θα υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα με τις μεταναστευτικές ροές»

Ο υπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα για το θέμα των μεταναστευτικών ροών, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε χώρα μαζικής υποδοχής παράτυπων μεταναστών.

«Δεν θα επιτρέψουμε να καταστεί η Ελλάδα δεξαμενή παράτυπης μετανάστευσης. Αν χρειαστεί, θα υπάρξει μεγαλύτερη αυστηρότητα στα ζητήματα αυτά» δήλωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως «το προηγούμενο του Μαρτίου του 2020 είναι σαφές».

Αναγνωρίζοντας τις αυξημένες δυσκολίες σε σχέση με το παρελθόν, εξήγησε ότι «τώρα έχουμε να κάνουμε με ανοιχτή θάλασσα, κάτι που δυσχεραίνει την επιτήρηση». Παρόλα αυτά, όπως είπε, «υπάρχουν νομικά εργαλεία με βάση το διεθνές δίκαιο που θα αξιοποιηθούν».

«Άκυρο και ανυπόστατο το τουρκολιβυκό μνημόνιο»

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να δηλώνει:

«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο υπεγράφη το 2019 υφίσταται αλλά είναι άκυρο και ανυπόστατο, ανεξαρτήτως του ποιος κυρώνει. Το πρόβλημα του τουρκολιβυκού δεν είναι μόνο αν προέρχεται από μια νομιμοποιημένη αρχή, αλλά ότι κατά το Διεθνές Δίκαιο Τουρκία και Λιβύη δεν μπορούν να υπογράψουν μια τέτοια οριοθέτηση, διότι δεν έχουν αντικείμενες ακτές. Απλά και καθαρά πράγματα».

«Με τη Λιβύη οι συζητήσεις για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είχαν ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010. Υπήρξαν συνεννοήσεις, προχώρησε σχετικώς αλλά δεν ολοκληρώθηκε η συνεννόηση αυτή. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πράγματι είχαμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο που δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει, όχι μόνο εμείς. Το λέει και η ΕΕ ρητά: τα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου νομίζω ήταν εξαιρετικά σαφή».

Συνοπτικά

  • Ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει κέντρο παράτυπης μετανάστευσης, ενισχύοντας τη δέσμευσή της για αυστηρότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
  • Επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας με τη Λιβύη, παρά την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα.
  • Ο υπουργός χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 άκυρο και ανυπόστατο, επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο.
  • Τόνισε ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει νομικά εργαλεία για την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, παρά τις αυξανόμενες προκλήσεις.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ