ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σαν σήμερα 9 Ιουλίου: Η Σαντορίνη κατακλύζεται από την καταστροφή του σεισμού και του τσουνάμι του 1956

Η Σαντορίνη και τα γύρω νησιά πλήττονται από έναν καταστροφικό σεισμό και τσουνάμι, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες κατεστραμμένα κτίρια.

Στις 9 Ιουλίου 1956, η Σαντορίνη και τα γύρω νησιά συγκλονίστηκαν από έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, που προκάλεσε τον θάνατο 53 ανθρώπων και τραυμάτισε πάνω από 100. Η καταστροφή ήταν εκτεταμένη, με ολόκληρα χωριά να ισοπεδώνονται και χιλιάδες κτίρια να υφίστανται σοβαρές ζημιές.

Ακολούθησε ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι στη Μεσόγειο, με κύματα που έφτασαν τα 25 μέτρα, προκαλώντας επιπλέον καταστροφές. Η τραγωδία αυτή άφησε βαθιά πληγή στην κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών, οδηγώντας σε μαζική εσωτερική μετανάστευση και πλήττοντας τον τουρισμό.

Η κρατική και διεθνής βοήθεια κινητοποιήθηκαν για την ανακούφιση των πληγέντων, αλλά η ανάμνηση της καταστροφής παραμένει ζωντανή στη συλλογική μνήμη.

Διαβάστε αναλυτικά

Στις 9 Ιουλίου 1956, λίγο μετά τις 05:11 τα ξημερώματα, ένας σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ συγκλονίζει την Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, αφήνοντας πίσω του 53 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Η καταστροφή είναι ανείπωτη: ολόκληρα χωριά ισοπεδώνονται, 529 σπίτια καταρρέουν ολοσχερώς, ενώ πάνω από 3.200 κτίρια υφίστανται σοβαρές ζημιές. Οι περισσότεροι κάτοικοι βρέθηκαν παγιδευμένοι στον ύπνο τους, ανήμποροι να αντιδράσουν.

Η φύση όμως δεν σταμάτησε εκεί. Ακολούθησε ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Μεσόγειο, με κύματα ύψους έως και 25 μέτρων να σαρώνουν τις ακτές της Αμοργού, φτάνοντας μέσα σε λίγα λεπτά μέχρι την Κρήτη και την Πελοπόννησο. Το νερό μπήκε με ορμή στα σπίτια «σαν θεριό», παρασύροντας καΐκια, αποθήκες και ανθρώπινες ζωές. Ο φόβος και η αγωνία κυριεύουν τους κατοίκους, καθώς βλέπουν το κύμα να καταπίνει ό,τι άφησε όρθιο ο σεισμός.

Η τραγωδία αυτή δεν ήταν απλώς ένα φυσικό φαινόμενο. Ήταν μια βαθιά πληγή στην κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών. Η Σαντορίνη, που κουβαλούσε ήδη τη μνήμη παλαιότερων ηφαιστειακών καταστροφών, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της οδύνης. Ο τουρισμός υπέστη σοβαρό πλήγμα για χρόνια, ενώ πολλοί κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τη γη τους, μεταναστεύοντας μαζικά προς την Αθήνα και τον Πειραιά για να βρουν ασφάλεια και μια νέα αρχή.

Η κρατική και διεθνής βοήθεια κινητοποιήθηκε άμεσα, προσφέροντας σκηνές, τρόφιμα και υλικά για την ανοικοδόμηση. Όμως, πίσω από την ανακούφιση, έμενε πάντα η πληγή της απώλειας και η ανάμνηση της νύχτας που η γη και η θάλασσα ενώθηκαν σε μια ανείπωτη καταστροφή.

Εκείνη τη μέρα, η Σαντορίνη και οι Κυκλάδες δοκιμάστηκαν σκληρά. Όμως, μέσα από τα ερείπια και τον πόνο, ξεπήδησε η αλληλεγγύη, η ελπίδα και η δύναμη των ανθρώπων να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Το 1956 έμεινε για πάντα χαραγμένο στη συλλογική μνήμη ως υπενθύμιση της ευθραυστότητας αλλά και της αντοχής της νησιωτικής Ελλάδας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1762: Η Αικατερίνη Β΄ αναλαμβάνει την εξουσία στη Ρωσία, ύστερα από ανατροπή του συζύγου της Πέτρου Γ΄, εγκαινιάζοντας μια μακρά περίοδο ρωσικής ισχύος και πολιτιστικής ακμής.

1816: Η Αργεντινή κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, με τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας να υπογράφεται στο Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν.

1821: Ο απαγχονισμός του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και ο αποκεφαλισμός των μητροπολιτών Πάφου Χρύσανθου, Κιτίου Μελετίου και Κηρυνείας Λαυρεντίου από τους Οθωμανούς στη Λευκωσία σηματοδοτούν το μαρτύριο των Κυπρίων στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η μαζική αυτή εκκαθάριση, που κορυφώνεται στις 9 Ιουλίου, συνοδεύεται από την εκτέλεση περίπου 470 επιφανών κατοίκων του νησιού, ανάμεσά τους ιερείς, προύχοντες και ηγούμενοι μοναστηριών. Η τραγική αυτή ημέρα αποτελεί σημείο καμπής για την κυπριακή ιστορία, καθώς εντείνει το πνεύμα αντίστασης και καταγράφεται ως σύμβολο θυσίας και εθνικής συνείδησης για τον κυπριακό Ελληνισμό.

1832: Υπογράφεται η Συνθήκη του Καλεντέρ Κιόσκ, η οποία καθορίζει τα πρώτα επίσημα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Με τη συμφωνία αυτή, η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος ως ανεξάρτητο και οριοθετούνται τα σύνορα στη γραμμή Αμβρακικού-Παγασητικού. Η συνθήκη αυτή αποτελεί ιστορικό ορόσημο για τη νεότερη Ελλάδα, καθώς θέτει τις βάσεις για τη διεθνή αναγνώριση και τη σταθερότητα της νέας χώρας.

1877: Αρχίζει το τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον, που θα εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά του κόσμου. Ο πρώτος τελικός διεξάγεται με νικητή τον Σπένσερ Γκορ.

1929: Η Βουλή των Ελλήνων αποφασίζει την παροχή ψήφου στις γυναίκες για τις δημοτικές εκλογές, ορόσημο για τη διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων.

1942: Η οικογένεια της Άννας Φρανκ κρύβεται στη σοφίτα του γραφείου του πατέρα της στο Άμστερνταμ, γράφοντας μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες του Ολοκαυτώματος.

1955: Εννέα κορυφαίοι επιστήμονες, ανάμεσά τους ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Μπέρτραντ Ράσελ, δημοσιοποιούν το «Μανιφέστο Ράσελ-Αϊνστάιν», προειδοποιώντας την ανθρωπότητα για τους κινδύνους του πυρηνικού ολέθρου. Το μανιφέστο καλεί τους ηγέτες του κόσμου να αναζητήσουν ειρηνικές λύσεις στις διεθνείς διαφορές και να αποτρέψουν τη χρήση πυρηνικών όπλων, τονίζοντας ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη επιλογή ανάμεσα στην επιβίωση και την καταστροφή. Το κείμενο αυτό γίνεται σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο αντιπυρηνικό κίνημα και επηρεάζει βαθιά τη συζήτηση για τον αφοπλισμό και την ειρήνη.

1956: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ πλήττει τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, προκαλώντας 53 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Η καταστροφή είναι εκτεταμένη: καταρρέουν ολόκληρα χωριά, 529 σπίτια καταστρέφονται ολοσχερώς και πάνω από 3.200 κτίρια υφίστανται σοβαρές ζημιές. Ακολουθεί ένα από τα μεγαλύτερα παλιρροϊκά κύματα (τσουνάμι) που έχουν καταγραφεί στη Μεσόγειο, με ύψος έως 25 μέτρα στις ακτές της Αμοργού, το οποίο φτάνει μέχρι την Κρήτη και την Πελοπόννησο, προκαλώντας επιπλέον ζημιές και φόβο στους κατοίκους. Η τραγωδία αυτή σημαδεύει τη νεότερη ιστορία των Κυκλάδων και οδηγεί σε μαζική εσωτερική μετανάστευση από τη Σαντορίνη προς την Αθήνα, ενώ η κρατική και διεθνής βοήθεια κινητοποιούνται για την ανακούφιση των πληγέντων.

1959: Αρχίζει στο στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Μανώλη Γλέζου για «αδικήματα κατά της ασφαλείας του κράτους». Θα καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκισης.

1961: Υπογράφεται η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η συμφωνία αυτή αποτελεί καθοριστικό βήμα για την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, καθώς ενισχύει τις οικονομικές, πολιτικές και θεσμικές σχέσεις με τις χώρες της Ευρώπης και θέτει τα θεμέλια για τη μελλοντική πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1965: Ο Γεώργιος Παπανδρέου επιδίδει στον βασιλιά Κωνσταντίνο το διάταγμα με την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Πέτρου Γαρουφαλιά, γεγονός που πυροδοτεί τα «Ιουλιανά» και την πολιτική κρίση που θα οδηγήσει στη Δικτατορία.

1999: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδων Open στο Βέλγιο, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή του κλάση.

2004: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κρίνει παράνομο το τείχος που έχει ανεγείρει το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, χαρακτηρίζοντάς το παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η απόφαση αυτή τονίζει ότι το τείχος παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης, εμποδίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση και δημιουργεί de facto προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών. Το Δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να διακόψει άμεσα τις εργασίες, να απομακρύνει τα τμήματα του τείχους που βρίσκονται εντός των κατεχόμενων εδαφών και να αποκαταστήσει τις ζημιές. Η απόφαση έχει μεγάλη διεθνή σημασία, καθώς καλεί όλα τα κράτη να μην αναγνωρίσουν τη νέα κατάσταση και να διασφαλίσουν τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην περιοχή.

2006: Η εθνική ομάδα της Ιταλίας κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο, νικώντας τη Γαλλία στα πέναλτι (5-3). Ο τελικός στιγματίζεται από την περίφημη κουτουλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι.

2011: Το Νότιο Σουδάν ανεξαρτητοποιείται επίσημα, έπειτα από δεκαετίες αιματηρών συγκρούσεων με το Σουδάν.

2017: Ο Ιρακινός στρατός ανακαταλαμβάνει τη Μοσούλη, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μετά από οκτώ μήνες μάχης.

Γεννήσεις

1946 – Μπον Σκοτ, Σκωτσέζος τραγουδιστής, εμβληματικός frontman των AC/DC από το 1974 έως το 1980. Γεννημένος στο Forfar της Σκωτίας, μετανάστευσε στην Αυστραλία σε μικρή ηλικία. Έγινε γνωστός για τη χαρακτηριστική φωνή, το εκρηκτικό του στυλ και τη συμβολή του σε κλασικά άλμπουμ όπως το «Highway to Hell». Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους frontmen στην ιστορία της ροκ, ενώ η παρουσία του ήταν καταλυτική για την παγκόσμια επιτυχία των AC/DC. Η καριέρα του διακόπηκε τραγικά το 1980, αλλά η επιρροή του στη ροκ μουσική παραμένει τεράστια

1956 – Τομ Χανκς, Αμερικανός ηθοποιός, ένας από τους πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμους σταρ του παγκόσμιου κινηματογράφου. Βραβευμένος με δύο συνεχόμενα Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τις ταινίες «Philadelphia» και «Forrest Gump», έχει πρωταγωνιστήσει σε εμβληματικές ταινίες όπως «Saving Private Ryan», «Cast Away», «Big», «Toy Story» (φωνή του Woody) και «The Green Mile». Θεωρείται πολιτισμικό σύμβολο της Αμερικής, ενώ έχει τιμηθεί με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας και το Kennedy Center Honor

Θάνατοι

1932 – Κινγκ Καμπ Ζιλέτ, αμερικανός εφευρέτης, επιχειρηματίας και ιδρυτής της «Gillette». Έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εφηύρε το ξυράφι με λεπίδα ασφαλείας, επαναστατώντας την καθημερινή ανδρική περιποίηση και καθιερώνοντας το μοντέλο της μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης αναλώσιμων προϊόντων. 

Εορτολόγιο

Παγκράτιος, Παγκρατία

Συνοπτικά

  • Στις 9 Ιουλίου 1956, η Σαντορίνη πλήττεται από σεισμό 7,5 Ρίχτερ, προκαλώντας 53 θανάτους και πάνω από 100 τραυματίες.
  • Ο σεισμός ισοπεδώνει χωριά και προκαλεί σοβαρές ζημιές σε πάνω από 3.200 κτίρια, αφήνοντας πίσω εκτεταμένες καταστροφές.
  • Ακολουθεί τσουνάμι με κύματα ύψους 25 μέτρων που πλήττει και άλλες περιοχές, εντείνοντας τη καταστροφή και τον φόβο στους κατοίκους.
  • Η τραγωδία οδηγεί σε μαζική εσωτερική μετανάστευση και ενεργοποιεί κρατική και διεθνή βοήθεια για την ανακούφιση των πληγέντων.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ