ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας από τον Χαφτάρ – Αντίδραση της Κομισιόν στη Λιβύη

Η αποπομπή της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας από τον Χαφτάρ προκαλεί ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Λιβύης, με την Κομισιόν να αντιδρά εν μέσω αυξανόμενων μεταναστευτικών πιέσεων στην Κρήτη.

Μια σοβαρή διπλωματική κρίση έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λιβύης μετά την αποπομπή ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης. Το καθεστώς του Χαλίφα Χαφτάρ εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της επίσκεψης για να επιδιώξει την αναγνώριση της κυβέρνησής του, παρόλο που η μόνη αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση είναι αυτή της Τρίπολης.

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, που είχε εξουσιοδοτηθεί μόνο για συζητήσεις σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, αρνήθηκε να νομιμοποιήσει το καθεστώς του Χαφτάρ, προκαλώντας την αντίδρασή του και την απομάκρυνσή της. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, αναμένοντας την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε αναλυτικά

Πρωτοφανής είναι η διπλωματική κρίση που έχει προκύψει μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λιβύης, μετά την αποπομπή της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας μέρος της οποίας ήταν ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, εν μέσω μεταναστευτικών πιέσεων που παρατηρούνται κυρίως στην Κρήτη.

Το καθεστώς του Χαλίφα Χαφτάρ, φαίνεται πως βρήκε στην επίσκεψη της ευρωπαϊκής αποστολής μια καλή ευκαιρία να προπαγανδίσει την αναγνώριση της «κυβέρνησής» του, την ώρα όμως που η μοναδική αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της χώρας είναι εκείνη της Τρίπολης.

Όταν λοιπόν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ και τους υπουργούς της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας προσγειώθηκε στη Βεγγάζη, η αντιπροσωπεία βρέθηκε προ εκπλήξεως καθώς οι άνθρωποι του Χαφτάρ τους ενημέρωσαν πως θα έπρεπε να συναντηθούν (και να φωτογραφηθούν) με ολόκληρη την κυβέρνησή του, η οποία ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

Ο Χαφτάρ είδε δηλαδή μια ευκαιρία αναγνώρισης του καθεστώτος του και προσπάθησε να την εκβιάσει, με την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία όμως να δηλώνει καθαρά πως έχει εξουσιοδότηση να συναντήσει μονάχα τον ίδιο και να συζητήσει αυστηρά θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Η άρνηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου να «νομιμοποιήσει» το σύνολο της «κυβέρνησης της Βεγγάζης» πυροδότησε την αντίδραση του Χαφτάρ που έσπευσε με ανακοίνωση να κηρύξει «ανεπιθύμητη» την αντιπροσωπεία.

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης επέστρεψε στην Ελλάδα το απόγευμα, ενώ ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις. Οι δυο τους θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν εκτενώς σε προγραμματισμένη συνάντηση την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επίσημα πάρει θέση για το γεγονός καθώς αυτό αναμένεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας ήταν η αντιπροσωπεία που ταξίδεψε πρώτα στην Τρίπολη και έπειτα στη Βεγγάζη.

Συνοπτικά

  • Σοβαρή διπλωματική κρίση έχει προκύψει μεταξύ ΕΕ και Λιβύης μετά την απομάκρυνση ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας.
  • Το καθεστώς Χαφτάρ επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την επίσκεψη για να ζητήσει αναγνώριση, ενώ η μοναδικά αναγνωρισμένη κυβέρνηση είναι αυτή της Τρίπολης.
  • Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία αρνήθηκε να νομιμοποιήσει το καθεστώς Χαφτάρ, με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή της.
  • Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν τοποθετηθεί επίσημα.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ