Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απειλεί με την επανέναρξη ενός εμπορικού πολέμου, στοχεύοντας κυρίως την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, αν δεν επιτευχθούν εμπορικές συμφωνίες μέχρι την 1η Αυγούστου. Παρά τις διαπραγματεύσεις, οι ΗΠΑ επιμένουν σε υψηλούς δασμούς, προκαλώντας ένταση με στενούς συμμάχους.
Ο Τραμπ έχει ήδη παρατείνει την προθεσμία για άλλες χώρες, αλλά η αβεβαιότητα επιβαρύνει την παγκόσμια αγορά. Οι διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα καθυστερούν, ενώ οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε συμφωνία με την Ινδία και την Ε.Ε.
Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε αναστολή επενδυτικών σχεδίων, ενισχύοντας την αστάθεια στις αγορές.
Διαβάστε αναλυτικά
Νέες απειλές για επανέναρξη του εμπορικού πολέμου εξαπέλυσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε περισσότερες από δεκατρείς χώρες, προειδοποιώντας ότι θα αντιμετωπίσουν υψηλούς δασμούς σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν σε εμπορικές συμφωνίες μέχρι την 1η Αυγούστου. Μάλιστα ο πρόεδρος έθεσε στο στόχαστρο δύο από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, καθώς και τη Μαλαισία, την Ινδονησία και τη Νότια Αφρική.
Οι New York Times γράφουν πως ο Τραμπ επέκτεινε το χρονικό περιθώριο για δεκάδες άλλες χώρες υπογράφοντας τη Δευτέρα το μεσημέρι εκτελεστικό διάταγμα που καθυστερεί τους αυστηρούς δασμούς που αρχικά επρόκειτο να εφαρμοστούν στις 9 Ιουλίου.
Σε σχεδόν πανομοιότυπες επιστολές προς τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, ο κ. Τραμπ έγραψε ότι οι χώρες αυτές θα αντιμετωπίσουν φόρο 25% στις εξαγωγές τους τον επόμενο μήνα, προσθέτοντας ότι «έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε μαζί σας, αλλά μόνο με πιο ισορροπημένο και δίκαιο ΕΜΠΟΡΙΟ».
«Καταλαβαίνετε ότι το ποσοστό του 25% είναι πολύ λιγότερο από αυτό που χρειάζεται για να εξαλείψουμε τη διαφορά ελλείμματος στο εμπόριο που έχουμε με τη χώρα σας», συνέχισε.
Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος ανήρτησε στα social media ακόμα περισσότερες επιστολές, αναφέροντας τα ποσοστά δασμών που θα επιβληθούν στα προϊόντα από άλλες χώρες: 40% για τις εξαγωγές από τη Μιανμάρ και το Λάος, 30% για τη Νότια Αφρική και 25% για τη Μαλαισία. Αμέσως μετά ακολούθησαν νέα ποσοστά δασμών για την Ταϊλάνδη, το Μπαγκλαντές, την Ινδονησία και άλλες χώρες.
Η απόφαση του κ. Τραμπ να παρατείνει την προθεσμία έως την 1η Αυγούστου θα δώσει στις χώρες περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε συμφωνίες, αλλά αυτή η χρονική περίοδος παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη σε σύγκριση με ό,τι συνήθως απαιτείται για μία μόνο εμπορική συμφωνία, πόσο μάλλον για δεκάδες από αυτές.
Η Κάρολαιν Λέβιτ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε κατά τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος σημειώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και ότι το τηλέφωνό του χτυπάει «συνεχώς, από ηγέτες κρατών ανά τον κόσμο που τον εκλιπαρούν να καταλήξει σε συμφωνία».
Αξιωματούχοι της διοίκησης έχουν αναφέρει ότι ο Τραμπ πρόκειται να ανακοινώσει κάποιο είδος εμπορικής συμφωνίας με αρκετές χώρες αυτή την εβδομάδα. Οι Times αναφέρουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πλησιάζουν σε μια εμπορική συμφωνία με την Ινδία, ενώ αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να φτάσουν σε μια ρύθμιση για την αποφυγή δασμών.
Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Νότια Κορέα είναι στενοί σύμμαχοι της Αμερικής, αλλά οι διαπραγματεύσεις μαζί τους προχωρούν πιο αργά από ό,τι θέλουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να επιβάλλει ή να απειλεί με νέους δασμούς, βασικές εξαγωγές τους, όπως τα αυτοκίνητα, τον χάλυβα και τα ηλεκτρονικά.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Capital Economics, περίπου το ήμισυ των ιαπωνικών και κορεατικών εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να υπόκεινται σε άλλους δασμούς που ο κ. Τραμπ έχει ήδη επιβάλει ή σχεδιάζει να εισαγάγει σε κρίσιμες βιομηχανίες, όπως τα αυτοκίνητα, τα ηλεκτρονικά, ο χάλυβας και τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι έχουν ήδη υποβάλει στις ΗΠΑ σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων και η δέσμευση να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα ενεργείας και εξοπλισμό άμυνας από την Αμερική – καθώς και να υποστηρίξουν τις ΗΠΑ σε τομείς όπως η ναυπηγική βιομηχανία.
Ωστόσο, οι Times γράφουν πως οι διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία φαίνεται να ναυάγησαν λόγω του γεγονότος πως η Ιαπωνία εξάγει πολύ περισσότερα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ από ό,τι εισάγει, καθώς και για τον λόγο πως η αγορά ρυζιού της χώρας παραμένει σχετικά κλειστή για τους Αμερικανούς εξαγωγείς.
Σε ανάρτηση στα social media την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε την Ιαπωνία «κακομαθημένη» και ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα της γνωστοποιήσουν τα νέα ποσοστά δασμών.
Ο Jake Colvin, πρόεδρος του National Foreign Trade Council, δήλωσε ότι οι σύμμαχοι της Αμερικής αντιμετωπίζουν μια ασυνήθιστα «αβέβαιη» ανταμοιβή, ακόμα κι αν χαμηλώσουν τους δασμούς τους.
Η παράταση της προθεσμίας Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με οικονομολόγους, ενισχύει την αβεβαιότητα που ταλανίζει εδώ και μήνες επιχειρήσεις και καταναλωτές. Παράλληλα, αυτή η συνεχής αλλαγή πολιτικής έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες να παγώσουν τα σχέδια πρόσληψης και επενδύσεων.
«Συνολικά, εξακολουθούμε να το βλέπουμε ως παράταση της αβεβαιότητας», δήλωσε η Σάρα Χάους, οικονομολόγος στη Wells Fargo. «Υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν».
Συνοπτικά
- Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με επαναφορά εμπορικών δασμών σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα αν δεν επιτευχθούν συμφωνίες μέχρι την 1η Αυγούστου.
- Η προθεσμία αυτή παρατάθηκε, αλλά το χρονικό περιθώριο παραμένει περιορισμένο για την ολοκλήρωση εμπορικών συμφωνιών.
- Οι διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες καθυστερούν, ενώ οι ΗΠΑ προχωρούν σε συμφωνίες με την Ινδία και την Ε.Ε.
- Η αβεβαιότητα που δημιουργείται επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις και τις αγορές, με πολλές εταιρείες να αναστέλλουν τα σχέδιά τους.