Η βάση της Σούδας στην Κρήτη, στρατηγικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύθηκε πρόσφατα με υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας, εν μέσω αυξημένης έντασης στη Μέση Ανατολή. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την άφιξη πολεμικών πλοίων, αντιαεροπορικών συστημάτων και προηγμένων όπλων όπως τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke και το σύστημα M-LIDS για την αντιμετώπιση drones.
Παράλληλα, ελληνικοί πύραυλοι Patriot ενισχύουν την αντιαεροπορική άμυνα της βάσης. Η ταχεία δυνατότητα μεταφοράς αυτών των συστημάτων αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της Σούδας ως κεντρικού κόμβου για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή.
Διαβάστε αναλυτικά
Μια από τις πιο καίριες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, η βάση της Σούδας, μετατράπηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε «απόρθητο κάστρο», καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι για επέκταση της κρίσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Πολεμικά πλοία, αντιαεροπορικά συστήματα και μια σειρά από υπερσύγχρονα όπλα προστασίας μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κρήτη τις τελευταίες εβδομάδες για παν ενδεχόμενο.
Θυμίζουμε ότι το στρατηγικής σημασίας λιμάνι των Χανίων φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τον αμερικανικό στόλο αλλά και σημαντικές μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και η αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή ήρθε ως άμεση συνέπεια της εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ, γεγονός που σήμανε συναγερμό στην Ουάσιγκτον και στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Έτσι, λοιπόν, στη Σούδα στάθμευσαν ισχυρές μονάδες, όπως τα πανίσχυρα αντιτορπιλικά τύπου Arleigh Burke, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των βαλλιστικών πυραύλων και αποτελούν ένα από τα πιο σύγχρονα όπλα του αμερικανικού στόλου.
Δίπλα τους έδεσαν επίσης μικρότερα πολεμικά πλοία και υποβρύχια, ενώ γιγαντιαία μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-17 και C-130 μετέφεραν κρίσιμο στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμό για την υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στην περιοχή. Όλα αυτά τα μέσα χαρακτηρίζονται ως «ευαίσθητοι στόχοι» από τους επιτελείς του αμερικανικού Πενταγώνου, καθώς η αξία τους είναι τεράστια τόσο επιχειρησιακά όσο και οικονομικά.
Παρότι η πιθανότητα να χτυπηθεί η Σούδα θεωρήθηκε μικρή, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένη ανάφλεξη σε μια ήδη εύθραυστη περιοχή που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να μην αφήσουν τίποτα στην τύχη. Γι’ αυτό και δημιουργήθηκε στη Σούδα τις προηγούμενες εβδομάδες μια ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα. Σε αυτό συμβάλλαμε κι εμείς, όπως τονίζουν οι γνωρίζοντες, ένα από τα σημαντικότερα μέσα προστασίας ήταν οι πύραυλοι Patriot της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στην περιοχή ενισχύοντας την ομπρέλα άμυνας της βάσης.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έφεραν το προηγμένης τεχνολογίας σύστημα M-LIDS, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για την εξουδετέρωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) και drones. Το κινητό σύστημα αεράμυνας M-LIDS (Mobile-Low, Slow, Small Unmanned Aircraft System Integrated Defeat System) μπορεί να παρέμβει ηλεκτρονικά στο σύστημα καθοδήγησης ενός drone, μπλοκάροντας τα σήματά του, ενώ διαθέτει και πυροβόλο 30 χιλιοστών που μπορεί να καταρρίψει απειλές αν η κατάσταση το απαιτήσει. Η τεχνολογία αυτή αποτελεί αιχμή του δόρατος στον λεγόμενο «ηλεκτρονικό πόλεμο» και επιτρέπει στον στρατό των ΗΠΑ να αντιμετωπίζει ακόμη και μικρές, γρήγορες εναέριες απειλές που μπορεί να περάσουν απαρατήρητες από τα παραδοσιακά ραντάρ.
Στη Σούδα έφτασαν επίσης αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς τύπου AN/TWQ-1 Avenger, τα οποία αποτελούν παλαιότερης γενιάς οπλικά συστήματα, αλλά παραμένουν ιδιαίτερα χρήσιμα. Τα Avenger είναι μικρά, αυτοκινούμενα συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος και μπορούν να καταρρίψουν όχι μόνο drones αλλά και πυραύλους κρουζ, ελικόπτερα ή ακόμα και αεροσκάφη που πετούν σε χαμηλό ύψος. Τα συστήματα αυτά ανήκουν στο 4ο Σύνταγμα Αντιαεροπορικού Πυροβολικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ και αποτελούν κομμάτι της συνοδείας αμερικανικών δυνάμεων σε επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, τόσο του στρατού ξηράς όσο και των πεζοναυτών.
Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούν οι Αμερικανοί να μεταφέρουν τέτοια συστήματα οπουδήποτε στον κόσμο. Από τη στιγμή που θα ληφθεί η σχετική απόφαση, μέσα σε μόλις 48 έως 72 ώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν στη Σούδα ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή μέσα σαν το M-LIDS ή το Avenger, «σαρώνοντας» ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Αντίστοιχα, εάν κριθεί αναγκαίο, μπορούν να τα αποσύρουν και να τα στείλουν αλλού, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους. Αυτή η ευελιξία αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της βάσης των Χανίων Σούδα, καθώς λειτουργεί σαν κόμβος – αστραπή για τα σχέδια των ΗΠΑ στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.