Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την ηγεσία της Αθηνάς Αηδονά, επενδύει 4,34 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη δημιουργία νέων δομών καταπολέμησης των εξαρτήσεων και την υποστήριξη παιδιών και εφήβων με διατροφικές διαταραχές.
Στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και τα Γιαννιτσά θα ιδρυθούν τέσσερις νέες μονάδες για την αντιμετώπιση εξαρτήσεων, ενώ θα ενισχυθεί το Κέντρο Ημέρας «Διάθεση» στη Θεσσαλονίκη, το οποίο προσφέρει εξειδικευμένη φροντίδα για διατροφικές διαταραχές. Οι δομές αυτές στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, παρέχοντας θεραπευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, με έμφαση στην κοινωνική ψυχιατρική και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση.
Διαβάστε αναλυτικά
Δυο σημαντικές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης ζητημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών στην Κεντρική Μακεδονία, τα εξαρτημένα άτομα, τα παιδιά και οι έφηβοι, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Μετά την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από την Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας χρηματοδοτείται η ίδρυση νέων δομών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Κεντρική Μακεδονία και προβλέπεται η επιχορήγηση για την λειτουργία Κέντρου Ημέρας Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών παιδιών και εφήβων στη Θεσσαλονίκη.
Όπως τόνισε η κ. Αηδονά, «η υποστήριξη των δομών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Περιφέρειας, είναι διαρκής. Και δεν μένουμε μόνον στην υποστήριξη της λειτουργίας υφιστάμενων δομών, αλλά αξιοποιώντας τους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους, δημιουργούμε και νέες μονάδες, πάντα βασιζόμενοι στον εθνικό σχεδιασμό για τη δημόσια υγεία και πρόνοια, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Με συνολικούς πόρους 4,34 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας χρηματοδοτούμε την ίδρυση νέων δομών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες και στα Γιαννιτσά. Η βοήθεια που θα προσφέρουν αυτές οι δομές αφορούν σε εκατοντάδες συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους.
Επίσης, διασφαλίζουμε τη λειτουργία μίας από τις πλέον εξειδικευμένες μονάδες ψυχικής υγείας που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με ένα μείζον πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών, τις διατροφικές διαταραχές, στην ευαίσθητη ηλικία των παιδιών, των εφήβων και των νέων. Ως διοίκηση κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να είμαστε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που έχει ανάγκη και να έχουμε σε απόλυτη προτεραιότητα τα ζητήματα υγείας και τα κοινωνικά ζητήματα, με στόχο να βελτιώνουμε διαρκώς την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας».
Το πρώτο έργο είναι η «Ίδρυση νέων δομών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στην Κεντρική Μακεδονία». Στόχος είναι η ίδρυση νέων μονάδων, δομών και υπηρεσιών και η υλοποίηση νέων δράσεων για τη διασφάλιση και την ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών αντιμετώπισης εξαρτήσεων στον πληθυσμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες βασίζονται στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και στα επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι δράσεις αναπτύσσονται στο πλαίσιο δύο εκ των τεσσάρων βασικών πυλώνων του τομέα της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, δηλαδή της θεραπείας και της μείωσης της βλάβης.
Οι τέσσερις δομές που θα δημιουργηθούν είναι:
1.Κινητή μονάδας μεθαδόνης στη Θεσσαλονίκη για την προσέγγιση των ενεργών χρηστών με στόχο τη μείωση της βλάβης από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.
2.Πολυδύναμο κέντρο για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στις Σέρρες με στόχο την παροχή συμβουλευτικών και θεραπευτικών υπηρεσιών απεξάρτησης σε άτομα που εμφανίζουν εξαρτήσεις, εξαρτητικές συμπεριφορές ή εθισμό από το αλκοόλ, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς και διαταραχή εξάρτησης από τον τζόγο ή και εθισμό από το διαδίκτυο.
3.Συνδυαστική μονάδα αντιμετώπισης αλκοόλ και άλλων εξαρτήσεων στα Γιαννιτσά, η οποία στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών θεραπείας με χορήγηση υποκατάστατου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από ψυχοδραστικές ουσίες, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης.
4.Υπηρεσίες βραχείας φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη που απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα εξάρτησης που διαβιούν στο δρόμο, σε επισφαλή κατοικία ή είναι άστεγοι και παρέχουν υπηρεσίες για την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών των ωφελούμενων.
Το δεύτερο έργο είναι η «Επιχορήγηση για την λειτουργία Κέντρου Ημέρας Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών παιδιών και εφήβων 1ου ΤοΨΥ στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης».
Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), που ιδρύθηκε το 1988, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους φορείς παροχής κοινοτικής ψυχιατρικής φροντίδας στην Ελλάδα. Με έμφαση στις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, η ΕΠΑΨΥ δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών ψυχικής υγείας, περιλαμβάνοντας στεγαστικές μονάδες, κινητές μονάδες και κέντρα ημέρας. Μέσα από τη διεπιστημονική της προσέγγιση, την εφαρμογή διεθνών κατευθυντήριων γραμμών και τη συνεργασία με τοπικούς φορείς, η ΕΠΑΨΥ στοχεύει στην καταπολέμηση του στίγματος, την κοινωνική ένταξη και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Το Κέντρο Ημέρας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής «Διάθεση» στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μία από τις εξειδικευμένες δομές της. Λειτουργεί από το 2022 και προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα και θεραπεία σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ), όπως ψυχογενή ανορεξία, ψυχογενή βουλιμία και διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας.
Στόχος της μονάδας είναι η βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των ωφελούμενων μέσω εξατομικευμένων θεραπευτικών πλάνων, τα οποία περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία, οικογενειακή θεραπεία, διαιτολογική υποστήριξη και ιατρική παρακολούθηση. Η διεπιστημονική ομάδα του Κέντρου, αποτελούμενη από ψυχίατρους, παιδοψυχίατρους, ψυχολόγους, διατροφολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, συνεργάζεται για την ολιστική υποστήριξη των ωφελούμενων.
Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, προάγοντας την έγκαιρη παρέμβαση, την καταπολέμηση του στίγματος και την ενίσχυση της κοινοτικής ευαισθητοποίησης για τις ΔΠΤ. Παράλληλα, διασυνδέεται με τοπικές μονάδες ψυχικής υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες για τη διασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας.
Επιπλέον, η «Διάθεση» υλοποιεί ερευνητικό έργο για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των ΔΠΤ, ενώ συμβάλλει στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας μέσω σεμιναρίων, επιστημονικών διαλέξεων και άλλων δράσεων κατάρτισης. Η δομή συνεργάζεται με πανεπιστήμια και εξειδικευμένα κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προωθώντας την καινοτομία και τη διάχυση βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Η επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Κέντρου Ημέρας για τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ψυχικής υγείας και να ενισχύσει το ερευνητικό και εκπαιδευτικό του έργο.
Συνοπτικά
- Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύει 4,34 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων δομών καταπολέμησης εξαρτήσεων και υποστήριξης διατροφικών διαταραχών.
- Θα ιδρυθούν τέσσερις νέες μονάδες σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Γιαννιτσά, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
- Ενισχύεται το Κέντρο Ημέρας «Διάθεση» για τη φροντίδα παιδιών και εφήβων με διατροφικές διαταραχές, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες.
- Η πρωτοβουλία στοχεύει στη θεραπεία και κοινωνική αποκατάσταση ατόμων με εξαρτήσεις, ενισχύοντας την κοινοτική ψυχιατρική φροντίδα.