Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, όπως αποτυπώνεται από τη μείωση των εσόδων από φόρους μεταβίβασης κατά 17,5% στο πρώτο τετράμηνο του 2025, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ. Η ζήτηση για ακίνητα επιβραδύνεται λόγω της αύξησης των τιμών, που καθιστούν την απόκτηση πρώτης κατοικίας απαγορευτική για τη μεσαία τάξη, ενώ η προσφορά νέων διαμερισμάτων δεν επαρκεί.
Η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί για περαιτέρω κάμψη της ζήτησης και υπογραμμίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Παράλληλα, καταγράφεται σημαντική μείωση στις ξένες επενδύσεις και στην οικοδομική δραστηριότητα, με τις κατασκευές και τις οικοδομικές άδειες να σημειώνουν πτώση άνω του 50%.
Διαβάστε αναλυτικά
Σημάδια κόπωσης εμφανίζει η αγορά ακινήτων και η επιβράδυνση πλέον αποτυπώνεται με αριθμούς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα έσοδα από φόρους μεταβίβασης ακινήτων (από πωλήσεις κατοικιών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων) διαμορφώθηκαν στα 180,59 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2025, από 218,79 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η μείωση, της τάξης του 17,5%, επιβεβαιώνει αυτό που οι άνθρωποι της αγοράς έχουν αρχίσει και λένε εδώ και καιρό: η ζήτηση «φρενάρει».
Μόνο τον Απρίλιο, η πτώση άγγιξε το 22,7%, δίνοντας το στίγμα μιας αγοράς που χάνει ταχύτητα. Αντίθετα, σταθερές, σχεδόν αμετάβλητες, παρέμειναν οι εισπράξεις από γονικές παροχές και δωρεές, με τα έσοδα να φτάνουν τα 76,56 εκατ. ευρώ, έναντι 76,86 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Το υψηλό αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που εφαρμόζεται στις γονικές παροχές εξακολουθεί να διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον των φορολογούμενων.
Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2025 προβλέπει έσοδα ύψους 570 εκατ. ευρώ από αγοραπωλησίες ακινήτων και 235 εκατ. ευρώ από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές. Οι αριθμοί του πρώτου τετραμήνου έχουν χτυπήσει καμπανάκι στο οικονομικό επιτελείο.
Η εικόνα είναι σύνθετη: από τη μία η διαρκής αύξηση στις τιμές των ακινήτων καθιστά την αγορά πρώτη κατοικίας απαγορευτική για τη μεσαία τάξη, από την άλλη η προσφορά νέων διαμερισμάτων δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση. Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, η αναντιστοιχία ανάμεσα σε τιμές και διαθέσιμα ακίνητα οδηγεί σε σταδιακή κόπωση της ζήτησης.
Καμπανάκι και από την ΤτΕ
Η Τράπεζα της Ελλάδος, στην πρόσφατη έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική, βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο περαιτέρω κάμψης της εγχώριας ζήτησης, ειδικά στις περιοχές όπου οι αξίες ακινήτων ξεφεύγουν από τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στις διαδικασίες μεταβίβασης, ψηφιοποίηση, απλοποίηση, μείωση κόστους και χρόνου – ως κρίσιμο βήμα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και την άμβλυνση της στεγαστικής κρίσης.
Πτώση στις επενδύσεις
Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν μεν το πρώτο τρίμηνο του 2025 κατά 6,8%, αλλά πρόκειται για αισθητή επιβράδυνση έναντι του +10,9% πέρυσι το ίδιο διάστημα. Την ίδια ώρα, οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 31,4% και διαμορφώθηκαν σε 356,8 εκατ. ευρώ έναντι 520 εκατ. το 2024.
Η εικόνα είναι ακόμη πιο σκοτεινή στην οικοδομική δραστηριότητα: βουτιά 49,7% στις κατασκευές κατοικιών και άνω του 50% στις οικοδομικές άδειες πανελλαδικά. Στην Αττική, η πτώση ξεπερνά το 59%, καταγράφοντας τη σοβαρότερη κάμψη των τελευταίων ετών.
Συνοπτικά
- Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα εμφανίζει σημάδια κόπωσης, με πτώση 17,5% στα έσοδα από φόρους μεταβίβασης το πρώτο τετράμηνο του 2025.
- Η ζήτηση για ακίνητα μειώνεται λόγω των αυξανόμενων τιμών, καθιστώντας την απόκτηση πρώτης κατοικίας δύσκολη για τη μεσαία τάξη.
- Η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί για πιθανή περαιτέρω κάμψη της ζήτησης και τονίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων.
- Οι ξένες επενδύσεις και η οικοδομική δραστηριότητα σημειώνουν σημαντική μείωση, με πτώση άνω του 50% στις οικοδομικές άδειες και 49,7% στις κατασκευές κατοικιών.