Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση γνώριζε τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και έχει προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την αντιμετώπισή τους.
Ανέφερε ότι 5.000 άτομα έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και ότι η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει επιδοτήσεις και ελέγχους.
Ο Μαρινάκης τόνισε πως το πρόστιμο που θα επιβληθεί δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους, καθώς η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μειώσει το πρόστιμο και να επιμηκύνει την αποπληρωμή του μέσω συμψηφισμών με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.
Διαβάστε αναλυτικά
Για το μεγάλο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση όχι μόνο γνώριζε την παθογένεια που επικρατούσε αλλά το είχε τρέξει το θέμα στη δικαιοσύνη και είχε μπλοκάρει ελέγχους.
«Όχι απλά γνώριζε ο πρωθυπουργός την παθογένεια του ΟΠΕΚΕΠΕ, είχε το πολιτικό θάρρος και με πολλές παραδοχές να την αντιμετωπίσει. Επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη 5.000 φυσικά πρόσωπα οδηγήθηκαν στις αρχές πολλά εκ των οποίων δικάζονται για σοβαρά αδικήματα και μάλιστα, πριν την Ευρωπαία εισαγγελέα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ.
«Είναι η κυβέρνηση που έχει στείλει πρώην πρόεδρο στη δικαιοσύνη, έχει στείλει κέντρα υποδοχής δηλώσεων στη δικαιοσύνη, έχει μπλοκάρει επιδοτήσεις, έχει στείλει κυκλώματα» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει κλείσει πολλές πληγές και πολλοί έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελία δεν ερευνά μόνο την Ελλάδα και ότι από το 2021 η ευρωπαϊκή εισαγγελία ερευνά πολλές καταγγελίες.
Επισήμανε επίσης, ότι η κυβέρνηση οδήγησε τα ΑΦΜ στη δικαιοσύνη και δεν τα πλήρωσε. «Όσα ΑΦΜ πήγαν στη δικαιοσύνη να ελεγχθούν ως παράνομα δεν πληρώθηκαν».
Σχετικά με την ευθύνη που έχει η κυβέρνηση γύρω από την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε ότι «η δική μας ευθύνη είναι εκ του αποτελέσματος ότι ενώ έγιναν πολλές προσπάθειες κάθαρσης και σε επίπεδο αποστολής δικογραφιών στη δικαιοσύνη και σε επίπεδο μπλοκαρίσματος ΑΦΜ και σε διαδικαστικό επίπεδο, είναι προφανές εκ του αποτελέσματος ότι οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές. Στη ζυγαριά που κάποιος πάει και ψηφίζει στις επιτυχίες είναι όλα αυτά για τη νομιμότητα στις επιτυχίες αλλά δεν είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ» είπε ο κ. Μαρινάκης.
Για την εμπλοκή των κ. Βορίδη και Αυγενάκη στην υπόθεση σχολίασε ότι «θα εξετάσουμε τα στοιχεία» και εκφράζοντας την προσωπική του άποψη ανέφερε ότι «εγώ θεωρώ ότι είναι μεγάλο θέμα πολιτικό, διαχρονικό, ποινικά είναι πολύ δύσκολο να θεωρήσω ότι υπάρχουν στοιχεία. Οι παραιτήσεις είχαν να κάνουν με πολιτικούς λόγους και όχι για νομικούς. Ήταν μια ακαριαία αντίδραση της κυβέρνησης» δήλωσε χαρακτηριστικά.Για τα κλεμμένα και πώς αυτά θα επιστραφούν ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι «υπάρχουν δύο ζητήματα, το πρόστιμο και η αναζήτηση των χρημάτων. Το να το πληρώσουν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν πρόκειται να ισχύσει» τόνισε χαρακτηριστικά ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να το κρατάει η Ευρώπη από τις επιδοτήσεις. «Αυτό μπορεί να ισχύσει. Θα το κάνουμε να ισχύσει με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για τους αγρότες» δήλωσε.
«Δυο κινήσεις θα κάνει η Ελλάδα, θα κοιτάξουμε να μειωθεί το πρόστιμο και δεύτερον να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του σε συνεννόηση με την Ευρώπη στο πλαίσιο του συμψηφισμού ώστε να μη φανεί το κόστος με την επιδοτήσεις. Σίγουρα, δεν θα το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι».
Συνοπτικά
- Η κυβέρνηση γνώριζε τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και έχει προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την αντιμετώπισή τους.
- Περίπου 5.000 άτομα έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Το πρόστιμο που θα επιβληθεί δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους, καθώς θα επιδιωχθεί μείωση και επιμήκυνση της αποπληρωμής μέσω συμψηφισμών.
- Η κυβέρνηση έχει μπλοκάρει επιδοτήσεις και ελέγχους, ενώ εξετάζει την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.