Από τον Ιούνιο, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει 1.050 πυρκαγιές, με 191 συλλήψεις για εμπρησμό, καθώς οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχες για την κατάσβεση των φλεγόμενων μετώπων, όπως στην Εύβοια.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής, Κώστας Τσίγκας, τόνισε την ανάγκη πρόληψης και την επικινδυνότητα της κατάσβεσης, ενώ η Πολιτική Προστασία έχει ξεκινήσει ελέγχους σε ακαθάριστα οικόπεδα, με 3.748 καταγγελίες πολιτών να έχουν υποβληθεί.
Οι έλεγχοι εστιάζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω καταστροφών.
Διαβάστε αναλυτικά
Βελτιωμένη είναι η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε χθες στην Εύβοια, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μεγάλη μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας για να συγκρατήσουν την καταστροφική επέλαση της πυρκαγιάς.
Δεν κινδυνεύουν περιοχές στην Εύβοια, όπου με το πρώτο φως ξεκίνησαν και επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, δήλωσε στο ΕΡΤ News ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής, Κώστας Τσίγκας, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας δόθηκαν «μεγάλες μάχες» και πλέον το μέτωπο περιφρουρείται ανάμεσα στο Μεσοχώρι και τους Τσακαίους.
«Πάνω από 160 πυροσβέστες, 10 μονάδες δασών κομάντος, όλα τα περιπολικά, όλες οι δυνάμεις και της Στερεάς Ελλάδας αλλά και από την Περιφέρεια είναι επί του πεδίου», πρόσθεσε.
Ωστόσο, οι πυρκαγιές από τον Ιούνιο ανέρχονται σε 1.050 και, όπως τόνισε ο κ. Τσίγκας, είναι εγκληματικό να βλέπουμε κάποιον με τροχό και άλλον με ηλεκτροσυγκόλληση, αναφερόμενος στις φωτιές σε Μαρκόπουλο και Ραφήνα. Αναφέρθηκε εκτενώς στη μίξη του αστικού και του δασικού ιστού, λέγοντας πως στην Αθήνα έχει μπει η πόλη μέσα στο δάσος και στην επαρχία έχει μπει το δάσος στην πόλη.
Παθογένειες και πρόληψη
Ο πρόεδρος του ΟΠΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, συμφώνησε ότι οι παθογένειες του ρυμοτομικού καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων. «Από την τηλεόραση νομίζουμε ότι είναι εύκολη η κατάσβεση, αλλά μία πυρκαγιά δεν πλησιάζεται και από τα 500 μέτρα υπάρχουν συνέπειες της ακτινοβολίας, άρα πρέπει να επέμβουμε σε επίπεδο πρόληψης», τόνισε.
Πάνω από 90 αυτόφωρα κατά τη διάρκεια αντιπυρικής περιόδου
Έχουν συλληφθεί 191 άτομα για εμπρησμό, μεταξύ των οποίων:
- 84 για κάψιμο ξερών χόρτων,
- 51 για σπινθήρες γεωργικών μηχανημάτων,
- 19 για καύση απορριμμάτων,
- 18 για θερμές εργασίες,
- 9 για κάπνισμα κυψελών,
- 3 για βραχυκύκλωμα.
Ο Κώστας Τσίγκας ανέφερε ότι για το κάπνισμα κυψέλης στο Τατόι, ορίστηκε τακτική δικάσιμη και πρόστιμο 6.300 ευρώ, ενώ στη Χίο, οδηγήθηκε στη φυλακή άτομο που συνελήφθη για την πυρκαγιά στα βόρεια του νησιού.
Ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε ακαθάριστα οικόπεδα από την Πυροσβεστική – 3.748 καταγγελίες πολιτών σε 18 ημέρες
Εντωμεταξύ, ελέγχους σε ακαθάριστα οικόπεδα έπειτα από καταγγελίες πολιτών που έχουν υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα έχει ξεκινήσει να διενεργεί το Πυροσβεστικό Σώμα. Κλιμάκια της Πυροσβεστικής μεταβαίνουν στα σημεία εκείνα τα οποία τους έχουν υποδειχθεί προκειμένου να ελέγξουν όσα έχουν καταγγελθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Πολιτική Προστασία από τις 16 Ιουνίου 2025 έως τις 3 Ιουλίου 2025, σε 18 ημέρες δηλαδή, οι καταγγελίες των πολιτών για τα ακαθάριστα οικόπεδα ανέρχονταν σε 3.748, κι απ’ αυτές προς έλεγχο είναι οι 3.528. Ήδη, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έχουν πραγματοποιηθεί 164 έλεγχοι έπειτα από τις καταγγελίες πολιτών και κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν 72 περιπτώσεις οικοπέδων που δεν έχουν καθαριστεί και δεν έχουν δηλωθεί καθώς και 9 περιπτώσεις που δεν έχουν δηλωθεί. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 83 ιδιοκτήτες οικοπεδικών χώρων,-στο πλαίσιο των ελέγχων- είχαν “συμμορφωθεί”, δηλαδή οι καταγγελίες που είχαν υποβληθεί δεν είχαν βάση, ενώ δεν βρέθηκε καμία ψευδής δήλωση. Παράλληλα όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, οι δήμοι όπου εντοπίστηκαν τα ακαθάριστα και μη δηλωμένα οικόπεδα έχουν ενημερωθεί σχετικώς και έχουν επιβάλλει μέχρι στιγμής 13 πρόστιμα στις 72 συνολικά περιπτώσεις.
Όπως επισημαίνουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας την περσινή χρονιά οι καταγγελίες ήταν 8.106 ωστόσο η πλατφόρμα για την υποβολή τους ήταν ανοιχτή μέχρι σχεδόν το τέλος του χρόνου, δηλαδή στις 29/12/2024.
Τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αξιολογώντας και ελέγχοντας τις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στην ψηφιακή υπηρεσία καταγγελιών πολιτών του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Προστασίας και ανάλογα με την επικινδυνότητα κάθε ακινήτου προχωρούν σε αυτοψίες στα αντίστοιχα σημεία. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουνίου, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πλέον την αρμοδιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων και την επιβολή προστίμων επί καταγγελιών πολιτών, που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα και αφορούν σε ιδιοκτησίες με ακαθάριστα οικόπεδα.
Παράλληλα ελέγχους δειγματοληπτικούς ελέγχους διενεργούν και οι δήμοι σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των δηλώσεων που αφορούν σε ακίνητα εντός των διοικητικών τους ορίων.
Όπως έχει επισημανθεί οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι των δήμων και οι καταγγελίες εξετάζονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με την επικινδυνότητα κάθε ακινήτου. Έτσι, για παράδειγμα, ελέγχονται πρώτα τα ακίνητα που γειτνιάζουν με δάση, νοσοκομεία, σχολεία, βιομηχανίες, δυσπρόσιτα σημεία κ.λπ..
Ειδικότερα όπως προβλέπεται για την επιλογή των ακινήτων που πρόκειται να ελεγχθούν, τα αρμόδια όργανα των δήμων ιεραρχούν την ανάγκη καθαρισμού των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων και γηπέδων αναλόγως με τη θέση τους, όπως ενδεικτικά:
(α) Μικτής ζώνης δάσους – οικισμού,
(β) εντός ή πλησίον εκτάσεων με ειδικό καθεστώς προστασίας (όπως Εθνικά Πάρκα, εθνικοί δρυμοί, περιοχές Natura, καταφύγια άγριας ζωής, προστατευόμενα τοπία και προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κ.λπ.),
(γ) με γειτνίαση με δάση, δασικές εκτάσεις, πάρκα, άλση, κ.τ.λ.,
(δ) με δυσκολία στις οδούς απομάκρυνσης πληθυσμού και πρόσβασης οχημάτων έκτακτης ανάγκης,
(ε) με γειτνίαση με ευαίσθητες εγκαταστάσεις (νοσοκομεία, σχολεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων παιδικές κατασκηνώσεις, περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού, κ.τ.λ.),
(στ) εντός και πλησίον βιομηχανικών πάρκων και εγκαταστάσεων με επικίνδυνα, εύφλεκτα, χημικά υλικά κ.λπ.,
(ζ) με εναέρια καλώδια υψηλής ή μεσαίας τάσης,
(η) με συχνότητα συμβάντων πυρκαγιάς,
(θ) με μικρή πυκνότητα δομημένου περιβάλλοντος και ύπαρξης πολλών οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων και γηπέδων με συνέχεια και πυκνότητα της φυτικής καύσιμης ύλης.
Στα παραπάνω κριτήρια μάλιστα συνυπολογίζονται η ευφλεκτότητα του είδους της δασικής βλάστησης, η συνέχεια και η πυκνότητά της.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη καθαρισμού ή ψευδούς δήλωσης, ή μη υποβολή δήλωσης -ακόμη και στην περίπτωση καθαρού οικοπέδου- επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, καθαρίζεται αυτεπάγγελτα ο χώρος με δαπάνη του ιδιοκτήτη ενώ ενημερώνονται οι αρμόδιες Αρχές.
Συνοπτικά
- Από τον Ιούνιο, η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει 1.050 πυρκαγιές, με 191 συλλήψεις για εμπρησμό.
- Η Πολιτική Προστασία έχει ξεκινήσει ελέγχους σε ακαθάριστα οικόπεδα, με 3.748 καταγγελίες πολιτών να έχουν υποβληθεί.
- Ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής τόνισε την ανάγκη πρόληψης και την επικινδυνότητα της κατάσβεσης.
- Οι έλεγχοι εστιάζουν σε περιοχές υψηλού κινδύνου, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω καταστροφών.