ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου: Η τελευταία εμφάνιση της θρυλικής Μαρίας Κάλλας

Η τελευταία παράσταση της διάσημης ντίβας στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου σηματοδότησε το τέλος μιας λαμπρής καριέρας που άλλαξε για πάντα την όπερα.

Στις 5 Ιουλίου 1965, η θρυλική Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας πραγματοποίησε την τελευταία της εμφάνιση στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, ερμηνεύοντας την «Τόσκα» του Πουτσίνι. Παρά τα προβλήματα υγείας και τις προσωπικές της δυσκολίες, η Κάλλας συγκίνησε το κοινό και τους κριτικούς με μια ερμηνεία γεμάτη πάθος και τραγικότητα, αφήνοντας πίσω της ένα θρύλο.

Μετά από αυτή τη βραδιά, αποσύρθηκε από τις μεγάλες παραγωγές, αφιερώνοντας τα επόμενα χρόνια στη διδασκαλία. Η Κάλλας παραμένει μέχρι σήμερα η πιο εμβληματική δραματική σοπράνο του 20ού αιώνα, συνώνυμο της τελειότητας και της αφοσίωσης στην τέχνη.

Διαβάστε αναλυτικά

Σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου 1965, η Μαρία Κάλλας, η κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο που άλλαξε για πάντα τον κόσμο της όπερας, ανεβαίνει για τελευταία φορά στη σκηνή, αφήνοντας πίσω της μια ερμηνεία που έμελλε να γίνει θρύλος.

Η βασιλική βραδιά που γράφτηκε στην ιστορία

Το Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου εκείνο το βράδυ ήταν κατάμεστο από κοινό που ήξερε καλά πως θα ζήσει μια ιστορική στιγμή. Η παράσταση της «Τόσκας» του Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι, ήταν αφιερωμένη στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, με παρούσα τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄. Το γεγονός είχε τεράστια δημοσιότητα, καθώς όλοι περίμεναν να δουν αν η Κάλλας, η επονομαζόμενη La Divina, θα κατάφερνε να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας και τις προσωπικές της δυσκολίες.

Παρά τις ιατρικές συστάσεις να αποσυρθεί λόγω των φωνητικών της προβλημάτων, η Κάλλας επέλεξε να εμφανιστεί μόνο σε αυτή τη μία, αποχαιρετιστήρια παράσταση. Στο πλευρό της στάθηκαν ο βαρύτονος Τίτο Γκόμπι, που ερμήνευσε τον σκοτεινό Σκάρπια, και ο Ρενάτο Τσιόνι, στον ρόλο του Καβαραντόσσι. Τη διεύθυνση της ορχήστρας είχε ο μαέστρος Georges Prêtre.

Μια ερμηνεία που έσπαγε την καρδιά

Η ερμηνεία της Κάλλας ως Φλoρία Τόσκα ήταν γεμάτη πάθος, τραγικότητα και έναν έντονο συμβολισμό αποχαιρετισμού. Η ίδια είχε δηλώσει αργότερα ότι ένιωθε πως αυτή η παράσταση ήταν το τέλος μιας εποχής. Παρά τις δικές της ανησυχίες για την κατάσταση της φωνής της και τη συναισθηματική φόρτιση λόγω της σχέσης της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, η Κάλλας αποθεώθηκε.

Οι κριτικοί της εποχής, από τους Times μέχρι τη Le Monde, έγραψαν ότι «κανείς δεν τραγούδησε την Τόσκα με τόσο μεγαλείο, ανθρώπινη οδύνη και σπάνια αλήθεια». Το κοινό χειροκροτούσε όρθιο για περισσότερα από δέκα λεπτά. Πολλοί θεώρησαν ότι παρακολούθησαν ένα καλλιτεχνικό αποκορύφωμα που δεν θα επαναλαμβανόταν ποτέ.

Η αποχώρηση από τη σκηνή

Μετά από εκείνη τη βραδιά, η Μαρία Κάλλας αποσύρθηκε από τις μεγάλες παραγωγές. Επί οκτώ χρόνια αφοσιώθηκε στη διδασκαλία, παραδίδοντας μαθήματα στη φημισμένη Σχολή Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης και μεταδίδοντας την εμπειρία της στις νέες γενιές λυρικών τραγουδιστών.

Το 1969, πρωταγωνίστησε στη «Μήδεια» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, στην πρώτη της απόπειρα στον κινηματογράφο. Στη συνέχεια, το 1973-74, επιχείρησε μια σύντομη περιοδεία σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Ιαπωνία, όμως η φωνή της δεν ήταν πια η ίδια και οι εμφανίσεις εκείνες είχαν διχασμένη υποδοχή.

Το στίγμα της αιωνιότητας

Η τελευταία της «Τόσκα» στο Κόβεντ Γκάρντεν δεν ήταν απλώς το τέλος μιας μεγάλης καριέρας, αλλά το επιστέγασμα μιας ζωής γεμάτης ένταση και μεγαλείο. Μέχρι σήμερα, η Κάλλας θεωρείται η σπουδαιότερη δραματική σοπράνο του 20ού αιώνα και το όνομά της παραμένει συνώνυμο της τελειότητας και της απόλυτης αφοσίωσης στην τέχνη.

Σαν σήμερα, θυμόμαστε εκείνη την αυλαία που έπεσε με έναν τρόπο μεγαλειώδη – όπως ταίριαζε στη γυναίκα που κατάφερε να γίνει μύθος, μέσα και έξω από τη σκηνή.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1316: Διεξάγεται η Μάχη της Μανωλάδας στην Κοίλη Ηλεία, όπου οι δυνάμεις του Λουδοβίκου της Βουργουνδίας συγκρούονται με τον στρατό του Φερδινάνδου της Μαγιόρκας για την κυριαρχία στο Πριγκιπάτο της Αχαΐας. Η νίκη του Λουδοβίκου τον καθιστά κυρίαρχο της περιοχής, επηρεάζοντας την πολιτική ισορροπία στον Μοριά.

1687: Ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το εμβληματικό έργο του «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας», όπου διατυπώνει τους τρεις νόμους της Μηχανικής και τον νόμο της Παγκόσμιας Έλξης, θεμελιώνοντας τη σύγχρονη Φυσική.

1821: Στη Σάμο, 36 τουρκικά πλοία ξεκινούν σφοδρό κανονιοβολισμό και επιχειρούν απόβαση με 300 άνδρες, οι οποίοι υφίστανται πανωλεθρία από τις δυνάμεις των Ελλήνων επαναστατών. Την ίδια ημέρα, ισχυρή δύναμη Κρητών επιτίθεται σε 5.000 Τούρκους κοντά στα Χανιά και τους τρέπει σε φυγή, προκαλώντας σοβαρότατες απώλειες.

1824: Περίπου 600 Έλληνες, υπό τους Γκούρα, Μαμούρη, Ρούκη και Πρεβεζιάνο, δέχονται επίθεση στον Μαραθώνα από 3.000 Τούρκους του Ομέρ Πασά της Καρύστου. Παρά την αριθμητική υπεροχή του εχθρού, οι Έλληνες νικούν, αφήνοντας 260 νεκρούς στο πεδίο της μάχης, ανάμεσά τους τον αρχηγό των γενιτσάρων Ιμπραήμ.

1930: Ο Έλληνας σεφ Γιώργος Σταθάκης επιχειρεί να πέσει από τους καταρράχτες του Νιαγάρα μέσα σε ξύλινο βαρέλι. Παρά τη φιλόδοξη προσπάθειά του, εγκλωβίζεται στο πίσω μέρος του καταρράκτη για 18 ώρες και πεθαίνει από ασφυξία, συγκλονίζοντας την ομογένεια.

1943: Αρχίζει η Μάχη του Κουρσκ, η μεγαλύτερη πολεμική αναμέτρηση με άρματα μάχης στην ιστορία. Συμμετέχουν 2.700 γερμανικά και 3.500 σοβιετικά τανκς, ενώ οι συνολικές απώλειες ξεπερνούν τους 230.000 στρατιώτες. Η μάχη σηματοδοτεί το οριστικό πέρασμα της πρωτοβουλίας στους Σοβιετικούς.

1946: Ο Γάλλος μηχανικός Λουί Ρεάρ παρουσιάζει το πρώτο μαγιό μπικίνι σε επίδειξη μόδας στο Παρίσι, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην ιστορία της μόδας.

1948: Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Εργατικοί στη Βρετανία ιδρύουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), παρέχοντας για πρώτη φορά δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες.

1965: Η σπουδαία Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας δίνει την τελευταία της παράσταση, ερμηνεύοντας την «Τόσκα» στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου, συγκινώντας το κοινό με την αποχαιρετιστήρια εμφάνισή της.

1991: Ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται πρόεδρος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, επισφραγίζοντας τον αγώνα κατά του απαρτχάιντ και εδραιώνοντας τον ηγετικό του ρόλο στη Νότια Αφρική.

1996: Γεννιέται η Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό από ενήλικο κύτταρο, στο Ινστιτούτο Ρόσλιν της Σκωτίας. Η γέννησή της ανοίγει νέους επιστημονικούς δρόμους και προκαλεί έντονες ηθικές συζητήσεις.

2004: Θριαμβευτική επιστροφή της εθνικής Ελλάδας, που κατακτά το Euro 2004. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο χιλιάδες Έλληνες αποθεώνουν τους διεθνείς, σε μία από τις πιο ιστορικές στιγμές του ελληνικού αθλητισμού.

2015: Διεξάγεται το δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών, με το 61,3% των πολιτών να ψηφίζουν «Όχι», έναντι 38,7% του «Ναι». Η συμμετοχή ανέρχεται σε 62,46% και το αποτέλεσμα προκαλεί πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα και έντονες αντιδράσεις διεθνώς.

Γεννήσεις

1921 – Νάνος Βαλαωρίτης, Έλληνας ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, από τις πιο πολυσχιδείς προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Συνδύασε το πειραματικό ύφος με την παράδοση, συμμετείχε στο υπερρεαλιστικό ρεύμα και ανέπτυξε διεθνή δράση, ζώντας για χρόνια στο Παρίσι και στο Λονδίνο.

Θάνατοι

2021 – Ραφαέλα Καρά, Ιταλίδα τραγουδίστρια, χορεύτρια, τηλεπαρουσιάστρια και ηθοποιός, εμβληματική φιγούρα της ευρωπαϊκής showbiz. Με εκρηκτική σκηνική παρουσία και pop επιτυχίες όπως «Tanti Auguri», έγινε σύμβολο απελευθέρωσης και χαράς, ενώ άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιταλική τηλεόραση και την ποπ κουλτούρα.

Εορτολόγιο

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών

Συνοπτικά

  • Στις 5 Ιουλίου 1965, η Μαρία Κάλλας πραγματοποίησε την τελευταία της εμφάνιση στο Κόβεντ Γκάρντεν, ερμηνεύοντας την «Τόσκα» του Πουτσίνι.
  • Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας και παρακολούθησε η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.
  • Παρά τα προβλήματα υγείας της, η Κάλλας συγκίνησε το κοινό με μια ερμηνεία γεμάτη πάθος και τραγικότητα.
  • Μετά την εμφάνιση αυτή, αποσύρθηκε από τις μεγάλες παραγωγές και αφοσιώθηκε στη διδασκαλία, παραμένοντας θρύλος της όπερας.

Σχολίασε εδώ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ