Στη Λαμία παρατηρείται πρόσφατα μια «επιδρομή» ακρίδων, που εντοπίζονται σε μεγάλους αριθμούς σε δημόσιους χώρους, όπως πανηγύρια και γήπεδα.
Αν και οι ακρίδες δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο, μπορεί να επηρεάσουν τις καλλιέργειες, γεγονός που έχει οδηγήσει σε ψεκασμούς για τον περιορισμό τους.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κώστας Αποστολόπουλος, έχει συνεργαστεί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την εφαρμογή πιλοτικών ψεκασμών, που θα συνεχιστούν σε περισσότερες περιοχές ανάλογα με τις εξάρσεις.
Διαβάστε αναλυτικά
«Επιδρομή» ακρίδων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη Λαμία. Οι ακρίδες εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς και σε καθημερινή βάση, ενώ έχουν βρεθεί σε πανηγύρι, χωρίς να δείχνουν να ενοχλούνται από την παρουσία κόσμου, και καταγράφηκαν σε βίντεο πάνω σε πλέγμα γηπέδου.
Του ανταποκριτή μας από το LamiaReport στη Στερεά Ελλάδα
Ενώ οι ακρίδες δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο και δεν μεταδίδουν νοσήματα, μπορούν να επηρεάσουν τις καλλιέργειες και γι’ αυτόν τον λόγο πραγματοποιούνται ψεκασμοί. Καθώς είναι αβλαβείς, η εμφάνισή τους δεν απασχολεί τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας.
Δείτε βίντεο που δείχνει τις ακρίδες σε γήπεδο της Ροδίτσας:
Οι ακρίδες γίνονται κυρίως αντιληπτές το καλοκαίρι, ιδιαίτερα τον Ιούνιο, όταν ακόμη υπάρχει άφθονη τροφή από τα ανανεωμένα φυτά και δέντρα λόγω της άνοιξης που προηγείται. Άλλωστε τα αυγά τους εκκολάπτονται τέλη Απριλίου και αρχές Μαΐου, εφόσον οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (πολλή ζέστη και λιγοστές βροχές όπως στη χώρα μας).
Το θέμα έχει απασχολήσει και τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνοτροφίας & Αλιείας, Κώστα Αποστολόπουλο, ο οποίος από το 2015 έχει αναζητήσει λύσεις για το φαινόμενο, το οποίο παρουσιάζει εξάρσεις όταν οι κλιματολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες.
Κατάφερε μάλιστα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τον Επίκουρο Καθηγητή Αντώνη Τσαγκαράκη, να εφαρμόσουν πιλοτικά και πρώτοι σε όλη την Ελλάδα ψεκασμούς στις λεγόμενες κηλίδες (τα αυγά που αφήνονται σε συγκεκριμένα σημεία μαζικά από τις ακρίδες). «Οι ψεκασμοί που πραγματοποιήθηκαν την Άνοιξη του 2024 από τον Καθηγητή και την Ομάδα του πιλοτικά, με οικολογική συνείδηση και σε περιορισμένη έκταση, έφεραν απτά αποτελέσματα στις περιοχές που έγιναν κα συγκεκριμένα στις Κομποτάδες και στα Ψαχνά Ευβοίας», αναφέρει ο κ. Αποστολόπουλος.
«Δυστυχώς για λόγους εύρεσης ευρωπαϊκών πόρων τη φετινή χρονιά δεν έγινε, όμως βρήκαμε τη λύση και θα συνεχιστούν κανονικά στο επόμενο διάστημα και σε περισσότερες περιοχές, ανάλογα με τα σημεία που θα παρουσιάζουν έξαρση», εξηγεί ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος τον περασμένο Απρίλιο είχε βρεθεί στην επιστημονική ημερίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας, με θέμα: «Οι ακρίδες ως εχθροί της αυτοφυούς (μελισσοκομικής – κτηνοτροφικής) και καλλιεργούμενης χλωρίδας».
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο οι ακρίδες προς το παρόν αντιμετωπίζονται τοπικά και ανάλογα με την έξαρση που παρουσιάζουν από τους ίδιους τους παραγωγούς.
Συνοπτικά
- Στη Λαμία παρατηρείται πρόσφατα μια σημαντική αύξηση του πληθυσμού ακρίδων σε δημόσιους χώρους.
- Οι ακρίδες δεν είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο, αλλά μπορούν να επηρεάσουν τις καλλιέργειες, οδηγώντας σε ψεκασμούς.
- Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας συνεργάζεται με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για την εφαρμογή πιλοτικών ψεκασμών.
- Οι ψεκασμοί θα συνεχιστούν σε περισσότερες περιοχές ανάλογα με τις εξάρσεις των ακρίδων.