Στη συζήτηση της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά, αποκαλύπτεται η πρώτη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία τονίζει την ειλικρίνειά του και την αμεσότητα της επικοινωνίας τους.
Η Μέρκελ αναφέρει ότι η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Τσίπρα ήταν απροσδόκητη και προκάλεσε έντονη ανησυχία για τις συνέπειες στην ελληνική οικονομία.
Επιπλέον, μοιράζεται τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της Συνόδου G20 και την πίεση που δέχθηκε από άλλους ηγέτες, αναγνωρίζοντας την αντιδημοφιλία της στην Ελλάδα και την υποστήριξή της στο κούρεμα του χρέους.
Διαβάστε αναλυτικά
Για την πρώτη φορά που συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα στην καγκελαρία, τη συζήτηση που είχαν όταν ανακοίνωσε το δημοψήφισμα, τη φήμη της στην Ελλάδα και τη θέση της σχετικά με την ελληνική πτυχή της οικονομικής κρίσης μίλησε μεταξύ άλλων η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε συζήτηση με τον διευθυντή της Καθημερινής, Αλέξη Παπαχελά στο ΚΠΙΣΝ.
«Η πρώτη μου φορά που συνάντησα τον Τσίπρα δεν ήταν τόσο εντυπωσιακή γιατί τον είδα στις Βρυξέλλες. Μετά συναντηθήκαμε στο Βερολίνο – ήμουν μπροστά στην καγκελαρία και τον περίμενα, κι αντί να έρθει πήγε και είδε κάτι διαδηλωτές πίσω από την καγκελαρία. Άκουσε τη Διεθνή μαζί τους – εγώ περίμενα με τους συμβούλους μου και τους φωτογράφους.
Όταν ήρθε τον ρώτησα τι ακριβώς έκανε και με χαμόγελο μου είπε: Πρέπει κανείς να ασχοληθεί και με τους οπαδούς του – είπα, δεν έχει άδικο. Ήρθαμε κοντά σταδιακά, εγώ ας πούμε είμαι από ένα ακόμα που είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αυτό είναι από ένα κόμμα που θεωρεί τις ιδιωτικοποιήσεις του διαβόλου. Θεωρώ σημαντικό ότι ο Τσίπρας ήταν ειλικρινής, δεν προσπάθησε να με παραπλανήσει. Στην πρώτη συνάντηση συμφωνήσαμε για τη διαδικασία, πώς θα κινηθούμε στην πορεία».
Μιλώντας για την ημέρα που ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα, η ίδια θυμάται: «Ήταν το πιο αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα της πολιτικής μου καριέρας η κλήση με την οποία ενημερώθηκα για το δημοψήφισμα. Περιέγραψε τη συνάντηση στο συμβούλιο αρχηγών πριν την απόφαση του δημοψηφίσματος – και τότε ο Τσίπρας ήταν σιωπηλός, κι έτσι αποφάσισαν να μιλήσουν τηλεφωνικά. Σε αυτή την κλήση την ενημέρωσε για το δημοψήφισμα. Όταν τον ρώτησα ποια θα ειναι η σύσταση σας, είπε «όχι». Εκεί έχασα τη φωνή μου… Κι ο Ολάντ με ρώτησε: «και τώρα;»… Αν ήταν «όχι», είπαμε ότι αυτό σημαίνει έξοδος από το ευρώ, η Ελλάδα δεν συμφώνησε και εμείς είπαμε ότι μια δημοκρατία δεν μπορεί να αποφασίσει για όλους τους άλλους».
«Μου φέρθηκαν σαν τα άρρωστα άλογα»
Για τη Σύνοδο της G20 στην οποία πιέστηκε, δήλωσε πως της φέρθηκαν «σαν άρρωστο άλογο». «Ο Ομπάμα δεν γνώριζε καλά το νομικό κομμάτι, τους στόχους της ΕΚΤ. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει άλλες ευθύνες. Ο Ομπάμα δεν τα γνώριζε όλα, κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα, μου είχε ασκηθεί πίεση.
Ηθελε να πούμε στην ΕΚΤ να δώσει περισσότερο ρευστό. Μου έλεγαν οι σύμβουλοί μου ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο, δεν θα γινόταν καν δεκτό από τα γερμανικά δικαστήρια κι αυτό το είχα πει στον Ομπάμα.
Στην G20 μου φέρθηκαν «σαν άρρωστο άλογο». Είχα συνεχώς την αίσθηση ότι ήμουν λίγο βραδύνους γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ τι μου λένε. Ο Ντράγκι, ως πρόεδρος της ΕΚΤ, «δημιούργησε το Μπαζούκα» και είπε το whatever it takes. Το έκανε μόνος του».
«Γνώριζα την αντιδημοφιλία μου στην Ελλάδα – Ήμουν υπέρ του κουρέματος»
Γνωρίζαμε για την κριτική και την αντιδημοφιλία που είχα στην Ελλάδα. Είχα ασχοληθεί εντατικά με την υπόθεση της Ελλάδας κι αυτό ήταν καλό γιατί αλλάξαν πολλά ζητήματα, οι δήμοι και οι κοινότητες, ή το ζήτημα το κτηματολογίου. Ολα αυτά μπορεί να μην ήταν ευχάριστα, αλλά το κράτος έπρεπε να έχει έσοδα από τους φόρους, έτσι έχουν τα πράγματα, τι να κάνουμε. Ημουν πολύ καλά ενημερωμένη».
«Ηξερα επίσης ότι κάτι έπρεπε να κάνουμε για να ηρεμήσουν τα πράγματα. Ημουν υπέρ του κουρέματος του χρέους, και ο Σόιμπλε. Ο Τρισέ και ο Σαρκοζί ήταν αντίθετοι, θεωρούσαν ότι με το κούρεμα θα χάσει ο κόσμος την εμπιστοσύνη του στο ευρώ. Πίστευα ότι θα πρέπει να αποφορτίσουμε την Ελλάδα από το βάρος, αλλά και οι άλλοι είχαν καλά επιχειρήματα. Για αυτό και πήγαμε σε μία εθελοντική διαδικασία. Τότε ήταν παρακινδυνευμένη διαδικασία. Μου έλεγαν “είσαι τρελή” που επιμένεις για το κούρεμα».
Συνοπτικά
- Η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ειλικρινή κατά την πρώτη τους συνάντηση, τονίζοντας την αμεσότητα της επικοινωνίας τους.
- Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Τσίπρα την αιφνιδίασε και προκάλεσε ανησυχία για την ελληνική οικονομία.
- Στη Σύνοδο G20, η Μέρκελ ένιωσε πίεση από άλλους ηγέτες και αναγνώρισε την αντιδημοφιλία της στην Ελλάδα.
- Υποστήριξε το κούρεμα του χρέους, παρά τις αντιρρήσεις άλλων ηγετών, θεωρώντας ότι ήταν απαραίτητο για την αποφόρτιση της ελληνικής οικονομίας.