Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού, εν μέσω σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Το πρόγραμμα, που έχει ήδη λάβει έγκριση από τη Βουλή, περιλαμβάνει αναβάθμιση των συστημάτων μάχης και ραντάρ, καθώς και την προσθήκη του προηγμένου αντι-drone συστήματος «Κένταυρος».
Η πρώτη φρεγάτα θα επιστρέψει αναβαθμισμένη μέχρι τα μέσα του 2028 και οι υπόλοιπες μέχρι το 2030. Το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται στα 280-300 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο.
Διαβάστε αναλυτικά
Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 12:00 το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, φέρνει στο επίκεντρο και μια σημαντική απόφαση, που θα αφορά την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού (της Φ/Γ «Ύδρας», της Φ/Γ «Σπέτσαι», της Φ/Γ «Ψαρά» και της Φ/Γ «Σαλαμίς»). Το πρόγραμμα, που έχει ήδη λάβει το «ΟΚ» από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αναμένεται να πάρει το «πράσινο» φως και από το ΚΥΣΕΑ, ανοίγοντας το δρόμο για τον εκσυγχρονισμό αυτών των κρίσιμων μονάδων του ελληνικού στόλου.
Οι φρεγάτες ΜΕΚΟ αποτελούν αυτή τη στιγμή το «ατσάλινο δόρυ» της ελληνικής ναυτικής δύναμης, μέχρι να έρθουν οι Belh@rra από τη Γαλλία. Έχουν ήδη δοκιμαστεί σε επικίνδυνες αποστολές, όπως αυτές στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, όπου αντιμετώπισαν επιτυχώς την απειλή από drones και πυραύλους που εκτοξεύονταν από τους αντάρτες Χούθι της περιοχής.
Το σχέδιο προβλέπει ότι η πρώτη φρεγάτα θα επιστρέψει αναβαθμισμένη και πλήρως επιχειρησιακή στον ελληνικό στόλο μέχρι τα μέσα του 2028. Μέχρι τα τέλη του 2030, και οι τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ θα έχουν ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό τους, με το Πολεμικό Ναυτικό να διατηρεί αυστηρή εποπτεία σε όλη τη διάρκεια των εργασιών, που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα.
Στον πυρήνα του εκσυγχρονισμού βρίσκεται η σημαντική αναβάθμιση των συστημάτων μάχης, των ραντάρ και των ηλεκτρονικών εξοπλισμών, ενώ προστίθεται και το προηγμένο αντι-drone σύστημα «Κένταυρος». Η πιθανότητα φρεσκαρίσματος και των όπλων των φρεγατών είναι επίσης ανοιχτή, αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες τους.
Η ανανέωση των ΜΕΚΟ έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, καθώς παράλληλα με την ένταξη αυτών των πλοίων, ο στόλος θα ενισχυθεί με τις τέσσερις νέες φρεγάτες FDI από τα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group που βρίσκονται στην πόλη Λοριάν που είχε επισκεφθεί πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, αλλά και με τις δύο ιταλικές φρεγάτες κλάσης Bergamini που όπως όλα δείχνουν θα προμηθευτούμε – και ενδεχομένως να γίνουν εν τέλει τέσσερις. Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει έτσι ένα ισχυρό και ευέλικτο ναυτικό δυναμικό, ικανό όχι μόνο για αεράμυνα περιοχής, αλλά και για εκτέλεση στοχευμένων αποστολών με μεγάλη εμβέλεια, μια εξέλιξη που αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στην περιοχή.
Να σημειωθεί τέλος ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ εκτιμάται μεταξύ 280 και 300 εκατομμυρίων ευρώ, μια επένδυση που στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών προκλήσεων.
Συνοπτικά
- Το ΚΥΣΕΑ αναμένεται να εγκρίνει τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού.
- Η αναβάθμιση περιλαμβάνει νέα συστήματα μάχης, ραντάρ και το αντι-drone σύστημα «Κένταυρος».
- Η πρώτη φρεγάτα θα είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα του 2028 και οι υπόλοιπες έως το 2030.
- Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 280-300 εκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.